0-50V, 0-10A Çıkış Ayarlı SMPS Projesi

wolf351

Üye
Katılım
31 Eki 2009
Mesajlar
249
Puanları
1
Arkadaşlar başka bi forumda paylaştığım ayarlı smps projesini burada da paylaşıyorum. Amacım beraber öğrenip, öğretmektir. Şimdilik sadece şema var, ileriki zamanlarda hesaplarını da koymayı düşünüyorum. Şema ekte rar ın içindedir. Proje henüz denenmemiştir.

Projeyi kısaca anlatmak gerekirse, Şebeke tarafında inrush akım limitleyici, emi filtresi ve pfc devresi bulunmaktadır. PFC entegresi pfc şok bobinindeki ek sarım yardımıyla, LM317 ile beslenmiştir. PFC entegresi olarak NCP1653 kullanılmıştır. UC3854 de internette sıkça sorunla karşılaşıldığını duyduğum için kullanmadım. PFC nin çıkışı 390V dur. SMPS topolojisi olarak 2T forward kullandım. PWM entegresi olarak UC3844 kullanılmıştır. Bu entegrenin beslemesi TNY268 ile yapılan ufak bir flyback ile yapılmıştır. PWM entegresinin etrafında soft start ve slope compensation için gerekli düzenlemeler yapılmıştır. akım trafosu olarak 1:50 ye ferrit toroid kullanılmıştır. PFC entegresi 65kHz ile, PWM entegresi ise 30kHz ile çalışmaktadır. PWM entegresinin frekansını düşük seçmemin sebebi, SMPS in çıkış voltajının çok düştüğü durumlarda pulse genişliği çok dar olmakta ve kontrol epey zorlaşmaktadır. O yüzden frekans 30kHz gibi nispeten düşük seçilmiştir. Fakat bunun dezavantajı olarak çıkış filtresi ETD59 gibi büyük bir nüve ile sağlanabilmiştir. SMPS çıkışında iki kat LC filtresi mevcuttur. Voltaj ve akım kontrol devresi LM324 quad opamp ile yapılmıştır. Projede ayrıca fanda mevcuttur. Fanın beslemesi yine PFC şok bobinindeki ek sarımdaki voltajın LM2596 ile 12V a düşürerek gerçekleştirilmiştir. Fan nispeten fazla akım çekeceği için verimli bir çözüm olan LM2596 seçilmiştir. Fan kontrol devresi ise LM358 dual opamp entegresi ile yapılmıştır. Potansiyometre ile fanın ne zaman aktif hale geleceği ayarlanabilmektedir. Fan, PFC deki shunt direncinin üzerinden geçen akıma göre açılıp kapanmaktadır. LM358 e hysteresis eklendiği için fan sürekli açılıp kapanmayacaktır.

Bunun dışında her türlü görüşlerinizi bildirebilirsiniz.

 

Ekli dosyalar

  • schematic.rar
    102.4 KB · Görüntüleme: 131
UC3844 ilk açılışta max olarak 17.5V istemekteydi. Fakat TNY268 in çıkışı yaklaşık 17V vermekteydi. TNY nin çıkışı 19V verecek şekilde ayarlandı. LM324 ve LM358 de potansiyometrenin etrafındaki gereksiz dirençler kaldırıldı.
 

Ekli dosyalar

  • schematic.rar
    915.2 KB · Görüntüleme: 64
MIC29750 bu entegre araştırılmaya değer

Tesekkurler, evet inceledim guzel ve pratik bir entegreye benziyor fakat verimlilik ile ilgili bi grafik bulamadim.

Tr de bulunan bi entegre ise lineer ve switching regulatorleri direk bunla degistiririm.
 
Son düzenleme:
dosyanız indirdim fakat hata veriyor dosya dışarı çıkmıyor yeniden yükleye bilirmisiniz
 
Su an mobilden yaziyorum pc basina gecicem o zaman tekrar koyarim.
 
merhaba bu tny serısıne oldum olası ısınamadım tek sağlıklı çalışan fare kovucularda kullandım onlarda sorun yok adetlı olarak aldım gsm uzaktan kumandada kullandım sorun çiktı arazıde voltaj aşiri dengesız olduğu için sağlıklı çalışmadı elımde yaklaşık 200-250 adet kaldı fare kovucularda kullanıyorum bıtınce devreyı yenıden başka entegreyle tasarlıcam
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,189
Mesajlar
915,718
Kullanıcılar
449,957
Son üye
sezercakmak

Yeni konular

Geri
Üst