ÇİFT devirli motorlarda faz korumanın sağlanması.

selcukxp

Üye
Katılım
31 Mar 2007
Mesajlar
383
Puanları
1
Arkadaşlar bilindiği gibi motorları koruma amaçlı olarak faz koruma,motor koruma gibi bazı yardımcı parçalar kullanmaktayız.Ben elimde çok sayıda bulunan ve maliyet açısından fazkoruma rolesi kullanmak istiyorum ama benim bu sistemi çift devirli bir motora uygulamak ve iki ayrı devirdede bu korumayı sağlamak bununla ilgili elinizdeki dökümanları ve fikirlerinizi paryalaşmak istiyorum.Şimdiden teşekkür ederim.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
merhaba;
faz koruma rölesi ile motor koruma rölelerinin amaçları farklıdır.
bu yüzden onumu bunumu demek yanlış geliyor bana.
devir yönünün sürekliliği önemli ise faz rıralı faz koruma rölesini ihmal etme derim
 
ayrıca faz koruma rölesini ana hatta bağlaman yeterlidir.faz koruma rölsinin çıkış kontağıyla
kumanda gerilimini kontrol edebi,lirsin.motor koruma rölesini ise herbir devir için
kullandığın kontaktörlerin güç beslemerinin önüne takmalısın
 
Faz koruma rölesini ana hatta bağlaman yeterli faz ters veya biri gelmediği zaman direkt olarak motor beslemni kesmiş olursun? istediğin devrenin ne oldugunu anlamadım.
 
ArkadaŞlar benİm elİmde Çok sayida faz koruma rolesİ mevcut ve ben bunlarla motora gİden fazlarin herhangİbİr sebepten ( kontatÖr ,termİk ,vb..... ) kesİmesİ sonucu motoru koruma amaÇli koymak İstİyorum. ama bunu devre baŞina deĞİlde motora gİden son noktaya koymayi dÜŞÜnÜyorum sebebİde gelen besleme İle İlgİlİ bİr sorundan deİlde kontaktÖr veya bunu gİbİ dİyer parÇalarin fazlarin herhangİbİrİnİ geÇİrmemesİ sonucu motorun zarar gÖrmesİnİ İstemİyorum ama bİzİm sİstemİmİzdekİ motorlarin hepsİ Çİft devİrlİ motorlar ,ben motora gİden 1. devİr ucundan alacaĞim faz referanslariyla bu İŞİ kolayca ÇÖzÜyorum ama!!!! İŞ İkİncİ devİrde 2. devİrdekİ yanİ dİger sargilara gİden referansida aldiĞimda İkİ sargi ŞÖntlenmİŞ oluyor ve hata !!!! bunu nasil ÇÖzebİlİrİm yardim lÜtfen ... İnŞallah olayi anlatabİlmİŞİmdİr. :)
 
Faz koruma rölesinin referans faz' larını kontaktör ve termikten sonra alamazsınız, hadi aldığınızı varsayalım, bu durumda, faz koruma rölesi 3 faz' ı göremediği için kumanda devresinin enerjilenmesine izin vermez.

Faz koruma rölesinin nasıl bağlandığını incelerseniz ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız.

Ama kumandada imkansız diye bir şey yok, gerisi kumandacı arkadaşlara kalmış, çözüm getirirlerse ne âla.
 
ilgili kontaktörün mühürleme kontağını seri geçersiniz olur biter. Tabi bu asıl konuya bir yanıt değil.

Fakat soruda asıl amaç, dahlender motorda nasıl kullanılacağı sanırım. Bu durumda ya 2 adet motor koruma kullanılmak zorunda ya da kontaktör girişi tercih edilmek zorunda gibi görünüyor.

Ayrıca eklemekte fayda görüyorum 2 devirli dahlander motorlar 1. devirde seri(sargılar) üçgen(bağlantı), 2. devirde parelel (sargılar) yıldız (Bağlantı) bağlantı şekline sahibtirler.

Motor koruma röleleride içlerinde dirençler aracılığı ile 2. bir nötür noktası (Yıldız noktası) oluşturup bununla mevcut nötür arasında oluşan gerilim farklarını (Faz yokluğunda oluşturulan yıldız noktasında gerilim oluşması ile) kontrol etmek suretiyle çalışırlar. Tabi ilave olarak ısı kontrol (PTC) üniteleri vardır.

iyi paylaşımlar
 
abuzettin20 ' Alıntı:
ilgili kontaktörün mühürleme kontağını seri geçersiniz olur biter.

Bu kısmını biraz açarmısınız, mühürleme kontağını seri geçince, olup biten şey nedir ?

abuzettin20 ' Alıntı:
kontaktör girişi tercih edilmek zorunda gibi görünüyor.

Evet aynı şeyden bahsediyoruz.
 
faz koruma rölesi 3 faz' ı göremediği için kumanda devresinin enerjilenmesine izin vermez.

Sn.ReiS_ buna istinaden yazılmış bir yazıdır. Açıklamasına gelincede sizin verdiğiniz şekilde start butonu ile parelel bağlı olan "C1" kontan ucuna motor koruma rölesinin "3.-4." ucu seri bağlanırsa çalışma şu şekilde değişmiş olur. Start basılır kontaktör çeker, 3~ motor koruma rölesine ulaşır, motor koruma sistemde algıladığı bir sorun yoksa "normal" moduna geçer yani kontağını kapatır. bu süreç hızlı olacağı için, butondan elimizi çektiğimiz zamanda kontaktör kendisini mühürlemiş olur.

Tabi bu ne derece uygun bir çözümdür tartışılır. Zira oparatör ısrarla starta basılı tutarsa motor 2~ faza kalmış durumda da devreye girmiş olur.

Saygılar
 
abuzettin20 ' Alıntı:
Açıklamasına gelincede sizin verdiğiniz şekilde start butonu ile parelel bağlı olan "C1" kontan ucuna motor koruma rölesinin "3.-4." ucu seri bağlanırsa çalışma şu şekilde değişmiş olur. Start basılır kontaktör çeker, 3~ motor koruma rölesine ulaşır, motor koruma sistemde algıladığı bir sorun yoksa "normal" moduna geçer yani kontağını kapatır

Sn: Abuzettin20

Bence yanılıyorsunuz, faz koruma rölesinde 3 . 2 . 1 enversör kontak mevcut.(4 nolu kontağı göremedim ).

FKR 3 faz' ı görmedikçe, enversör kontak konumlarını değiştirmiyor ! Şemada kontak konumlarına dikkat ederseniz, faz koruma rölesi, 3 faz yok iken, ana kontağı (2 no ), çıkış kontağı 1 nolu ikaz kontağına bağlıdır, 2 nolu ana kontağın 3 nolu çıkış kontağını enerjilendirmesi için mutlaka FKR' nin 3 faz' ı görmesi gerekiyor.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,130
Mesajlar
915,292
Kullanıcılar
449,847
Son üye
AhmetK06

Yeni konular

Geri
Üst