Ölçü Trafoları Hesabı Nasıl Yapılmalı?

alifuat

Üye
Katılım
29 Haz 2006
Mesajlar
11
Puanları
1
Yaş
39
Arkadaşlar diyelim ki bir orta gerilim projesi hazırlıyoruz ve ve projede kullanacığımız akım ve gerilim trafoları var bunların çevirme oranlarının haricinde ölçü ve koruma sargı seçimlerini nasıl hesaplayabiliriz. Mesela akım trafosu için koruma sargısı olarak 5P10 5P20 veya ölçü sargısı olarak 0,5 FS 5 veya 0.2 FS 5 vs. Bunları nasıl buluyoruz bu 1. sorum.
2. sorum ise pratik ve uygulamaya yönelik olarak kısa devre hesabı nasıl yapabilirim. Diyelim ki sistem için kesici seçimi yapacağım ve bunun kısa devre kesme kapasitesini hesaplamak istiyorum, pratik veya en doğru yol nasıldır elinde örnek hesap ve proje olan var mı, şimdiden teşekkürler
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Arkadaşlar sorumu cevaplamak isteyen arkadaş yok mudur hiç
 
Forumumuz " transformatörler " bölümünde ve " yüksek gerilim " bölümünde ( Haldun Büyükdora ) istediğiniz
bilgileri bulabilirsiniz.
 
5 p 10 10va demek;

10 va yÜkte 10 mİslİ akimda 5 p hata deĞerİnİ standartlara gÖre tutturabİlmek demektİr.

p:protectİon koruma

fs: securİty factor: gÜvenlİk faktÖrÜ
 
Burada 5P20 deki 20 nin ANLAMI:akımın 20 katında nüvenin doyuma geçeceğini gösterir.Burada 20 VA yani gücü göstermez.

Eğer 5P10 ise 10 katında nüve doyuma geçeceğini söyler .
 
5 p 10 10va demek;

10 va yÜkte 10 mİslİ akimda 5 p hata deĞerİnİ standartlara gÖre tutturabİlmek demektİr.

p:protectİon koruma

fs: securİty factor: gÜvenlİk faktÖrÜ

Yukarıdaki, yorum yanlıs malesef , trafolarda primerinden ne kadar akım gecerse gecsin sekonderindende aynı oranda akım gecmesi istenmez , 5 p 10 koruma amaclıcıdır , n doyma katsayısı 10 dan büyük olmak zorundadırki koruma rölelerinin dogru calısması acısından ,0,5 fs 5 de n doyma katsayısı 5 den küçük olması istenir buda ölçü trafosudur , ölcü aletlerinini zarar görmesi istenmez.
 
5p 10 10 va demek değildir.buradaki 10 doyma faktörüdür yani doyma formülü kullanılarak koruma trafosuna bir gerilim uygulanır çektiği akım ölçülür.formülden sonra n=10 ve üstü ise koruma trafosu uygundur altında ise uygun değildir 16 yıldan beri akım trafosu üretim tasarım ve test birimlerinde çalışıyorum böyle bilmeden yorum yapmayın işte formüller Ri=1,25+rdc Zi=VA/ısn zt=(ri+0,8*zi)+0,6*zi) Uo=ısn*n*zt %ec=ıe*100(ısn*n) Io=ısn*n*0,1 n=U(ısn*zt) rdc=20 c deki sekonder sargı direnci ri=75c deki sekonder sargı direnci zi=devrenin empedansı zt=toplamempedans Uo=uygulanan gerilim Io=okunan akım n=doyma faktörü işte bu 10 veya 20 dir isteyenlere microsoft office programı olarak bu formüllerin programı var gönderebilirim
 
Ahmet Bey merhaba, bahsettiginiz office programını paylasırsanız cok sevinirim.
Saygılarımla
 

Forum istatistikleri

Konular
128,180
Mesajlar
915,674
Kullanıcılar
449,946
Son üye
kerim2756

Yeni konular

Geri
Üst