İş Bulamama Psikolojisi

Katılım
6 Haz 2021
Mesajlar
25
Puanları
1
Yaş
26
Arkadaşlar iş bulamıyorum bulamadıkça dibe batıyorum.. Yüksek bir maaş beklentim yok yalnızca deneyim kazanmak istiyorum. Yeni mezunum. Stajlarımı hep istediğim alanda yaptım. Stajlarımda hiç yatmadım inanın.. Fakat şimdi herkes ya tecrübeli istiyor ya da iş ilanı yok yeni mezun için.. Bu süreçte ne yapmam gerekiyor ?
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Arkadaşlar iş bulamıyorum bulamadıkça dibe batıyorum.. Yüksek bir maaş beklentim yok yalnızca deneyim kazanmak istiyorum. Yeni mezunum. Stajlarımı hep istediğim alanda yaptım. Stajlarımda hiç yatmadım inanın.. Fakat şimdi herkes ya tecrübeli istiyor ya da iş ilanı yok yeni mezun için.. Bu süreçte ne yapmam gerekiyor ?
Allah yar ve yardımcınız olsun.
Umutsuzluğa kapılmayın. Yapmak istediğiniz iş, yetenekleriniz ve ilgi duyduğunuz alan üzerine bir işle çalışma hayatınıza atılınız. İş olsun torba dolsun diye düşünmeyin.
 
LinkedIn üyeliğim var.. Umutsuzluğa kapılmak istemiyorum ama her gün uyanınca enerjimin biraz daha azaldığını fark ediyorum.. Sosyal hayatım sıfıra indi.. Naylon staj yapan arkadaşlarım iş buldu daha doğrusu araya soktu birilerini.. bilgim var.. ben kaldım öyle ortada
 
genç adam umudunu yitirme sakın, zamanın gelecek merak etme. henüz yolun başındasın. bir de bizim gibileri düşünsene bana yaşlıyım diye iş vermediler. benim gibi daha kaç kişi var bir de onları düşün. bir de işi ararken vasıfsız eleman olarak gör kendini. empati yap iş seni bulacaktır ama evde oturmayla olmaz. saldır git araştır. sanırım ailenin evinde yaşıyorsun, en azından ona dua et. sabır en büyük erdemdir.
 
üyeliğin var fakat iş ilanını göremedim. cv ile birlikte iş ilanı ver. bir gönderi yap.
 
bir de bizim gibileri düşünsene bana yaşlıyım diye iş vermediler. benim gibi daha kaç kişi var bir de onları düşün
Aynen katılıyorum üstad. Genç olmak ayrı dert, yaşlı olmak ayrı. Bence bizim devlet olarak insan kaynakları planlaması diye bir olgudan haberimiz yok. Bu konu herhalde Çalışma bakanlığının kapsama alanına giriyor. Ancak bizim gibi üçüncü dünya ülkelerinde(kızanlar olabilir, bu benim şahsi görüşüm), zihniyet bu gibi bilimsel, araştırmaya, kafa yormaya yönelik uzun vadede sonuç getirecek çözümler yerine, kısa yoldan, kolay, pratik, günü kurtarmacı, adam kayırmacı, tanıdık, eş-dost, akraba, partili, liyakate önem vermeyen palyatif çözümlerle işi kotarmaya çalışıyoruz. Bu sadece bu konuyla ilgili değil, her işimiz bu şekilde. Bana göre bu, bizim gibi orta doğu-arap kültürüne has bir durum. "Kervan yolda dizilir", "İstim sonradan gelsin" vb . karakucak girişimler, başlangıçlar, plansız programsız yapılan işler sonucu heba olan devasa kaynaklar, sonuç = Olduğumuz yerde patinaj çekme, dönüp dolaşıp aynı yere gelme..En basit örneği birtek yangın söndürme uçağımızın olmayışı, olanların kullanılır hale getirilmeyişi..Ve hazin son: Yok olan ormanlar, canlar vs. vs.. Bu hamur daha çok su kaldırır. Sadedin dışına daha fazla çıkmadan şimdilik bu kadarını söyleyeyim.

Demem o ki "Deveye sormuşlar boynun neden eğri? Nerem doğru ki" demiş.. Sağlıcakla kalınız.
 
İşkur a kayıt yaptırın internetten de kayıt olabiliyorsunuz facebook da meslek gruplarında iş ilanları yayınlanıyor çırak arayan ilanlar da çıkıyor ama bunlar genellikle başka şehirlerde kısa süreli şantiyeler yatacak yer ve üç övün yemek verilir ama bu işler de tecrübe kazanırsınız
 
Gerçekten bu konuda genç meslektaşlarımız adına çok üzülüyorum, şu an çalıştığım yerde staj gören elektrik-mekatronik-haberleşme-makine vb.. mühendislik stajı yapan arkadaşlar var mesleki anlamda şöyle bir düşünüyorum da benimde fazla bir farkım yoktu onlardan. Yıllarca emekle mesleğimizle birlikte yöneticilik yaptık fakat şu zamanda bilgiye emeğe gerçekten değer veren seni geliştirmeyi amaçlayan bir işyeri pek görmedim duymadım desem yeridir. Özel sektör her türlü sömürü de zaten, yaptığımız işi bilmeyenler de bizi elinde bilgisayarla geziyor zannediyor, benim ustam olmadı maalesef , stajda Allah razı olsun diyerek tanıdığım insanlar ve kendi emeklerimle otomasyon işlerinde ilerledim ve şu anda daha çok bu işlerden para kazanıyorum.

Şu anda ki cv lere ve iş ilanlarına bakıyorum da içler acısı, adam mühendis arıyor ama hangi alanda/bölümde/görevde çalıştıracağını söylemiyor,mühendis = yönetici (amir sorumlu isminde ırgat),amele gibi bir yaklaşım var zaten elektronik kart tamiri yapabiliyor musun? diyen bir Bakım müdürlerinden de fazla birşey beklememek gerek ,aynı adama evet hangi kartları tamir etmem gerekiyor dediğinizde zaten kartın ne olduğunu da bilmiyor telefon yöneticileri..

İş bulamıyorum diye üzülmeyiniz, tabiki hayat üzerinize geliyor ,kendinizi geliştirmekten vazgeçmeyin,araştırın sabredin dua edin. Psikolojinizi bozmayın herşeyin bir zamanı olacaktır mücadeleye devam edin , Allah kimsenin emeğini boşa çıkarmasın ,halis niyetle çalışmak isteyen ,ihtiyacı olan,yeni mezun arkadaşlarımıza da hayırlı bir kapı açsın inşallah.
 
Öncelikle herkese teşekkür ederim.. Fakat çok yıpratıcı bir süreç.. Örneğin dün bir numara aradı 800 lira teklif etti ondan önce arayanda 2000 lira.. Bakın işin parasında değilim. Fakat şehir dışında işler ve hayatımı idame ettirmem gerekiyor. Görüşmelerde saçma sapan sorular.. AutoCAD yazmayı bilmiyor ilanda İleri Seviye İngilizce istiyor..İşkur sitesinden bahsettiğim ilanı görebilirsiniz. Hatta bunun yanında ikinci yabancı dil isteyenler var.. Ben zaten iki dili bu kadar iyi seviyede bilsem senin vereceğin 3000 lira için çabalamam.

İlana bakıyorsunuz mühendis veya tekniker yazıyor. Allah aşkına bu ne kadar normal ya? Bizler bunları nasıl normalleştirdik. Vestel mesela 3 adet mülakattan geçiyorsun falan çok acayip bi işe alım süreçleri var. Ürettikleri telefonu bir insan evladı kullanır mı ? O kadar zorlayıp o kadar donanım isteyip işe aldığınız mühendisin ürettiği telefon bu mu? Artık tamamen torpile dönüşmüş işte.. Gidebilirsem giderim. X ülkesinde limon satarım geçinirim ama burada mesleğim dışında tek iş yapmam.

Sabah 8 akşam 11 çalışmak hangi düzende var. Mesai ücreti kavramı yok, beyaz yakasın çünkü. Gazi Üniversitesini birincilikle bitiren arkadaşım asgari ücrete ve çoğu zaman 8-23 arası çalışıyor. Siz bu kişiden sabretmesini,işini öğrenmesini,motivasyonunu yüksek tutmasını ve verimli olmasını bekliyorsunuz. Yazıklar olsun diyorum.

Sanayisi teknolojisi bu kadar geri kalmış bir ülkede mühendisler bu şekilde ki evrelerden geçiyorsa kimse gelişmekten ilerlemekten bahsetmesin. Doğru düzgün tek bir teknoloji markamız yok. Boşu boşuna çabalamayalım. Bu saatten sonra gidebilen gider.. Kalanlara da bol şans dilerim.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,190
Mesajlar
915,724
Kullanıcılar
449,960
Son üye
katzeimar

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst