Y.G nötr iletkeni

y.g. o.g.lerde trafoların giriş bağlantısı her zaman üçgendir. bunun sebebi de fazladan kablo kullanılmamasıdır. trafoların sekonderi yıldızdır ve nötrü vardır. o yüzden y.g. de 3 kablo kullanılır. yeraltı sistemlerinde ise yedek olarak bir iletken daha çekilir.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Yüksek gerilim enerji nakil hattında nötr iletkeni olmaz. Nötr,dağıtım trafolarının sekonderindeki yıldız noktasıdır.
 
Arkadaşlar Sekonder tarafında (AG) nötr kullanılmasının sebebi toprağın spesifik direncinden dolayıdır. Şayet toprağın iletkenliği iyi (yeterli) olsaydı o zaman Ag şebekedede nötr iletken çekmeden kullanıcıya sadece faz verirdik, alıcıdan geçen enerjiyi toprağa vererek devresini tamamlardı. Trafonun yıldız noktasınıda şu anda yapılmış olduğu gibi işletme topraklaması vasıtasıyla toprağa verirdik devre tamamlanmış olurdu.
Toprağın direncinin yüksek olmasınıa rağmen bu şekilde yapsak ne olur: Şebekede bulunan monofaze (faz-nötr) alıcılarda gerilim düşümü meydana gelir. Ama Faz-Faz arası çalışan alıcılar nötre'e ihtiyaç duymadıklarından bir sıkıntı yaşamazlar.
İşte YG'de de alıcıların(Trafolar) hepsi Faz-Faz arası çalıştıkları için nötr çekmenin bir anlamı yoktur. Şayet Trafolardan Faz nötr arası çalışanlar olsaydı (ölçü devrelerinde kullanılan KÖK3 'lü trafolar gibi) o zaman YG'de de nötr çekmemiz gerekirdi.
 
evt bütün arkadaşlarımı yorumlarını okudum son yorumda ERTEK68 yazdıklarından anımsadıgım kadarıyla kendiside bir tedaş EDİP. çalışanı .... söylediklerine katılıyorum konunu özünde arkadaşamın dedigi koruma iletkenin fonksiyonu adındanda anlaşılacagı gibi koruma amaçlıdır(yıldırım ve diger etkenlere karşı) ertek68 dediklerine katılıp söylenecek bir söz yoktur sanırım ..
 
Değerli arkadaşım,Y.G. E.N.H.larında gerek 154 kv. gerekse 34,5 kv olsun nötr iletkeni olmaz.gereği de yyok zaten.154 kv E.N.H. nın en üstteki teller hem gergi teli hem koruma telidir.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,252
Mesajlar
916,209
Kullanıcılar
450,067
Son üye
ERENLER04

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst