Mikrodalga motoru

Katılım
2 May 2017
Mesajlar
6
Puanları
1
Yaş
40
Selemün aleyküm arkadaşlar siteye yeni üye oldum. Elektronik bilgim internetten öğrenebildiğim kadarıyla çat pat idare ediyorum bu yüzden buradaki değerli ustalarımdan biraz yardım görebilirsem memnun olurum :)

Komşunun Mikrodalga fırını arıza yapmıştı bu yüzden fırını da çöpe atıyordu bende kendisinden rica edip fırını aldım, fırın bayağı eski püskü bir fırındı belki de küçük bir arızası vardır diye düşünüp içini açtım düğmelerin bağlı olduğu entegre devresinin bir kısmı simsiyahtı bende içindeki kabloları, trafoyu, fanı, motoru felan lazım olur diye söktüm. Fırının alt kısmındaki küçük motor ilgimi çekti biraz youtube den bu motoru araştırırken bir video gördüm, motor epey faydalıymış :D. Multimetreyle ölçtüm sonuç alttaki videoda ki ile hemen hemen aynı, voltaj 200 leri geçiyor yalnız akım 0,001-5 lerde geziyor, yani 4 wattlık bir motor. Artı ile eksi kısmı motoru döndürürken tutuyorum 300 voltta bile bende bir çarpılma olmuyor ama enerji tasarruflu lambayı, floresanı yakabiliyor. Motorun içini açtım küçücük mıknatıslar etrafında dönen minicik kısmı ve 4-5 tane dişlisi vardı, dişliler motorun devrini kat be kat artırıyor böylece voltaj yükseliyor galiba. Aklıma şöyle bir fikir geldi, elimde bir şarjlı matkap motoru var 24 voltluk, bunu fırının motoruna ait dişlilere entegre edersem acaba 20-30 watt enerji çıkarabilir miyim? Bunun haricinde bu motorla elektriğin olmadığı yerlerde yüksek voltaj düşük akımla çalışan başka hangi cihazları çalıştırabilirim.


 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
voltaj 200 leri geçiyor
şehir şebekesi zaten 220v. giriş voltajınız kaç ki ?

elimde bir şarjlı matkap motoru var 24 voltluk, bunu fırının motoruna ait dişlilere entegre edersem acaba 20-30 watt enerji çıkarabilir miyim?
çıkaramazsınız. kayıplar sıfır kabul edilirse Primer tarafında güç sekonder tarafında güce eşittir.

Bunun haricinde bu motorla elektriğin olmadığı yerlerde yüksek voltaj düşük akımla çalışan başka hangi cihazları çalıştırabilirim.
ışıldak belki. :D
 
çıkışta 300'e yakın volt alırken girişi kaç volt ile besliyorsun o önemli.

motorun içindeki dişlileri çıkarıp sade moturun gücünü avometre ile ölçtüm 1 volt bile tutmuyor ama dişlilerle birlikte 300 voltu bulabiliyor.


MOTORUN İÇİNDEKİ DİŞLİLER
69W2ZW.jpg


MOTORUN KENDİSİ
yEZMPa.jpg
 
bu resimlerdeki mikrodalga senkron motoru; tablanın dönmesini sağlar. siz bu motorla nasıl 300v elde ettiniz? voltaj yükseltmesini sağlayan mikrodalga trafosudur.

mot-200x200.jpg
 
bu resimlerdeki mikrodalga senkron motoru; tablanın dönmesini sağlar. siz bu motorla nasıl 300v elde ettiniz? voltaj yükseltmesini sağlayan mikrodalga trafosudur.

Ekli dosyayı görüntüle 38412

Bildiğim kadarını sana şöyle izah edeyim. Mesela bir oto aküsü 12 volttur ama 48 amperle çalışıyor değil mi 12x48 = 576 küsür watt eder. voltaj düşük lakin amper yüksek. mikrodalga motoru üzerinde 220/240 volt - 4 watt yazıyor. Buda 4/220 = 0.018 amper yapar.

Bir başka örnek aşağıdaki videodadır. 9 voltluk bir pile transistör ve diyot yardımı ile bir tesla bobini yapıp akımı çok düşürüp voltajı yükseltebiliyoruz. Yanılıyormuyum ?

Mikrodalga motorunun rpm oranı dişliler yardımı ile yükseliyor ama motorun içindeki mıknatıslar küçük olduğu için akım sabit kalsa bile voltajı devir sayısını artırarak yükseltemeyeceğimiz anlamına gelmiyor.


 
Son düzenleme:
senkron motorunu elle çevirerek mi 300v elde ettiniz?
 
senkron motorunu elle çevirerek mi 300v elde ettiniz?

elimde hazır avometre ve mikrodalga motoru varken deneyim dedim. Belki video fake olabilir diye düşündüm. Aynen videodaki gibi ac akım 300 volta kadar yükselebiliyor ama akımı ölçüyüm dedim 0.001 lerde oynuyor yani voltaj yüksek ama akım çok düşük ayrıca sizin verdiğiniz örnekte ki transformatör zannedersem Şebeke elektiriğinin voltajını sabit tutup akımı düşürmek için ters bağlantı olabilir.
 
Araçlardaki şarj dinamosu (alternatör) de mikrodalga fırındaki tepsiyi çeviren redüktörlü senkron motordaki gibi senkron bir jeneratördür. (Daimi mıknatıslı bir rotora değil elektromıknatısla dönen bir rotor kısmına sahiptir, biraz farklı olarak) Aküyle paralel bağlı iken çok yüksek devirlerde iken şarj dinamosu 14.4 volt dc.’ nin üzerine (konjenktörün gerilim regülasyonu sayesinde) çıkamaz, ancak akü alternatöre paralel bağlı olmadığında ve çok yüksek motor devirlerde iken 14.4 voltun üzerine çıkıp 12 voltluk araç ampullerini kolayca bozabilir. (Akünün kompanse eden, dengeleyici etkisi tam olarak da kalktığı içindir)

Sizin 300 volt dc.’ yi avometredeki ac kısmından okumanız da buna çok benzerdir. Çünkü 220 volt 4 watt.lık bir ampüle bağlı değildir, çıkışı tam boştadır, sadece ölçü aletinin yüksek empedanslı girişinden, bu ölçüm amacıyla ac volt bilgisi çok düşük güçte (watt. olarak) girmektedir, çıkışta gerilim düşümüne yol açması düşünülemez ve devir sayısı normalinden çok yüksektir. Bu da tersinden olarak motor yerine jeneratör (üreteç) ilkesiyle milinden bir kolla çevrilen senkron motora akuple dişli redüktör (dişli çark) sistemiyle devir sayısı çok artırılarak bu sağlanmaktadır. 220 vac yerine 300 vac'yi okumanız da sırf bu nedenledir.

Bisiklet dinamosu da ac üreten bir senkron jeneratördür ve çıkışına bisiklet farları (ön, arka) bağlı değilken ac çıkışını, bu bisiklet tekerinin çok yüksek devirlerinde dönmesi esnasında ölçmüşseniz eğer, örneğin nominal çıkış voltajı olan 6 volt ac yerine 7.5 - 8 volt ac’leri (dinamo uçları boşta ve sadece ölçü aletine bağlı iken) okumanız yine mümkündür. Kolay gelsin.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
127,965
Mesajlar
913,961
Kullanıcılar
449,611
Son üye
ramazansanli@

Yeni konular

Geri
Üst