Şarj Aletleri Elektrik Tüketimi hakkında

Katılım
4 May 2022
Mesajlar
3
Puanları
1
Merhaba bu şarj aletlerinde akım voltaj arasındaki kafamı karıştıran bir durum var bunu size bir sormak istiyordum.

Şimdi elimizde 3ah bir kapasiteli bir bataryamız olsun;
  • Birinci durumda 5v-1a bir şarj aleti 3 saatte dolduruyor ve 5wh harcayarak 15 watt toplam elektrik tüketir.
  • İkinci Durumda ise 5v-2a bir şarj aleti 1,5 saatte doldurur 10wh harcayarak oda 15 watt tüketir
  • Üçüncü bir durum olarak 10v-3a bir şarj aleti 1 saatte dolduruyor ve 30wh harcıyor oda 30 watt tüketir
(hesaplamada yanlışlık yapıyorsam düzeltirseniz sevinirim)

Voltaj ve amperin artması ile watt saat artıyor. Lakin voltajın düşük tutup amperi yüksek tutulduğu sürece daha az elektrik tüketimi oluyor. Yani hızlı şarjlar aynı bataryayı daha çok tüketim miktarı ile mi dolduruyor ?
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Bildiğim kadarı ile cevaplamaya çalışayım. Bu değerler sadece teoride işler gerçek hayatta gücün artması artan kayıplar geri döner. 5V-1A ile 5V-2A'yı kıyaslarsak 2A sistemde de ,kabloda da , pilde de ısı enerjisine döner. Bu sebepten 1.5 saat olmaz 3 saatte olmaz arada bir değer alır ve daha fazla güç tüketimi anlamına gelir. Hızlı şarjlarda da evet daha büyük kayıplar oluşuyor. Tipik bir USB 2.0 çıkış akımı olarak 500mA veriyor. 5*0.5=2.5W ederken USB 3.0 900mA 'e izin veriyor. 5*0.9=4.5W. Aynı kablo ile 2.5W ve 4.5W gücünde iletim yapmaya kalktığımızı düşünün.
 
Kayıpların bende farkındayım da, kayıplar ve diğer etkenlerden etkilenmeden teorik olarak düşünüyordum
Aynı bataryayı misal 2 saatte şarj edenle 1 saatte şarj eden cihazlar arasında tüketim farklılıkları oluşması. Ben evdeyken akşamları cihazımı şarja taktığımda 1 saatte şarj etmesiyle 2 3 saatte şarj etmesi benim çok fark yaratmıyor. Uzun süren daha az elektrik yaktırıyorsa uzun sürede şarj edeni kullanmak isterim :D
 
3. Durumda mantık hatası var. Batarya 5v 3a kapasiteli ise bataryan 15w. 10v 3a ile şarj ediyorsan 30dk gibi düşünmelisin.

Ayrıca 5v 3a bir alıcıya 10v uygularsan akım 6A e yükselmek ister. Bu mümkün olmadığı için sabit akımlı sistemlerde çıkış voltajı otomatik olarak azalır. 10v 3a cihazın 5v 3a gibi çalışır.
 
3. Durumda mantık hatası var. Batarya 5v 3a kapasiteli ise bataryan 15w. 10v 3a ile şarj ediyorsan 30dk gibi düşünmelisin.

Ayrıca 5v 3a bir alıcıya 10v uygularsan akım 6A e yükselmek ister. Bu mümkün olmadığı için sabit akımlı sistemlerde çıkış voltajı otomatik olarak azalır. 10v 3a cihazın 5v 3a gibi çalışır.
şöyle bir durum var hızlı şarj destekli bataryalarda direk o voltajı destekliyor ki hızlı şarj olabiliyor. Ben tahmini bir sayı girdim hesap yapılması kolay olsun diye.

10v 3a örneğinde olduğu gibi desteği olduğunca çekeceği 30wh olacak lakin ona 5v 3a bir şarj aleti ile şarj edeceğimiz zaman aynı miktarda gönderilen amper voltaj değişmesi ile süresi neden değişir ve eğer ki değişirse

3ah lik bir bataryayı 5v 3a ne kadar sürede doldurabileceği nasıl hesaplayacağız ?
(direnç, ısı, verimlilik gibi değişkenleri düşünmeden)
 

Forum istatistikleri

Konular
128,149
Mesajlar
915,477
Kullanıcılar
449,891
Son üye
Ercan29

Yeni konular

Geri
Üst