Şu küçük motordan nasıl bu kadar yüksek voltaj çıkıyor?

dert36

Üye
Katılım
5 Ocak 2011
Mesajlar
102
Puanları
1
Arkadaşlar yerde bir yazıcı bulup parçaladım. içinden aşağıda bulunan resimdekine benzer bir motor çıktı. 4 tane kablosu var. Sanırım fırçasız motor oluyor. avucumun içi kadar küçük ve ince bir motor. kablolarını dilime koyup motorun başını elimle bir tur atarak çevirdim resmen dilimi yüksek bir voltaj çarpar gibi oldu. kafam bir kaç saniyeliğine güzel oldu. gözlerim fırlayacak gibi oldu. Allah Allah dedim bu küçücük motordan nasıl bu kadar voltaj çıkıyor. multimetre ayarını doğru akıma alınca voltaj 0 gözüküyor. ama alternatif akıma alınca 20 volta kadar gösteriyor. sanırım alternatif akım üretiyor. ama kafamı karıştıran şey şu, bu kablonun uçlarını 1.5 voltun bile parlak çalıştırdığı küçük bir lambaya taktığımda bu motor lambayı çok sönük yakıyor. benim anlamadığım gözlerimi ağrıtacak kadar, multimetrenin 20 volta kadar gösterdiği bu motor lambayı neden çok sönük yakıyor. bu arada kullandığım lamba led lambalardan değil. bildiğiniz içinde direnç teli olan, oyuncak arabadan söktüğüm bir lamba.

motor2-png.png
 
Hakkaten adın gibi dertlisin :) görünğr güç ve gerçek güç başkadır. Boşta çevirince dirençsiz oldupundan o voltajı okuyırsun akkor lamba hem yük hem direnç etkisi gösteriyor dolayısıyla verilen gerilim düşer bu esnada voltmetreyle okuma yapman gerek tabi akımı da unutmamak gerek. Çok düşükse ampul yine çok zayıf kızarır.
 
Hakkaten adın gibi dertlisin :) görünğr güç ve gerçek güç başkadır. Boşta çevirince dirençsiz oldupundan o voltajı okuyırsun akkor lamba hem yük hem direnç etkisi gösteriyor dolayısıyla verilen gerilim düşer bu esnada voltmetreyle okuma yapman gerek tabi akımı da unutmamak gerek. Çok düşükse ampul yine çok zayıf kızarır.

Teşekkür ederim :D Bu motor voltajı yüksek üretip akımı neden üretemiyor ? Elimdeki Dc motor aynı lambayı parlak yakabiliyor ama bu fırçasız motor voltajı yüksek üretmesine rağmen yakamıyor. Bu arada elimdeki DC motor 4-5 volt doğru akım üretebiliyor ama bu fırçasız motor 20 volt üretmesine rağmen pratikte pek bir işe yaramıyor. Çok karışık bir mesele bence. DC motorun voltajı düşük ama akımı yüksek üretmesi ile fırçasız motorun voltajı yüksek üretip akımı düşük üretmesinin sebebi nedir?
 
Bu elinizdeki bir adım (step) motorudur kablo sayısına göre iç yapısı aşağıdaki gibidir

53e8d5121f8515576071f7e0dd052451.gif


Mororu çalıştırmak için özel devrelere ihtiyaç vardır. Güzel rüzgar jenaratörü olur köprü diyotla aşağıdakı bağlantı ile dc çıkış alınabilir

61ad58afb7165e3b84b0d2b0ce4866e9.gif
 
Elle döndüğünde küçük bir senkron jeneratöre dönüşen bu step motorunuz, uçları tam boşta olduğundan anlık yüksek ac.'li bu voltu ve düşük amperli akımı üretiyor. Çünkü senkron jeneratörlerin (alternatörlerin) çıkış uçları yükteyken, ölçü aletiyle ölçerken veya tam boştayken çok daha farklı voltajları üretirler. Sizin denediğiniz sırada uçları tam boş olduğu için sizi çarpmış, örneğin 6 voltluk ac.lik bir bisiklet dinamosu uçları da boşta iken elimde döndürüp ve ıslak ellerimle kutuplarına tam temastayken, çok uzun zaman önce benzer olarak ben de çarpılmıştım.

Akımı (amperi) üretebilme büyüklüğü, bu ac jeneratörün, step, senkron ac. motorun büyüklüğüne, sargılarının kesitine, değişken mağnetik alanın büyüklüğüyle, bu alanın kesilme sıklığıyla doğrudan ilintili ve bununla artan bir olaydır. Küçük bir bisiklet dinamosu ve sizin bu step motorunuz ile, bir AVM'yi besleyen bir jeneratör, sargılarının kalınlığı, mağnetik alanın şiddeti, devir sayısı/kutup sayısı, vb. fiziksel etmenlerle, mevcut amper üretimleri birbirlerinden çok farklı olur. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Motoru jeneratör olarak çalıştırmışsın gibi düşün. Mekanik enerjiyi rotor ile stator içerisinde manyetikalan yardımıyla uçlarda gerilim endüklüyorsun ve uçlarda yük olmadığı için çarpılıyorsun. Periyotik olarak aynı hızda çevirirsen lambayı yakabilirsin ama belli bir seviyeden sonra stator sargılarını yakarsın

Sent from my SM-N910C using KontrolKalemi Forumu mobile app
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,190
Mesajlar
915,724
Kullanıcılar
449,960
Son üye
katzeimar

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst