Yan Yana Kablo Döşemede dikkat edilecekler

Katılım
30 Kas 2016
Mesajlar
12
Puanları
1
Yaş
43
Arkadaşlar selamlar,
Forumdaki tecrübeli arkadaşlara yan yana kablo döşenmesinde dikkat edilecek hususlarla ilgili bir şey sormak istiyorum. Somutlaştırmak adına bir örnekte derdimi anlatmak daha kolay olacak sanırım;

Diyelim ki beslemem gereken 180 kW talep güçlü bir yapı var (cosfi:0,95) ve bu yapıyı beslerken AG kablo kesitini belirlemem gerekiyor. Aşağıdaki seçimlerim doğru mudur? Yanlışsa neden yanlıştır ve doğrusu nedir?

Ih=P/kök3*U*0,95 formülünden çekilecek akımı I=288 A olarak bulunur. Gerilim düşümünün sorun çıkarmayacağı bir uzaklıkta(n) döşediğimizi varsayarak seçebileceğim kablo alternatiflerini aşağıya çıkarıyorum;

1) 1 adet 3*95+50 mm2 N2XH kablo ile halledebilirim.
2) I=ıh/k*2 formülü ile (aralarında 7 cm boşluk olacak şekilde 2 adet kablo ile beslemeyi düşünüyorsam)
I=288/0,85*2=169 A
Dolayısıyla 2 adet 3*50+25 mm2 N2XH kablo ile de bu yapıyı besleyebilirim.
3) Peki hem fazları hem de nötrü tek damarlı kablolarla beslemeye karar verseydim ve kabloları birbirlerine 7 cm mesafeyle kanala yerleştirecek olsaydım, kaçlık kablo seçmem gerekirdi ve seçtiğim kabloların akım taşıma kapasiteleri düzeltme faktörleri de göz önüne alınınca kaç amper olurdu?

Prysmian kablonun N2XH kabloların akım taşıma kapasiteleri tablosuna göre tek damarlı kablolar için kablonun kanala yerleşim geometrisine göre iki tür akım kapasitesi verilmiş. Biri ø ø ø şeklinde yan yana, ki bu şekilde yerleşim durumunda akım kapasitesi yüksek gözüküyor, diğeri de üçgen şeklinde ve kablolar arasında boşluk yok. Sorum şu; eğer kablolar arasında boşluk olacak şekilde yerleştirirsem, örneğin 1x50 mm2 kablo için ø ø ø şeklindeki döşemede akım taşıma kapasitesi 275A verilmiş, düzeltme faktörü kullanmama gerek olmadan bu değeri kabul edebilir miyim? Yani bu değer zaten düzeltme katsayısı kullanılarak bulunmuş bir değer midir? Yoksa düzeltme katsayısı kullanarak yeni bir akım taşıma değeri bulmam ve buna göre mi kesit seçimi yapmam gerekiyor?

Çok uzun anlatmış olabilirim, affedin. Cevap veren arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim...
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Tek kablo çekmeyi neden düşünmü-
yorsunuz ?

Elbette tek çekebilirim ama sorun o değil, bazı projelerde her faza tek damar veya her faza birden fazla tek damar çekilmiş olduğunu görüyorum ve bu projelerde seçilen kesitlerin doğru olup olmadığıyla ilgili şüphelerim oluyor. Soruyu sadece bir örnek olsun diye verdim, amacım konuyu bütün ayrıntılarıyla öğrenmek...
 
Ekli doküman,genel olarak ! yardımcı olabilir.
 

Ekli dosyalar

  • Birden fazla kablo ile tasarruf.doc
    396.5 KB · Görüntüleme: 143

Forum istatistikleri

Konular
127,967
Mesajlar
913,970
Kullanıcılar
449,613
Son üye
Liderpano

Yeni konular

Geri
Üst