Şebeke Gerilim Düşüşü?

Katılım
2 Eki 2021
Mesajlar
4
Puanları
1
Yaş
25
Merhabalar, öğrenciyim ve elektrik hakkında çok bilgim yok o yüzden sizlere sormak istedim.

Evimde bilgisayarımı kullanırken (Çift monitör) bir şey fark ettim. İkinci monitörüm biraz dandik kendi dışa adaptörü bile yok gün içinde kullanırken yaklaşık 1 saatte bir ikinci monitör kapanıyor ve eski televizyonlardaki gibi karıncalanmada kalıyor. Kapatıp açınca düzeliyor. İşin garip yanı aynı anda buzdolabından da bi ses geliyo. İkisi eş zamanlı kapanıyor sanırım.

Ve günde en az 3 defa da bilgisayarım komple kapanıyor. Reset atıyor kendine.

Ben de sorunun Şebeke gerilim dalgalanmasından mı kaynaklı acaba diye düşünmekteyim.

Sizlerin fikirleri doğrultusunda hareket etmek isterim. Şimdiden teşekkür ederim
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Peki kocaman bilgisayarın kapanmasının sebebi de mi parazittir?
 
Peki kocaman bilgisayarın kapanmasının sebebi de mi parazittir?
ölçü aletiyle voltaj değerlerini sık sık ölçerek kontrol etmek lazım, farazi konuşmak boşa olur, belki powersuplynin fanı kirli aşırı ısınıyordur, belki de işlemcinin fanı kirlidir aşırı ısınmadan kapanıyordur. sorunu tek taraflı bakmamak lazım.
 
Şimdilik bilgisayar kapanması olmuyor ama olursa enerjisa ile görüşsem kontrol ederler mi sebeke dalgalanmasını ?
 
Buzdolabinin fisini cek, o fise elektrik supurgesini calisir vaziyette sok sok cikararak kendin parazit olusturmaya calis.

Eger sacmalatmayi basarirsan cozume gecersin.
 
Bu olaylar olurken evdeki aydınlatma ampullerinde (özellikle akkor flamanlı) geceleyin bir dalgalanma, gidip gelme, vb. oluyor mu? Oluyorsa evdeki buatları, elektrik panelinden itibaren otomat, kaçak akım rölesi, vb. tüm elektrikli elemanlarının alt bağlantı vidalarını yetkili bir elektrikçiyle kontrol ettirin. Ancak bu olay evde sadece eşzamanlı kapanan bu sayılan cihazlara özgüyse ve EMI etkisi içindeyken, içinde EMI filtresi olmadan ona maruz kalan bazı cihazlar (çok eski model bir monitör gibi) bu yüzden ters sinyallerle kapanmış veya karıncalanmış olabilir. O zaman kötü yönde olan bu etkileşimi çok yakından bazı testleri yapıp mutlaka çok yakından takip edebilmek gerekir. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Benim anlamadığım olay şu. İstanbuldan Karabüğe geldim. İstanbuldaki evimde böyle bir şey olmuyordu. Buraya gelince olmaya başladı. Buzdolabının kompresörüyle monitörde karıncalanma olup geri düzeliyor 3 sn sonra
 
Bilgisayarın takılı olduğu prizde topraklama olmaması da böyle hatalara yol açabilir. Monitörün adaptörü yoksa monitör bu durumdan çok etkilenir. Monitör etkilendiğinde bazı zamanlarda bilgisayar, kompanse edemeyeceği şekilde donanım hatası algılar ve mavi ekran verir. Kompresörün etkileri de olabilir diğer üyelerin söylediği gibi bu durumda yine en çok etkilenen adaptörsüz olan monitör olacaktır. Adaptörü olmayan eski monitörü kullanma bir süre sorun devam edecek mi bir bak bakalım.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,321
Mesajlar
916,705
Kullanıcılar
450,161
Son üye
Nonjekal

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst