Toprak ve nötr kısadevre

Katılım
24 Ağu 2010
Mesajlar
50
Puanları
1
Yaş
36
Selamün aleyküm evdeki toprak kablolarında avometre ile kontrol ettiğimde nötr ile kısadevre olduğunu tesbit ettim. Eve gelen toprak kablosunu çözünce kısadevre kesildi. Bende toprağa eski demir su borusu çakarak ayrı bir toprak çektim. Ama bu sefer yine toprak ve nötr kısadevre yaptı. Bu normalmidir acaba?
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
toprak ile notr neden kisa devre edilir?
eski tesisatcilar kolay olsun diye boyle bir uygulama yapardi. ki yeni tesisatcilar da ozellikle sofben baglarken aynisini yapiyor ki zir akilsizlik.
cunku bazen faz-notr yer degistirebiliyor. ki bu durumda faz torpaga ucar gider. anlik olmadigi icin sigortsa atmaz. ancak bu durum voltsjin dusmesine neden olur.
voltaj cokmesi hem kullanilan hassas aletleri bozar, hem bazi amfilerde kamera sistemlerinde noise olusturur, hem de voltajin dusumune neden anlik ani amper gecisleri bize fatura olarak geri doner,
demin dedigim gibi sofben vb yerlerdeki baglantilari bakin.
ozellikle ani su isiticilarinda bazen rezistans parcalanir, bu durumda faz, torpakla kisa devre notre temas eder. bu sizi oldurebilir. ki normaldede aslinda sizden bir akim gecee bu tesisat tipinde ama asil tehlike o rezistans bozulunca cikar.
 
Yukarıda anlatmaya çalıştığınız olay galiba sıfırlama ama benim başıma gelen bu değil. Ayrı bir şekilde toprağa çaktığım çubuktan aldığım kabloyu az önce tesisattan söktüm. Çubuktan gelen kablo ile tesisattaki nötr kablosunu avometre ile birbirlerine değiyormu diye baktım ve değdiğini gördüm. Bu normal mi? Yani nötr ile bildiğimiz toprağa çaktığım çubuk sanki birbirine değiyor.
 
tamam iste ben de onu diyorjhm.
siz simdi sanirim apartmanda yasiyorsunuz-
eh ordaki torpagi cikarip siz kendiniz yaptiginiz topragi bagladiginizda yan dairede hala ayni topraklama sistemi vardir.
yok musatkil evse de yine de evdeki herhangi bir alette torpak ile notr arasinda bir baglanti var demektir, siz evdeki tum aletleri sokun ve bu sekilde bakin, eger topraklama ile notr baglantisi kesilirse o zaman aletlerdendir, yoksa is daha zor demektir,
 
bak kardesim..
simdi topraklama iletkeni ayri olarak binanin ana dagitim panosuna kadar getirilir..buradan dairelere dagitim yapilir..binadaki herhangi bir dairede olusabilecek notr toprak birlesimi,senin dagitim panonda bu sekilde olcu aleti ile baktiginda kisa devre gormene neden olur...sen bu olcumu ana dagitim panosundan yapman gerekir..butun guvenlik onlemlerini aldiktan sonra binanin enerjisini kes ve notr iletkenini ayir.eger hala kisa devre durumunda ise senin yaptigin topraklama ile notr disarida bir yerde karisiyor ve yaptigin olcumde kisa devre olarak gormene neden oluyor diyebiliriz..notr iletkeni eger bina girisinde topraklanmis ise senin yaptigin topraklama ile aralarinda en az 20 metre mesafe olmalidir...ayrica topraga eski boru cakarak topraklama yapmak da uygun olmayan bir uygulamadir..2-3 adet bakir cubuk veya levha gomulerek yapilmasi daha dogru olanidir..ayrica yapilan topraklamanin direncinin uygun olup olmadgi ,Meger cihazi ile olcturulmelidir.
 
Son düzenleme:
Cevaplar için teşekkür ederim. Yanlız durumu ikinci mesajda da belirttim. Mustakil tek katlı evde yaşıyorum. Eve gelen toprak kablosu nötr ile kısadevre yaptığı için evin hemen dışında Ayrı bir çubuk çaktım bu çubuktan aldığım kablo şuan tesisata bağlı değil boşta. Bu kablo ile evdeki tesisattaki nötr kablosunu avometre ile birbirine değiyormu diye bakıyorum ve değiyor. Bu neden olur. Umarım yorumu okuyup cevap verirsiniz.
 
soruyu sorarken bu sekilde sormamissin bizde senin soruna uygun cevaplar vermisiz oyle degil mi? ayrica ben butun olasiliklari yazdim.bir kere daha okumani tavsiye ederim..!evine gelen notr hatti direk sonunda veya bina girisinde toprakla guclendirilmis olabilir..senin yaptigin topraklama ile arasinda en az 20 metre mesafe olmalidir!..topraklamayi varsa evin arka bahcesine direge uzak bir yere yapip birde boyle dene..
 
Hocam evin sigortalarını kapatmazsan nötr toprak arası buzzerde öter. Bu normaldir. Sigortalar kapalıyken ölç ötmez. Bizzat denedim. Galiba manyetik alandan dolayı etkileniyor mu ondan dolayı ötüyor kısa devre varmış gibi algılıyor cihaz. Sıfırlama olduğu anlamına gelmez. Eğer sigortalar kapalı nötr toprak ötüyorsa sıfırlama vardır.
 
Cevaplar için çok teşekkür ederim hocalarım. Eve direkten gelen kabloyu sayaca kadar açıkta olduğundan görebiliyorum. Herhangi bir besleme göremiyorum. Öğretmen27 hocam dediğini yarın deneyecem inş.
 
biz tabi ki yorumlari okuyoruz.
nerden bilelim senin mustakil demedigin evin mustakil mi apartman mi olmadigini?
neyse evin icinde bir noktada bulunan notr-torpak kisa devresi var ki o yuzden yapiyor, bunu da ben ikidir yazdim. bu sofben olabilir kombi olabilir o an takili olan uydu bile olabilir ya da tesisat icinde ki kisa devre de olabilir.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,158
Mesajlar
915,528
Kullanıcılar
449,904
Son üye
teknikbilimlers31

Yeni konular

Geri
Üst