Toprak ve nötr kısadevre

Hocam avometrede bir direç bozulmuş yerine başka bir direç taktım eskisi gibi olmasada çalıştı. (Pek anlamadığım için yanan dirençler yerine taktığım direnç aynı değil. Ama probları birbirine değdirince ibre sona geliyor buda benim için yeterli sanırım)

Hocam az önce sigortaları kapatıp bir probu nötre diğer probuda faza değdirdim ve ibre sona vurdu. Şuan ne yapacağmı hiç bilyorum iyice şaşırdım. Avometreden dolayı olabilirmi? Ama faz ile nötr arasında bir temas yoksa avometrenin ibresi neden hareket etsin?
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Faz ile nötr arasında kısa devre olsa sigortalar atar. Ölçü aletini değiştir, KAKR al dediğim testleri yap.
Bu arada bu testleri yaparken fişler çekik durumda değil mi? Rezistans gibi parçaların olması sebebiyle fiş takılıysa kısa devre gözükebilir ve bu normaldir.
 
Bakın aklıma bazı şeyler geldi. Hepsini toparlamak lazım. Baştan başlayalım. Muhtemel testleri siz fişleri çekmeden yaptınız. Faz nötr arasında kısa devre görmeniz de bu yüzden.
Faz toprak ile nötr toprak arasındaki testlere gelelim. Eğer fişler takılı durumda bunları yaptıysanız cihazlarda fazdan toprağa veya nötrden toprağa kaçak varsa ötmesi veya direnç değeri göstermesi normal.
Fişleri çektikten sigortaları kapattıktan sonra deneyin kesin sonuca varırsınız. Ayrıca KAKR taktıktan sonra gereken testleri yaparsınız sonucu tarafımıza bildirirsiniz.
Yazılanları okudum @yolgezer ustamız bundan bahsetmiş umarım uygulamışsınızdır.
 
Siz bunları yazarken bende sizin dediğinize benzer testler yaptım. Benimde aklıma evdeki aletlerden faz ve nötrün kısa devre yapacağı aklıma geldi evdeki tüm aletleri fişten çektim termosifonun fişi yok direk bağlı. bu şekilde prizlerden faz ve nötr testi yaptım hala ibre sona geliyordu. Termosifondan olacağını sandım. Sigorta panelinden testleri yapmaya başladım. Evin içindeki sigortaları kapattığımda sayaçtan eve gelen kabloda kısa devre hala olduğunu gördüm. Bu arada termosifonun faz ve nötrüne ayrı olarak test yaptım kısa devre olmadı nedense ama termosifon düzgün çalışıyor. Ben bu şekilde testler yaparken ibre yavaş yavaş geride durmaya başladı. Önce yarıya kadar geldi en son yarıdan aşağı indi. Şuan Evdeki sigortalardan sonrasında faz ve nötr kısa devresi yok sadece sayaçtan eve kadar kısa devre var o da avometrenin ibresi yarıya kadar bile gelmiyor.

Bundan şu sonuçları çıkartmam doğru mu. Ya sigortaların orada uğraşırken yanlış olan bir şey düzeldi (hiçbir kablonun yerini değiştirmedim, sökmedim hafif oynamalar oldu) yada manyetik etki dediğiniz şeyden dolayı faz ve nötr kısa devre yapıyor gibi gözüküyor.

Bu arada evde iki ayrı tesisat ve her tesisatın ayrı sayacı var. Nedenini sormayın uzun hikaye :) Bu faz ve nötr kısa devre olayı diğer tarafta olmuyor.
 
Diğer sayacın bulunduğu tesisatı devre dışı bırakmadan ibre sapıyorsa normaldir diye düşünüyorum. Aynı buat ve borulardan geçtiği için manyetik alandan etkilenip ibre sapıyor olabilir. Nihayetinde faz ile boş kablo aynı borunun içinden geçse indüklemeden dolayı boş kabloda da kontrol kalemi yanar. Ölü elektrik diye de tabir edilir. Bu durumda dolayı ölçü aleti kısa devre olarak algılıyor olabilir.
Neyse uzatmamızın anlamı yok. İşin ehli cevap verirse daha iyi olur. Ben nihayetinde bir sınıf öğretmeniyim ve yıllardan beri elektrikle uğraşırım. Bu forumda çok şey öğrendim ve ustalarıma çok şey borçluyum.
KAKR al, topraklama kazığını çak sonra bilgi ver.
 
Merhaba arkadaşlar benimde başına aynı olay geldi. Şöyleki direkten gelen ana hattın nötürünü söktüm ve binada topraklama yoktu. Yeni bir kazık çaktım topraklama kablosu ile çektim panoya ama bağlamadım. Şimdi şöyle bir sorunla karşılaştım. Çaktığım kazık ve kablo sisteme bağlı değil direkten gelen ana hattın nötürünü sistemden çıkardık. Nötr ve topraklamayı avometre ile direnç kademesinde ölçtüm buzzer ötüyor bir açıklaması varmıdır?
 
Merhaba arkadaşlar benimde başına aynı olay geldi. Şöyleki direkten gelen ana hattın nötürünü söktüm ve binada topraklama yoktu. Yeni bir kazık çaktım topraklama kablosu ile çektim panoya ama bağlamadım. Şimdi şöyle bir sorunla karşılaştım. Çaktığım kazık ve kablo sisteme bağlı değil direkten gelen ana hattın nötürünü sistemden çıkardık. Nötr ve topraklamayı avometre ile direnç kademesinde ölçtüm buzzer ötüyor bir açıklaması varmıdır?
Binaya gelen nötrü sökdüysen hemen olay mahallini terket ......
 

Forum istatistikleri

Konular
128,169
Mesajlar
915,621
Kullanıcılar
449,934
Son üye
peldayilmaz

Yeni konular

Geri
Üst