Şebeke Gerilim Düşüşü?

Bakın, size evden yaşanmış bir örneği verirsem; masaüstü PC ile ayni uzatmaya bağlı, ayni odada birlikte çalışan HP renkli printer'le bu tip bir kötü etkileşim vardı. HP yazıcı açılıp kendi kendini test ettiği anlarda masaüstü PC anında resetleniyordu. Meğerse PC PSU'sunun içindeki EMI filtresi çok yetersiz olduğundan veya içten sıkıntılı olduğundan (kötü marka bir PSU'u idi, Everest gibi) bu durum oluşuyormuş. Çözüm olarak evdeki bozuk PSU'lardan birinin EMI filtresini PCB'sinden kesip bu EMI'yi masaüstü PC'nin PSU'sundan önce ara cihaz olarak yerleştirdiğimde PC'nin resetlenmesi artık sonlandı. Hep birlikte kardeş kardeş açlılıp bir sıkıntıyı oluşturmadılar bundan sonra. Bu türden bir çözümü siz de deneyebilirsiniz, bu eski monitör girişinden önce. Hazır olarak satılan EMI filtreleri de mevcuttur, onlardan da satın alabilirsiniz. Kolay gelsin.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Bu olaylar olurken evdeki aydınlatma ampullerinde geceleyin dalgalanma, gidip gelme, vb. oluyor mu? Oluyorsa evdeki buatları, elektrik panelinden itibaren otomat, kaçak akım rölesi, vb. tüm elektrikli elemanlarının alt bağlantı vidalarını yetkili bir elektrikçiyle kontrol ettirin. Ancak bu olay evde sadece eşzamanlı kapanan bu sayılan cihazlara özgüyse ve EMI etkisi içindeyken, içinde EMI filtresi olmadan ona maruz kalan bazı cihazlar (çok eski model bir monitör gibi) bu yüzden ters sinyallerle kapanmış veya karıncalanmış olabilir. O zaman kötü yönde olan bu etkileşimi çok yakından bazı testleri yapıp mutlaka çok yakından takip edebilmek gerekir. Kolay gelsin.
lambalar şimdi ya led yada tasarruflu ampül eskisi gibi akkor telli veya halojen ampül değil bunlar düşük voltaj da da çalışıyor eski lambalar olsaydı anlayabilirdi
Peki kocaman bilgisayarın kapanmasının sebebi de mi parazittir?
Bu sorunların çözümü UPS kullanmak ups şebekeden gelen sorunları çözebilir eğer sorun Şebeke elektriğindeyse yalnız UPS i ihtiyacınız olan gücün bir kademe üstünde seçin ki sorun yaşamayın
 
Merhabalar, öğrenciyim ve elektrik hakkında çok bilgim yok o yüzden sizlere sormak istedim.

Evimde bilgisayarımı kullanırken (Çift monitör) bir şey fark ettim. İkinci monitörüm biraz dandik kendi dışa adaptörü bile yok gün içinde kullanırken yaklaşık 1 saatte bir ikinci monitör kapanıyor ve eski televizyonlardaki gibi karıncalanmada kalıyor. Kapatıp açınca düzeliyor. İşin garip yanı aynı anda buzdolabından da bi ses geliyo. İkisi eş zamanlı kapanıyor sanırım.

Ve günde en az 3 defa da bilgisayarım komple kapanıyor. Reset atıyor kendine.

Ben de sorunun şebeke gerilim dalgalanmasından mı kaynaklı acaba diye düşünmekteyim.

Sizlerin fikirleri doğrultusunda hareket etmek isterim. Şimdiden teşekkür ederim

Sizin evde olan bu tip olaylar dışında komşu dairelerde veya ayni apartmanda bu olayları yaşayanlar varsa o bölgenin şebeke elektriğinden sorumlu elektrik idaresiyle elektrik kalitesini incelettirin. Kolay gelsin.
 
lambalar şimdi ya led yada tasarruflu ampül eskisi gibi akkor telli veya halojen ampül değil bunlar düşük voltaj da da çalışıyor eski lambalar olsaydı anlayabilirdi

Bu sorunların çözümü UPS kullanmak ups şebekeden gelen sorunları çözebilir eğer sorun şebeke elektriğindeyse yalnız UPS i ihtiyacınız olan gücün bir kademe üstünde seçin ki sorun yaşamayın
Evet ,eski tip ampüller için (eğer evde halen mevcutsa) bu kıyası yazdım, yeni ampullerde ise (LED; CFL) bu kıyas yapılamaz, çok doğrudur. Bu durumda da değişen voltaj dalgalanmasından en çok etkilenen tek makina evdeki buzdolabı motorudur, çünkü onlar yardımcı sargılı, monofaze asenkron motorludur, bu konuda çok hassastır. Diğer SMPS'li besleme katlı alıcılar 100-265 voltta çalışır, pek etkilenmezler bundan, CFL, LED armatürler de buna dahildir. Ancak üniversal motorlu mutfak aspiratörü, devir kontrolsüz bir elektrik süpürgesi motoru ele alınıp bu dalgalanmalar sırasında çok dikkatli dinlenirse sesteki küçük değişiklerden bu dalgalanma kolayca sezilebilir, ama çok dikkatle dinleyebilmek gerekir, seri, fırçalı (üniversal) motorlardan çıkan bu sesleri. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Topraklama varsa pirizlerin birinde sıfırlama yapılmış olabilir yada bir yerden faz toprağa temas ediyor olabilir o zaman buzdolabı çalışmaya başlayınca gerilim anlık baya düşer
 
Buuzdolabı indüktif bir yük. Devreye girip çıkarken tesisat düzgün değil ise bobinlerin oluşturduğu ani akım çekme esnasında voltajda düşüş ve ardından yükseliş oluşur. Bu durum saniyeninde altında meydana gelir.

Genelde pc monitörlerinde titreme kapanma açılma şeklinde kendini belli eder.

Buzdolabına paralel kapasitör takmak faydalı olabilir. Yada geçici olarak buzdolabnı ev trifaze ise farklı fazdan beslemek deneme için faydalı olacaktır. Yoksa yine seyyar kablo ile farklı odadan geçici beslemek faydalı olabilir.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,833
Kullanıcılar
449,596
Son üye
anilhikmet

Yeni konular

Geri
Üst