Şarjlı fan yapımı

ferop

Üye
Merhaba. 4,8 v 1,5 a dc motordan lityum pil ile mangal fanı yapıyorum. Lityum pili şarj etmek için korumalı tp4056 kullanıyorum. Bağlantıları yapıp motoru çalıştırdığımda tp4056 bozuluyor. tp4056 çıkış akımı 1 a olduğu için yandığını anladım, gerçi korumalı olduğu için yanmaması lazım ama anlamadığım şekilde yanıyor. 1s bms 3 amperlik aldım ve onunla denedim tp4056 yine yandı. Sorun nedir yardımcı olabilir misiniz.

Genellikle TP4056 ısınarak bozuluyor. Böyle bir durumla karşılaşmadıysanız, yani hemen bozuldu ise motorun kalkış sırasındaki aşırı akım sebep olabilir.

Ancak şunu hemen deneyebilirsiniz:

Fan anahtarını tek kutuplu ikili SPDT anahtar kullanarak, anahtar fanı açarken, TP4056 nın çıkış bağlantısını kesecek şekilde bağlayın.

instrumentationtools.com_type-sof-switches~3.jpg

Korumalı tp4056 üzerinde mosfet var.

Sizin sorununuz motor kalkış anında bu mosfetin verebileceği akımın üzerine çıkması nedeniyle kartlarınız yanıyor.

Tp4056 korumalı derken pilin aşırı şarj ve aşırı deşarjını kontrol eden korumalı anlamında. Başka bir koruma mevcut değil. Şarj ve deşarj kontrolü.

Size motor akımını karşılayacak bir bms lazım.

Son düzenleme:
Merhaba. 4,8 v 1,5 a dc motordan lityum pil ile mangal fanı yapıyorum. Lityum pili şarj etmek için korumalı tp4056 kullanıyorum. Bağlantıları yapıp motoru çalıştırdığımda tp4056 bozuluyor. tp4056 çıkış akımı 1 a olduğu için yandığını anladım, gerçi korumalı olduğu için yanmaması lazım ama anlamadığım şekilde yanıyor. 1s bms 3 amperlik aldım ve onunla denedim tp4056 yine yandı. Sorun nedir yardımcı olabilir misiniz.
Motor çalışırken şarja bağlama.
Şarj devreleri besleme devresi olarak kullanılmaz. Motoru bağlayınca kapasitesi yüksek batarya zannedip maksimum amper ile şarj etmeye çalışır.

güzel insan, dışarıda 18650 pilde motoru test ettin çalıştı, pervaneyi taktın çalıştı, üff mis gibi rüzgar yapıyor dedin. olmuşken bir de şarj zımbırtısı gömdün ve paketledin değil mi? kuru kuruya yemez, her anahtarı açtığında 4056 yanacaktır. demeraj akımı yakacaktır. az daha tembellik yap bir tane devir ayarlayan bir zımbırtı çak araya. sıfırdan yüze 3 saniyede çıkmasa da olur. küçük uygun bir motor sürücü sorununu çözecektir. iyi beyin fırtınaları.

Arkadaşım modüllerinde bir sıkıntı olabilir, korumalı modüllerin görevi sadece pili aşırı şarj ve deşarja karşı korumak değildir aynı zamanda kısa devre ve aşırı akıma karşı da koruması vardır. Zaten uyduruk çin malı bir ürün olmasına rağmen bunların da kalitesizleri çok yani çakmanın çakması ürünlerle uğraşıyor olabilirsin.
Bu arada aklıma gelmişken dc motor uçlarına paralel bağlı mercimek kondansatör var mı? Eğer yoksa modüller bu yüzdende arızalanıyor olabilir.​

Son düzenleme:
1738745964547.png

Devre şeması bu şekilde olacak değil mi üstat.
Genellikle TP4056 ısınarak bozuluyor. Böyle bir durumla karşılaşmadıysanız, yani hemen bozuldu ise motorun kalkış sırasındaki aşırı akım sebep olabilir.

Ancak şunu hemen deneyebilirsiniz:

Fan anahtarını tek kutuplu ikili SPDT anahtar kullanarak, anahtar fanı açarken, TP4056 nın çıkış bağlantısını kesecek şekilde bağlayın.

Ekli dosyayı görüntüle 113989

yav mangal üflenirmi hakarettir mangala yav

Ekli dosyayı görüntüle 113994

Devre şeması bu şekilde olacak değil mi üstat.
1. Üstteki BMS ye pek gerek yok, eğer 1 den fazla pil kullanacaksanız o zaman düşünülebilir.

2. TP 4056, yapısı gereği (+) ortak uç, daha sonra bı devrede bir ilave düşünürseniz şimdiden + ve - bağlantıları ona göre yapmakta fayda var.
Değiştirilmiş bağlantı şekli şöyle olabilir:
TP4056.png

Son düzenleme:

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
130,563
Kullanıcılar
454,051
Son üye
yaparim

Yeni konular