Çizgi İzleyen Robot

arkdaşlar çizgi izleyen robot devresi yapıcam ama baskı devresini bir türlü bulamadım yardımcı olabilirmisiniz?
 
ucuz ve pahalı diye ayırabilirsiniz ancak kaliteli ve kalitesiz diye de ayırmak mümkün olabilir.
 
ucuz cny lerden çok başım ağrıdığı için söylüyorum.
 
Elinde pvm li 5 ledle yön bulabilen assembly kodu olan varsa link verebilir mi teþekkürler
 
Son düzenleme:
Çizgi izleyen robot ne işe yariğcak ki??
 
cny70 yerine qrd1114 kullanmanızı tavsiye ederim çünkü cny70 fotoğraf makinelerinin flaşlarından çok etkileniyor qrd kullanırsanız bir sıkıntı çıkmaz ben kullandım çok memnunum
 
cny70 yerine qrd1114 kullanmanızı tavsiye ederim çünkü cny70 fotoğraf makinelerinin flaşlarından çok etkileniyor qrd kullanırsanız bir sıkıntı çıkmaz ben kullandım çok memnunum

fotoğraf makinesi olan bir ortamda pek kullanacağımı sanmıyorum ama daha ucuzsa ve aynı işlevi görüyorsa düşünüleilir bence...
 
Çizgi İzleyen Robot Donanım

Çoğu amatör robotçunun, çalışmalarına başladığı, seyrederken etkilendiği ve robot yapmak için heveslendiği robot sanırım çizgi izleyen robottur. Belki aranızdan bazı kişiler “olur mu? Mini sumo unutulur mu?” diyebilir. Doğrudur da hatta. Ama ben yine de çizgi izleyen de ısrar etmek istiyorum.

Peki neden? Neden çizgi izleyen herkesi cezp ediyor ve herkes ilk olarak onunla başlıyor robot yapmaya. Aslında cevabı basit bir soru. Hatta cevapları. Gelin cevapları sıralayalım.

- Tabii ki hız tutkusu. Küçükten büyüğe herkes hız tutkusunu yaşar içinde. İşte çizgi izleyen robot insanlara bir nebze de olsa bu tutkuyu yaşatıyor bence.

- Yapılması en kolay ve az komplex bir robottur. Sadece bir CNY kartı ile dış ortamın kontrolü yapılır.

- Yazılımı da diğer kategori robotlarına göre çok basittir. Algoritma bilmeyen kişiler dahi yazılımı sağlıklı bir şekilde bir temele oturtabilir.

- En ekonomik robottur. Çizgi izleyen robotlar en az donanım malzemesi kullanacağınız robotlardır. Ayrıca kullanacağınız CNY sensörleri piyasada bulunan sensörler arasında fiyatı en ucuz olanıdır. 1TL’ye bile bulabilirsiniz.

Evet artık yavaş yavaş teknik konulara geçebiliriz.

cizgi izleyen robot.jpg


İlk olarak robotumuzun donanım bileşenleri hakkında bilgi verelim.

Sensör kartı:
5 adet CNY 70 optik sensör ve 74HC14 VE-DEĞİL kapı entegresinden meydana gelmektedir.

Anakart:
Mikrodenetleyici olarak PIC 16F877 kullanacağız. Motor sürücüsü entegremiz ise L298 entegresi olacak. Devrenin osilatörü 4MHz’lik kristal osilatör olarak belirlendi. Ayrıca durum kontrolü amacıyla anakart üzerine 5 adet Led bağlanmıştır. Sensör kartı bağlantısı PIC mikrodenetleyicinin B protuna yapılmaktadır.

Motorlar:
12V/1000 rpm’lik DC motorlar kullanılmıştır. Tekerlekler ise sizin belirleyeceğiniz herhangi bir teker çeşidi olabilir.

Besleme Kaynağı:
Robotumuzda 12V LiPo pil kullanılmıştır. Devre kartı ve motor beslemesi aynı batarya üzerinden yapılacaktır. Devre beslemesi için gerekli 5V, anakarta eklenecek bir regülatör devresi ile sağlanacaktır.

Şimdi de devre şemalarına geçebiliriz;

Sensör Kartı Açık Devre Şeması:


cizgi izleyen sensor isis1.jpg


Anakart açık devre şeması:

cizgi_izleyen.jpg
 

Forum istatistikleri

Konular
128,195
Mesajlar
915,746
Kullanıcılar
449,970
Son üye
Liliane

Yeni konular

Geri
Üst