kumandada sorun

frat

Üye
Katılım
28 Ağu 2007
Mesajlar
4
Puanları
1
Yaş
39
benim sorunum 3adet aynı makinanın farklı zamanlarda aynı arızayı vermesi.
24 v kumanda devresi 5 adet termigin 95 96 kontaklarına emniyet amaclı seri olarak girip cıkarak start stop ları besliyor.arıza bu kontakların 3 veya 4 termikte aynı anda calısmaz duruma gelmesi.sorun ne olabilir sizce.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Termiklerin arıza sebebi kumanda kontaklarının yanması mı yoksa güç kontaklarımı açarsan daha iyi anlaşılır.....
 
sanırım anlasılmadı,sorun halen tekrarlıyo o yuzden acayım biraz.
makinalar tozlu bi ortamda ve birtanesinde termik yerine yardımcı kontaklı motor koruma salterleri var,
salterler on (1)konumundayken ve calısır haldeyken ,kumanda yani start stop butonlarını besleyen 24 v devre, gectigi bu yardımcı kontakların (6 adet salterin on konumda kapanan yardımcı kontaklarının )birden fazlaSININ aynı anda gecirmemesi ve maninenin tamamen stop etmesi aıza.benim sordugum cozüm deil boyle bişey basınıza geldimi nasıl olurda salter calısırken bu kontaklar gecirmez arızanın sebebi sordugum.ayrıca kontakları soktum asınma veya iletimi engelleyecek bi arıza yok.
 
kontak bobini yanmıştır kardeş bence yeni kontak takman lazım?
 
dc voltajda ark fazla olur ve kontakların tahribatı alternatif akıma göre daha çabuk olacaktır bence kontaklardan artı deyilde eksi dolaştırırsan problem yok olacaktır
 
tam tersi ac de kontak yapışması daha fazla olur arkadaşım . şalter kontaklarını kontrol et veya o kantaklardan beslenen rolelerı şaselerinin ortak olarak (-24) birleştiği yerı ıyı kontro et notr ıle teması senın bununla karşılaştrıyor olabılır aynısı başıma geldı. dc +24 gerılımı de kontrol et regule devresını gozden gecır. muhtemelen motor koruma şalterleın den gecen 24 volt senın kumanda deverene gıdıyordur yada role çektrıyordur .
 
Çıkış düşük akımlı bir sistemi besliyorsa (1 role yada PLC girişi) bu arıza çok olur. Düşük voltaj ve düşük akım akım tozlu ortamda kontaklarda oluşan tozlanma, yağlanma yada oksitlenmeyi yenemiyor ve malesef kontaklar geçirimiyor ben genelde parallel kontak bağlarım. Termiklerde bu şans yok.


Sizin için özel bir öneri: Besleme noktasına (çıkışa / enerjinin gittiği noktaya) 24 volt 40 Wat civarında bir lamba bağlayın kontaklardan geçecek akım artacağı için faydası olacağını tahmin ediyorum. Hem görsel izleme olanağınız olacaktır.
 
Bence sistem kendini başka bir yerden tamamlıyor olabilir.Eğer kontrol panosunun nötür ucu tam gelmiyorsa veyanötr de faz kaçağı var ise çeken kontaktörler tam çekmemiş olabiir.Bence nötr leri kontrol et
 
Bence stop butonun açıyordur kapalı kontak açarsa eğer böyle bir sıkıntı yaşayabilirsin özellikle sarsıntılı makinelerde sıkça olabilecek bir sorundur.Kolay gelsin
 
Sayın frat.Benim çalıştığım işyerimde tozlu bir ortam.Bu tip arızalar başımıza sıkça geliyor.Arızanın sebebi büyük bir ihtimalle 24V. 'un kontaklardan geçememesi.Çözümünü sn.edremit arkadaşımız güzel bir şekilde izah etmiş benimde tavsiyem bu tür problemler için özel kimyasal kullanmam.Bu kimyasalla periyodik olarak termik kontaklarını temizlemen.Mesela biz würth marka oksit giderici sprey kullanıyoruz.Bir tavsiyede eğer imkanınız varsa kumanda voltajını yükseltmeniz.
Kolay gelsin.

Özgür bilir
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,306
Mesajlar
916,563
Kullanıcılar
450,144
Son üye
Saffetarli

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst