2kW Full Bridge SMPS Dizaynı

5 tane simülasyon programını kullanmayı biliyorum fakat şu SMPS devrelerini hiçbirinde çalıştıramıyorum. Modelleme üzerinden gitmek ayrı bi işkence. OrCAD ve PSIM programlarının kendisinde UC3825 var fakat adam gibi çalışmamakta inat ediyorlar. PSIM de epey güzel çalışmıştı fakat yük bağlayınca çıkış voltajı düşüyor o zaman hiç bi işe yaramıyor tabi. OrCAD tam bir baş belası. Daha onda şu güne kadar hiçbir SMPS devresi çalıştıramadım. LTSpiceda da şu an çalışmıyor. Proteus a hiç bulaşmıyorum bile. Multisim de proteus gibi onda da UC3825 yok ve SMPS için önerilmiyor. O yüzden simülasyonu şimdilik bıraktım. Aşağıda SMPS kitabından bulduğum undervoltage protection yani düşükvoltaj koruma devresi var. Fakat şöle bi sorun var. Güç kaybı fazla oluyor gibi çünkü 22R, 10R ve Q7 üzerinden sırasıyla 3 ile 7A arası sürekli bi akım geçiyor. 10R lerin üstünden ilk kapasitör şarj olurken 6A falan geçiyor. Direnç değerleriyle oynanarak kapasitör şarj süresi uzatılıp akım düşürülebiliyor fakat direnç ve transistörün üstünde yine bi epey güç kaybı olacak. Bu arada transistörler değişecek ben rastgele koydum fikir olması için. Devrede 10R lere seri kapasitörler sürekli şarjda tutuluyor ve çıkış gerilimi düştüğü zaman kapasitörler transistörler aracılığı ile seri bağlantı şeklinde çıkış voltajına ek voltaj uyguluyorlar böylece düşen geriliğim eski yerine yükseltilmeye çalışılıyor.

+70V sabit çıkış voltajı olduğunu varsayarsak en fazla olan akımlar şu şekilde;

1) 1000uF a seri olan 100R den yaklaşık 0.68A sabit akım geçiyor.
2) 100uF a kapasitörlere seri olan 10R lerden yaklaşık 6.92, 6.98A geçiyor.
3) Q7 üzerinden 3.48A geçiyor.
4) Q7 collector ile 100uF kapasitörün arasından 7.26A geçiyor.

Bu akımların bazıları anlık olarak yüksek iken kimisi sabit oluyor.
 

Ekli dosyalar

  • SCHEMATIC1 _ PAGE2.jpg
    SCHEMATIC1 _ PAGE2.jpg
    96.7 KB · Görüntüleme: 20
Arkadaşlar simülasyonunu PSIM programı ile şemadaki değerlere göre yaptım sonuç aşağıdaki gibi. İki tarafta tam yükte çalışınca çıkışlar çok düşüyor. Bununla ilgili hala çalışıyorum.


KgDGaN.jpg



-70V tam yükteyken.


x937J8.jpg



İki çıkışta yüksüzken.


wMbZn9.jpg



+70V yükteyken.


eQ0nrg.jpg



Her iki çıkış yükteyken.
 
Arkadaşlar simülasyonu şimdilik bıraktım inanın çok sinir bozucu bişey. Şimdilik hesaplara ve yeni şeyler ekleyip değiştirmeye devam ediyorum. 50Hz lik 40W lık trafo ve yüksek voltaj koruması kaldırılmıştır. Bunların yerine entegreler ilk başta DC baradan anlık olarak beslenmektedir, daha sonra auxiliary winding yardımı ile beslemesini ana 50kHz lik trafodan yapacaktır (umarım). Yüksek voltaj korumasını kaldırdım çünkü kitapların hiçbirinde kullanmıyor nedense. Sadece düşük voltaj koruması kullanıyorlar onuda hysteresis içeren bi opampla 249VDC de kesicek şekilde hesaplayıp koydum. Aslında sabit akım koruması yapacaktım yani 14.29A dan sonra hep sabit kalacktı akım fakat çift ve negatif olan çıkışlarda nasıl yapacağımı bilmiyorum bilsem bile comp pinine götürüleceği için ucu, geri beslemeyi etkileyebilir diye bıraktım çünkü diğer kitapta etkileyebileceğini bahsediyodu ve dikkatli dizayn etmek gerektiği yazıyodu.

K6VR67.jpg


eWv2r2.jpg
 

Forum istatistikleri

Konular
127,967
Mesajlar
913,970
Kullanıcılar
449,614
Son üye
Canipk

Yeni konular

Geri
Üst