kontaktörlerle yıldız üçgen yol verme

ogatech_

Üye
Katılım
19 Haz 2008
Mesajlar
2
Puanları
1
Yaş
39
yıldız/üçgen kontaktörle yol verme şemaları elimde bulunmakta, fakat bunlara yapılcak bir açıklama elimde yok. mümkünse bu konuda yardımınız istiyorum.
ilgilenen arakdaşlara şimdiden teşekkürler..
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Yanlış bilgilendirmek yada bildiğini tekrarlamak istemem ama şöyle bir açıklama yapayım.

İlk çalışma esnasında kontaktör pozisyonlarına bağlı olarak 3faz motora giriş hattını bir incele. sonra yıldız hattını bir incele. Yani şemada sağ yada sola çıkıntı gibi duran birbirine bağlı (kısa devre) dal. Başlangıçta motor çıkış uçların yani yıldız ucun kısa devre olur. Kontaktör gurubundan, ana hat grubun ve yıldız kontaktör ucun kontak haldedir.

Ardından sistem üçgen çalışmaya geçerken, yıldız kontaktör lerin devreden cıkarken 3 motora giden 3 fazından ayrılıp motor çıkışına giden hattı incele, L1 GİRİŞ L2 ÇIKIŞA L2 GİRİŞ L3 ÇIKIŞA L3 GİRİŞ L1 ÇIKIŞA BAĞLANMIŞTIR. yani üçgen bağlantın olmuştur :)
üçgen alışmada bu 2 hattın kontaktörleri kontak haline geçer yıldız ucun kontakları açar.

kumanda devresinde de biraz zorlarsan görüceksin zaten. Ama temelde yıldız üçgen güç devresi bu şekilde çalışır.
 
sadece yıldız bağlantıyla çalışan bi motorun köprücüklerin konumunu hatırla sonra sadece üçgen bağlantıyla çalişan bi motorun klemens kutusundaki köprücüklerin konumunu hatırla
yıldız üçgen kontaktörleride bu olayı pratik olarak önce yıldız sonra üçgen şeklinde bağlayarak yaptığını düşün. peaceks olayı biraz daha teknik anlatmış bende mantık kurabilmen için değişik anlatmaya çaliştım.
 
şemanın resmını buraya ekle baştan aşağı detaylı anlatayım sana arkadaşım...
 
motora gıden 6 kablo ucu olacak bunların 3u m kontaktoru uzerınden dıger 3 u ıse once uçgen kontaktorunun cıkısına ordanda yıldızın cıkıs uclarına gıdecek .
start butonuna bastıgımızda m kontaktoru ve yıldız kontaktoru cekecek motor yıldız calısacak yanı 220v calısacak
zaman rolesın kontagını kapadıgında motor üçgen kontaktoru uzeınden calısacaktır ve kalkınmayı tamamlayıp hızlı donmeye baslayacaktır
eger yıldız kontaktorunun onunde ucgenın kapalı kontagı ucu bulunuyorsa veya ucgen kontaktorunun yıldızın ucu bulunuyorsa kı olması gerekır bu da elektrıksel kılıtlemedr..
 
bana sadece yıldız üçgen kontaktör şemasını göndermenizi rica ediyorum.teşekkürler
 
bu yıldız üçgen motorun en basit halidir

bu yıldız üçgen yol vermenin güç ve kumanda devresi
 

Ekli dosyalar

  • YILDIZ ÜÇGEN YOLVERME.pdf
    77.9 KB · Görüntüleme: 541
Moderatör tarafında düzenlendi:
merhaba sitede paylaşmış olduğunuz yıldız üçgen devresini kurdum motora start verdikten sonra motor yıldızda çalışyo üçgene geçince duryo,kontak çıkışlarını ölçyorum enerji var aceba atladığımız biyermi var yardımcı olursanız sevinirim..
 
Devre şemanızı ve devre elemanlarınızı kontrol etmenizde yarar var.
 
merhaba sitede paylaşmış olduğunuz yıldız üçgen devresini kurdum motora start verdikten sonra motor yıldızda çalışyo üçgene geçince duryo,kontak çıkışlarını ölçyorum enerji var aceba atladığımız biyermi var yardımcı olursanız sevinirim..

Yıldızda çalışıp üçgende duruyor(sigorta-termik attırmıyorsa)Her bobine aynı fazı vermişsinizdir
Bonin uçları üçgende RS ST TR olacakken RR SS TT olmuştur
 

Forum istatistikleri

Konular
128,215
Mesajlar
915,867
Kullanıcılar
449,996
Son üye
Serhan10

Yeni konular

Geri
Üst