Şofben ve buhar

Katılım
8 Eki 2013
Mesajlar
18
Puanları
1
Yaş
31
Artemis elektrikli sofben kullaniyorum, sofben daha 1 yillik bile degil, gecen gece sofben 2. Kademede calisirken duşta yaklaşık olarak yarim saat durdum, banyo ufak oldugu icin ve havalandirma yeterli olmadigi icin icerisi baya bi buhar oldu ve birden elektrik carpti duş esnasinda, simdi sofbeni deniyorum hic bi sekilde elektrik carpmasiyla karsilamadim test ederken,saygideger buyuklerim degerli arkadaslar sofbenin aşırı buhardan dolayi elektrik carpmasi gibi bir olay olabilir mi? Binanin topraklamasi vardir ek bilgi olarak vereyim. Yardimci olmanizi ve cevaplarinizi bekliyorum, sizin cevaplariniza gore sofben icin teknik servisi cagiracagim ya da sorun yok diyerek kullanmaya devam edecegim.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Merhaba.Şohbenin bulunduğu hacimde aşırı biriken bu buharlar nedeniyle sıradışı (Lokal,yüzeysel) bir olay olmuş gibi de görünüyor.Oda buharsızken ayni kaçağın hiç görülmemesi bu noktada çok önemli bir arızanın da hiç oluşmadığını bizlere göstermektedir.Yine de toprak hattınızın elektrikli şohbenle tam irtibatlı bulunduğundan şohbenin içinde kalan klemensteki bu bağlantısından tam emin de olmanız gerekir,elektrik (Faz) ve suyun dolaylı buluşuğu makineler ve cihazlarda bu oldukça önemlidir,çok dikkatli olmanız da gerekiyor.Kendi düşünceme göre,yani tahmini bir senaryoaya göre,aşırı buhar (Nem) klemens üzerindeki üzeri sıyrılmış ve açıkta kalan ve fazı direk taşıyan bu çıplak iletkenler üzerinde yoğuşarak kısmi bir iletken hattını şohben gövdesi üzerinden size iletebilmiş de bulunabilir.Geçen akımın amper değerinin çok düşük olması nedeniyle KAR veya otomat bu durumda toprak hattı sağlıklı da olmuş olsa atmamış da olabilir.

Bu tür konularda (Çamaşır makinesi,bulaşık makinesi,elektrikli şohben,vb.) yani su ve 220 vac elektrik hattının dolaylı kullanıldığı bu türden ortamlarda üst güvenlik önlemleri (Topraklama hattı,KAR,vb.) mutlaka en iyi şekilde alınmış da olmalıdır,bu konuda çok dikkatli olmalısınız.Kuru (Buharsız) ortamda ayni olayın tekerrür etmemesi elektrikçi çağırmayı çok da gerekli kılmıyor.Ama şohben kapağını çıkarıp klemens bağlantılarında renk bozulması görülen (Suyun ac ile elektroliziyle) yerler görülürse bu noktaların kaliteli bir elektrik bandı veya su geçirmez (Daha sağlamı) resine (Katılaştığında polimerizsayona uğrayıp yalıtkan plastik çeliğe döüşen,çift tüplü bir karışımla) yani bir plastik çelik katmanıyla bu noktaların suya karşı (Waterproof) tam olarak da izole edilmesi çok da yararlı olacaktır.Kolay gelsin.
 
Cok tesekkurler cevabiniz icin, bina yeni yapildigi icin ve ogrenci amacli yapildigi icin elektrik tesisati oldukca kaliteli yaptirilmis, toprak hattinin kontrolunu profesor olan hocamin gosterdigi yontemle yani toprak ve notr arasindaki gerilim farkini olcerek yapmaya calistim ama ne kadar saglikli bi kontrol olmustur bilemiyorum ama toprak ve notr arasinda 3 volt civarlarinda gerilim olcmus bulunmaktayim, bu da kaymalardan dolayi olmasi gerekenmis, hocamin dedigine gore konusuyorum, sofbenin icini acmaya cesaret edemiyorum, edebilsen inceleme yapacagim ama daha once hic sofben montaji ya da tamirati goremedigim icin tereddutteyim, internette de sofben montaji konusunda gerekli videolar aradim ama bulamadim, sonuc olarak bayram bittiginde bi elektrikci getirip inceletene kadar idare etmeye calisacagim, tekrardan tesekkurler, saygilarimla
 
Toprak hattı kontolünde nötr-toprak arasında sağlıklı izin verilebilen bir ölçüm değeri 1-2 volt ac kadar da olabilmelidir,ama 3 volt olması da gayet sağlıklı olabildiğini,bu kaba yollu yapılan ölçüm değeriyle de yine de belli ediyor.Toprak hattınız çok zayıf olsaydı,örneğin faz-toprak arası ac voltajı ölçümünde 220 volt ac. den çok daha düşük voltaj ac değerlerini de (Atıyorum örneğin 100,150,160 vac vb.) okurdunuz,bu multimetre ile yapılan ac voltajı ölçümünde de.Bir de bu yönüyle de kontrol edin isterseniz,bir elektrikçi ile sağlıklı bir topraklama kontrolünü,MEGER cihazıyla nizami olarak da gerçekleştirip kontrol etmeden önce.Kolay gelsin.Saygılarımla.
 
Elektrikli şofbenin yanında yıkanmak her zaman bana tehlikleli gelmiştir bu yüzden şofben ile aranıza duş perdesi (mümkünse) çekmenizi tavsiye ederim. Ana makineden ne kadar uzak o kadar iyi. Eski evimizde olan bir olayı anlatmak isterim eski evimizde i...as marka bi şofbenimiz vardı. Bir gün banyo yaparken içinden su aktığını gördüm nasıl olduysa beni çarpmadı babama söyledim hemen içini açtık mümkün olduğunca sudan yalıttık tekrar kullandık sıkıntısı olmadı. Ürktüm ve yeni taşındığım evimde şofbenle arama duş perdesi çekme yöntemini kullandım şofben hemen kapatabileceğim mesafedeydi bu şekilde acil bir durumda kapatabilirim. Böyle olması uygun olur bence...
 
Sofben konusunda ayni tehlikeyi bende hissediyorum her banyoya girdigimde hatta bizim gibi eminim yuzlerce, binlerce kisi ayni tehlikenin korkusuyla yikaniyodur, ogrenci oldugum icin perde cekmek gibi bi imkanim yok su an bulundugum evde ama bu yontemi memlekette kendi evimizde inceleyip deneyecegim ama her ne olursa olsun malesef bu sofbenler hep can sıkıyor, tesekkurler bilgileriniz icin, saygilarimla.
 
Elektrikşi ısıtıcılar her zaman tehlikelidir bunu sakın unutmayın bence en güzeli ani ısıtıcı olmayan elektrikli termosifonlardır suyu belli bir derece ısıtır daha sonra elektriğini kesip yıkanabilirsiniz. En azından daha güvenli olur.
 
Termosifonunda derdi çoktur kazan kireç kaplar, tanktan su sızar, termostatı arızalanır, rezistansı kireç kaplar geç ısıtır, hep problem. Doğalgazlı şofben ve kombi tavsiyemdir. Ani su ısıtıcı veya termosifon bedava verseler kullanmam.
 
su bir ara benim şofbendende sızıyordu üşendiğimden bir türlü bakmamıştım byadır öyle idi 3 ay önce açtım baktım swich leri açan conta delinmiş marka fakir idi birkaç servise sordum dediler depo komple değişecek
30 tl istediler bu arada düşünüyorum ne uydursam diye aklıma şambriyel geldi doğru oto lastikçiye gittim aldım yuvarlakça kestim taktım denedim ne su kaçırma nede birşey 3 ay oldu sıkıntı yok
 
Soruma cevap veren arkadaşlarıma ve büyüklerime saygılarımı sunarak başlıyorum,
Buhardan olduğunu düşündüğüm elektrik çarpmasının sebebi aslında şofbenin içinde gerçekleşen 10-20 dakika arasında tanktan damlayan su kaçağıymış, elektrikci çağırdığımda şofbeni inceledik ve şofbene 5-10 dakika baktığımızda hiçbir şey göremedik sonra getirdiğim ustanın dikkati sayesinde şofbenin tankında su kaçağı olduğunu farkettik, çoğu ustanın fark edemeyeceği düzeyde çok dikkat gerektiren bir su kaçağıydı(bunu farkeden ustayı gerçekten tekrar tekrar tebrik ediyorum) , çok az seviyede olan bu su kaçağı banyoda durduktan bi kaç dakika sonra gerçekleşiyor ve elektrik çarpmasına neden oluyordu, kısaca buhar olarak düşündüğümüz aslında çok zor farkedilecek seviyedeki su kaçağındanmış ve işin garibi bu şofbeni 5-6 ay önce sıfırıyla değiştirdiğimde değiştirme sebebim aynı yerden gerçekleşen su kaçağıydı, sıfır gelen şofbende de aynı yerden kaçak başladı şimdi yine sıfırıyla değiştirdiler artık aynı yerden yine sorun yaşatırsa o zaman bu markaya tövbe edicem. NOT: ÖĞRENCİ APARTINDA KALIYORUM, APARTIN ANLAŞMALI OLDUĞU FİRMANIN ŞOFBENLERİ BU ve APARTTAKİ DİĞER ARKADAŞLARIN ŞOFBEN ARIZALARININ DA TEK SEBEBİ AYNI YERDEN SU KAÇAĞIYMIŞ, APARTIN ELEKTRİK İŞLERİNE BAKAN USTA BUNU DEDİKTEN SONRA BU ŞOFBENE GÜVENİM HİÇ YOK!
ARTEMİS ELEKTRO ŞOFBEN= 1 YILDA 2 KERE SIFIRLANDI VE İKİSİNDE DE AYNI ŞEKİLDE ELEKTRİK ÇARPMASINA MAĞRUZ KALDIM, ARTEMİS ELEKTRO ŞOFBEN YETKİLİSİ BELKİ BUNU OKURSUN!
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,321
Mesajlar
916,706
Kullanıcılar
450,161
Son üye
Nonjekal

Yeni konular

Geri
Üst