0-50V, 0-10A Çıkış Ayarlı SMPS Projesi

TNY268 yerine TOP246YN kullanılmıştır. Topolojisi yine flybacktir. Sekonderleri ayrı ayrı 24V, 24V ve 16V vermektedir. 24V lardan birisi şebekeden izoledir ve UC3844 ve LM324 opampını beslemek için kullanılmaktadır. Diğer 24V ise LM358 opampını ve fanı beslemek içindir. Fan olarak 600mA e kadar 24V luk fan takılabilir. 16V ise NCP1653 entegresi içindir. NCP1653 ilk açılışta max olarak 14.75V istemekte fakat max olarak da 18V a kadar desteklemektedir. O yüzden tam ortası olarak 16V uygun görülmüştür. LM358 ve LM324 için gereken referens voltajlar olan 5V yine 7805 ile sağlanmıştır. Bunun nedeni TOP246YN nin çıkışları tam sabit olmayacağı için, referans voltajlarda oynama olacaktır. Bunun neticesinde SMPS in çıkış voltajında da oynama olabileceği için iki tane ayrı 7805 kullanılmıştır. TOP246YN nin enerjisi faz ve nötr hattından alınmıştır. Gücü düşük olduğu için, şebekeden de oldukça düşük miktarda harmonikli akım çekileceğinden PFC gerekmemektedir. En sağlam besleme direk faz ve nötr den sağlanabileceği için EMI filtresinden sonraki faz ve nötr hattı kullanılmıştır. ETD29 un primer ve sekonderlerinin sarım yönleri zıttır fakat proteusda düz olarak gösterilmiştir.
 

Ekli dosyalar

  • schematic.rar
    601.5 KB · Görüntüleme: 16
Son düzenleme:
4N27 nin emitter ı toprağa bağlanmıştı, düzeltildi. ETD29 un sarım yönlerinin farklı olacağını gösteren polarite noktaları düzenlendi. TOP246YN nin çıkışlarında yer alan ikinci LC filtresindeki şok bobinlerini ferrit çubuk nüveden sarabilirsiniz. TL431 in anot kısmı gnd ye bağlı değildi o da düzeltildi.
 

Ekli dosyalar

  • Schematic.rar
    611.7 KB · Görüntüleme: 12
Arkadaşlar proje ile ilgili tüm hesapları, projenin son halinin şemasını, proteus dosyasını ve TOP246YN nin PI dosyasını aşağıdaki linkten indirebilirsiniz. PI, TOP246 entegresini üreten firmanın programıdır. TOP246YN entegresi ile yapılan flyback converter, bu program ile dizayn edilmiştir. Devrede en son ise slope compensation ve akım trafosunun sekonderindeki direnç değişmiştir. Nedeni ise ilk başta çıkış şok bobin değeri 600uH olarak alınmışken sonradan bu yarıya düşürülmüştür. Slope compensation ve akım trafosunun sekonderindeki direnç, 300uH için tekrar hesap yapılıp düzenlenmiştir. Şimdilik devrenin çalışmaması için bir hata göremiyorum, hata görenler bana lütfen bildirsinler. Bu projeyi kesinlikle yapmayı düşünüyorum fakat elimde osiloskop olmadığı için herhangi bi hata olduğunda çözme şansım çok zor olacağı için osiloskopu yakın zamanda aldıktan sonra projeyi uygulamayı düşünüyorum. Proteus da TOP246YN gibi bazı entegreleri kendim oluşturdum fakat ARES için kütüphanesi şimdilik yok. Fakat illa olmasına da gerek yok, uygun bi tanesi seçilebilir, hatta baskı devre aşamasında iken de pinler manuel olarak yerleştirilebilir. Aynı şey zaten trafolar içinde geçerli. Baskı devresini de hazırladığımda sizlerle paylaşırım. Hesapların hepsi SMPS ve trafo konusunda uzman kişilerin hazırladığı kitaplardan alınmıştır. Bunun dışında proje ile ilgili kafanıza takılanları sorabilirsiniz.

https://app.box.com/s/z4kmm0sdql7sr1bgq5ewellj4uzup2rq
Variable SMPS + PFC.rar
 
trafoyu sardık hesapladıgımız gapi neyle ölçüp oluşturacagız ?
 
trafoyu sardık hesapladıgımız gapi neyle ölçüp oluşturacagız ?

Gap in milimetrik olmasına gerek yok. Atıyorum elinizde ETD59 nüvesi var ve gap de 2mm olsun. ETD59 un dış bacaklarının her birinde 1mm gap bırakmanız gerekecektir fakat bu gap i cetvelle ölçüp bile bırakabilirsiniz. Arasına kağıt koysanızda olur. Öle yapanlar var ve performans olarak pek bişi kaybedilmeyeceğinden bahsetmişler.
 
İçeriği bir kenara her şeyi ile paylaşılması kesinlikle teşekkürü hak ediyor.

Gap yazıldığı gibi ayarlanabilir , ölçü aletleri ile de deneyerek aradaki kalınlık bulunabilir.
Ya da baştan gap lı nüve alınır.
Mesela orta bacakta ve materyaline göre gereken gap zaten bırakılmıştır.

evet osiloskop iyi olur alırsın İnşa Allah , alacağında beni ara sana bir adres vereyim .
Bu tip çalışmalarda osiloskop kadar varyak da çok iş görür.
 
Arkadaşlar yabancı forumlarda da paylaştım devreyi. Devreyi beğendiler pek bi hata göremediler. Sadece PFC katındaki D5 ve D6 1N5819 schottky diyotları ile ve D3 diyotu olan 1N5822, MUR460 ile değiştirildi. Farklı bi değişim olduğunda sizlere iletirim.
 

Ekli dosyalar

  • schematic.rar
    940.1 KB · Görüntüleme: 11
Arkadaşlar ek düzenlemeler ve eklemeler yapılmıştır. Şemayı daha sonra güncellicek olursam ingilizce şemadan devam edeceğim. Yabancı forumlarda da paylaştığım için hem türkçe hem ingilizce şemayı ayrı ayrı güncellemek zor olduğundan sadece ingilizce şemadan gitmeyi düşünüyorum.
 

Ekli dosyalar

  • Proteus.rar
    1.1 MB · Görüntüleme: 21
ustad proteus proje dosyasi aciliyor. kullanilan elmanlar geleyor ancak sema yok. bos isis semasi aciyor.

benim proteusta mi sorun var acep ?
 
ustad proteus proje dosyasi aciliyor. kullanilan elmanlar geleyor ancak sema yok. bos isis semasi aciyor.

benim proteusta mi sorun var acep ?

Yok sorun yok :) Şemayı bilerek sol tarafa kaydırdım ortadaki mavi kare ile çakışıp karıştığı için.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,885
Kullanıcılar
449,600
Son üye
psychedelic

Yeni konular

Geri
Üst