Üzerinde etiket bilgileri olamayan(akım,gerilim,güç) bir motorun gücü

CEVDET ÇALIK

Profesyonel Üye
Katılım
30 Ara 2009
Mesajlar
1,036
Puanları
481
Yaş
53
Arkadaşlar,

Üzerinde etiket bilgileri olamayan(akım,gerilim,güç) bir motorun gücünü nasıl bulabiliriz?
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Güç formulü P=I*V diye hatırlıyorum. Güç=Akım* Gerilim. Voltaj değeri bilinen bir güç kayanağı ile motoru beslersek gerilimi bulmuş oluruz, kaynakla da motor arasına ampermetre bağlarsak, seri devreden geçen akım aynıdır mantığı ile motorum çektiği akımı da görmüş oluruz... iki değeri çarpınca gücü bulabiliriz, teorikte böyle gözüküyor.
 
Selam
A.C de güç= akım*gerilim*cosinüsF olsada bu sistemle motorun gcü bulunamayağı kanaatindeyim.Bence Yapı büyüklüğüne bakın.
Stator çapı gibi değerleri.Bilinen değerlerle (Motor katalogları) karşılaştırın.
 
Güç formulü P=I*V diye hatırlıyorum. Güç=Akım* Gerilim. Voltaj değeri bilinen bir güç kayanağı ile motoru beslersek gerilimi bulmuş oluruz, kaynakla da motor arasına ampermetre bağlarsak, seri devreden geçen akım aynıdır mantığı ile motorum çektiği akımı da görmüş oluruz... iki değeri çarpınca gücü bulabiliriz, teorikte böyle gözüküyor.
teoride öyle değildir sadece akım ve gerilim bilgisi yetmez motor dc ise tmm ama ac ise cos fi yi bilmekte gerekir her ne olursa olsun bu motora verdiğin güçtür motor gücü dediğin zaman motordan aldığın güç anlaşılır ki bu da iki deneyle anlaşılır
1 boşta çalışma deneyi ile rüzgar sürtünme ve demir kayıpları bu yapılabilir
2 kısa devre deneyi ile bakır kayıpları ki bu deney için ortam olması lazım basitçe yapılamaz
motora verdiğin güçten bu deneylerin sonucunda elde ettiğin değerleri çıkarırsan motorun gücünü bulursun

ayrıca yapı büyüklüğüde önemlidir.
 
Etiketi olmayan bir motorun etiket bilgilerini bulmak kolay değil. Ancak yaklaşım yapabilirsiniz. Motoru dinamoya bağlayıp performans testi yapıp sonrada ısınma testleri sonrasında motor hakkında karar vermek gerekir. Etikete yazılan güç mil gücüdür. Yapılacak ısınma testinde tespit edilen güce yüklenen motor en az 3 saat boyunca çalıştırılarak motor sargılarının sıcaklık artışı ve mutlak değerinin F yada B sınıfına uygunluğu irdelenir.
Bu nedenle yapabilecek tek şey öncelikle motorun kasnak mil çapından motor büyüklüğünü tespit etmek. Mil çap merkezinden ayak tabanına olan mesafe motor frame bilgisini verir. bu bilgiler size 3 farklı kw ve 4 farklı kutup sayısına kadar seçenekleri indirecektir. Sonrasında motoru çalıştırıp yada sargısına bakarak motorun kaç kutuplu olduğunu öğrenmek mümkün. Motor katalogları ve servislerini arayarak tecrübesi olan arkadaşlardanda bilgi alınabilir.
 
Motorun mil merkezini, punta deliğini yerden ölçün. (Mesela 132 mm.160 mm ) Motora gerilim vererek çalıstırın, takometre ıle devrini ölçün. Motor ımalatcılarının kataloglarında 132 tip motorun ölçüdüğünüz devire karsılık gelen (1000-1500-3000 ne ölçdünüzse) motor tipinden güç, Hp, , akım değelerini bulursunuz. Motoru calısdırıp sadece akım ölçmek yanıltır. Çünkü, motorlar, sarım tekniğine göre boşda değişik akım cekdiklerinden sizi yanıltabilir.
 
Sayın Zeybek,Hozcoskun

Anlatmış olduğunuz konuyla ilgili olarak motor frame katalog bilgilerini tarafımızla paylaşırmısınız?
 
Internetden, Gamak, Watt, gibi ımalatcıların sitesine girin bulabılırsiniz. Veya motor satıcılarında da bulunur.
Şunu ılave edeyım, lutfen dikkat ediniz, Aynı gövde içinde (mesela 160 tıp dıyelım);
3000 devırde 11 kw . motor,
1500 devirde 7,5 kw.motor
1000 devirde 5,5 kw.sarımı yapılarak değişik güçler elde edılır. Yani, devir azaldıkca gövde büyür..
Tersınden gidersek, 1000 devır 5.5 kw. 160 gövde ıse (mısal)
1000 devir 7.5 kw. bır ust gövde,
1000 devir 11 kw. daha büyük gövdeye sarılır.
 
hocam motoru besledigin şebeke zaten motorun voltajı oluyor çektigi akımı ampermetreden bulursun güç :akım çarpı volt devire gelirsek motorun miline bir cihaz baglıyorlar şimdi aklımda degil adı onunla devirinin ölçebilirsin kaç kutuplu oldugunu ise frekans çarpı 120 bölü devir sayısı sana kutup sayısını verir kolay gelsin kardesim
 

Forum istatistikleri

Konular
128,185
Mesajlar
915,695
Kullanıcılar
449,956
Son üye
CharmanDear

Yeni konular

Geri
Üst