Toprak ve nötr kısadevre

Hocam bende birkaç seferdir yazıyorum. Toprağı evdrki tesisata bağlamadım. Evin dışına demir bir su borusu çaktım. O su borusuna kablo bağladım. Kablonun ucunu hiçbir yere bağlamadım. Yani evdeki tesisatla hiçbir alakası yok. İşte o kablo yani toprağa çakılı su sorusu evdeki nötr ile kısadevre gibi görünüyor. yani avometre öyle gösteriyor.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
bunun imkani yok. avometre arizali olabilir mi ki?
 
Hocam şuan acayip şaşkınım. Öğretmen hocamın dediğini yaptım. Gelen toprak kablosunu söktüğüm için prizlerde zaten toprak ve nötr kısadevre yapmıyordu ama avometrede (analog avometre) yine hareketler oluyordu. Evdeki sigortaları kapattım. prizleri denedim öğretmen hocanın dediği gibi prizlerdeki nötr ve toprakda olan kısadevre denmeyecek kadar ufak olan hareketler kesildi.

Ancak beni çok şaşırtan olay şu. Sigortalar kapalıyken dışarıya çaktığım borudan gelen ucu boş kablo ile nötrü avometre ile denedim hala kısadevre var! Sonra birde faz da deneyim dedim faz ile toprak arasında kısadevre var. Tabi dunları sigortalar kapalıyken denedim. Sigortaları açtıktan sonra faz ve nötr evin dışındaki toprak ile kısadevre yapıyorsa kendi aralarında yani faz ile nötr de kısadevre yapıyordur diye düşündüm. Ve faz ile nötr de kısadevre varmı diye baktım ama sigortaları kapatmayı unutttuğum için avometre bozuldu. Şuan çok şaşkınım. Ama faz ile nötr arasında kısadevre olduğunu sanmıyorum. Öyle olsa bu kendini belli eder öyle değil mi? Bu konuda gerçekten uzman arkadaşlardan yardım istiyorum..
 
Arkadaşım söylediğim şeyi denemiş ve tarafıma da doğrulandığını yazmışsın. Bir zamanlar benim de kafamı karıştıran mevzuyu çözmüşsün.
2. paragrafta açıkladığın olayı şu şekilde yorumlayabilirim. Faz toprak, nötr toprak arasında kısa devre varsa avometre ötebilir. Bunu ancak sistemine KAKR bağlayarak ortaya çıkarabilirsin. KAKR olmayan yerde faz toprak, nötr toprak kısa devresinde sigorta atmaz. ( Senin su borusu topraklamandan bahsediyorum.)Ancak topraklama güçlüyse faz toprak kısa devresinde sigorta atar!!! İyi bir topraklamanın nötrden farkı yoktur.
 
Hocam yanlız şunu göz önüne aıyorsunuz değilmi. Benim su borusu şuan tesisata bağlı değil. Ayrı bir şekilde duruyor. Çok şaşkınım. Sigorta kapalıyken o su borusu hem faz hem nötr ile kısa devre halinde ama sigorta açıkken o su borusuna kontrol kalemi ile dokununda faz yok. Ama hala nötr ile kısa devre halinde. O su borusu toprağın neresinden nötr ve fazla buluşsun ki. Elimdeki avometre analog avometre. Avometre kullanmayı bilmiyorum. Sadece avometrede galiba buzzer diye tabir edilen kısmı yani iki probu birbirinr değdirince ibre full olan kısmı kullanıyorum. Bu avometreyide yıllardır bu şekilde kullanıyorum şuana kadar hiç yanlış ölçmemişti. Tabi şimdi bozuldu :)
 
Sistemine KAKR bağla. Seri lamba tekniği ile kontrol et. Faz nötr değdiğinde lamba yanacak faz toprak ucuna değdirdiğinde KAKR atıyorsa topraklaman çalışıyor ve kaçak yok demektir. Zaten bağladığında KAKR atıyorsa kaçak var demektir. (Fazdan toprağa kaçak veya nötrden toprağa kaçak )
Bunları denedin ve sağlam sonuç aldıysan manyetik alandan dolayı ölçü aleti kasa devre varmış gibi ötüyor diyebilirim. (Bina girişi için diyorum.)
 
Tamam hocam bu dediğini yapmaya çalışacağım inşaALLAH. Teşekkür ederim.
 
Yap sonucu bildir. Eğer KAKR taktığında sorun çıkmaz seri lamba tekniğinde KAKR atarsa topraklama ve de kaçak mevzusunu atlamış oluruz.
Ev içinde sigortalar kapalıyken avometre ötmüyordu zaten. Her şey sağlam olması durumunda ev içinde ötmemesi ve bina girişinde neden öttüğünü açıklamak bir elektrik mühendisinin işidir diye tahmin ediyorum.
Sözüm yanlış anlaşılmasın diğer ustalarımız da biliyorsa açıklayabilir tabiki de...
 
Sizin düşündüğünüz gibi bende ec içinde sorun olduğunu sanmıyorum topraktan gelen kablonun tesisata bağlanmadan nötr ve fazla ile kısa devre yapmasını da galiba bu şekilde olması normaldir diye yorumluyorum. Artık bu işin uzmanları daha iyi bilir tabi. Şuan köyde olduğum için kaçak akım rolesini ne zaman alırıım bilmiyorum. Aldığım zaman test edeceğim. Sizce şimdi toprağı tesisata bu şekilde bağlayayım mı? Zira şuan evde toprak bağlı değil.
 
Su borusu yerine neden bakır kazık almıyorsunuz? 50-60 TL arasına bakır kazık alıp çakabilirsiniz.
Su borusundan topraklama sağlıklı değil. Sebebi ise su borunun direnci daha fazladır. Bakır kazık gibi vazife yapmaz. Bence kaçak akım alırken bir de bakır kazık alın.

Şunu söylemek isterim. Binadaki nötr tamamiyle kesme şansınız var mı? Bir de kestikten sonra deneyin. Nihayetinde fazdan giden akım nötrden döner aynı zamanda 3 fazlı sistemlerde dengesiz yüklenmelerde nötrden akım akar. Nihayetinde trafonun yıldız noktası nötr ve hep ortaktır. Bu bağlamda ölçü aletinin kısa devre olarak algılayıp ötebilir. Benim aklıma gelen bu.
Eğer her şeyi yapıp sağlıklı sonuç elde ederseniz bu yorumum geçerli.
Tabiki de bu benim yorumum. İşin ehli ustalar cevaplarsa daha iyi olur.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,354
Mesajlar
916,962
Kullanıcılar
450,212
Son üye
salamakas

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst