yıldız noktası

Temeli akım ya da gerilimlerin vektörel toplamı işlemidir. Ancak klasik formüller dengeli yükler için basitleştirildiğinden dengesiz yüklerde istenen cevabı vermeyecektir. (Örneğin faz ve hat akım dönüşümlerinde kullandığımız √3 ifadesi 120 derecelik açı için basitleştirilmiş değerdir, faz açısı değiştiğinde bu ifade yeterli olmaz) Burada yapılan işlem her faz için ayrı ayrı empedans değerlerini bularak akımlar arasındaki açıyı hesaplamaya dayanır. Çünki dengesiz yüklede faz akımları arasındaki kayma miktarı farklı olacağından fazlar arası açı değerini de değiştirir. Yani dengesiz yüklerde fazlar arası açı değeri 120 derece olmaz, yüke göre değişir.

Hesaplama yöntemi sabit olmasına rağmen, yapılacak işlemler ve açı değerleri yükün empedansına göre değişiklik göstereceğinden kısa ve basit çözüm yöntemi yok (en azından ben bilmiyorum). Senin yapacağın hesaplamak istediğin sistemin her fazı için ayrı ayrı empedans değerlerinden yola çıkarak işlem adımlarını kendi örneğine göre hesaplamak olacaktır. Sonuçta her faz için bulacağın akım ve gerilim değerlerinin vektörel toplamı (açısal işlem) ile bileşke değerlerini yani nötr hattı üzerine düşen gerilim ve akım değerlerini bulacaksın.

"Transformatör eşdeğer devresi" veya "asenkron motor eşdeğer devresi" olarak konu araştır. Her ne kadar transformatörlerde ve asenkron motorlarda faz değerleri dengeli olsa da bu konu içeriklerinde ayrıntılı hesaplamaları mevcut.

"Üç fazlı sistemler", "çok fazlı sistemler" isimlerinde çeşitli çalışmalar ve kaynaklar mevcut. Bunları araştırabilirsin.

Fikir vermesi açısından konunun kısa özeti http://www.elektrikport.com/teknik-kutuphane/3-fazli-sistemler-elektrikport-akademi/4394#ad-image-0 adresinde mevcut.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Simetrili bileşen metodu öğrenmeyi çok istediğim bir konu. Uzun bir süredir çokça araştırma yaptım ama netteki dokümanlar aradığım cevabı veriyorlardır ama anlamamı sağlamıyorlar. Konuyu bilen kanlı canlı birini de bulamadım :(.


Şekil-2 üç fazörün büyüklüklerinin eşit olmadığı ve üç fazörün arasındaki açıların 120 derece olmayabileceği, dengesiz bir üç fazlı sistemi göstermektedir. Orijinal sistemdeki fazörler, üç fazlı bir güç sisteminde bir A fazı toprak kısa devresi akımlarıdır.
mq3dx4tw.png


Yukarıda Doğru bileşen , Ters bileşen ve sıfır bileşen nedir. Bu vektörler nereden türetilmiştir.Bu konuyu açıklayıcı bir şekilde anlatıp anlamamı sağlarsanız sizlere minnettar kalırım.
 
Akademik çalışma yapmıyorsanız,hayatı-
nızda hiç karşılaşmayacağınız bir bilgi.
Kendinizi boşa yormayın !
 
İş yerimizde iki farklı koruma rölesinde mevcut. Biri sıfır bileşen digeride negative sequence.
 
Röle firmanızdan,set değerleri ( böyle bir
ihtiyaç duyuyorsanız ) ile ilgili bilgi tale-
binde bulunabilirsiniz.
 
Set değerleri mevcuttur. Onlarla bir sonuca varılamaz. Meslekte 10.senem bu güne kadar kendime tek bir soru sordum ve meslek hayatım boyuncada soracağım. Sorum ise X devresinde Y elemanı bozulduğunda ne olur , ne ile karşılaşırım ve ne nasıl çözerim. işletmemizde bu korumalar mevcuttur.Konu ile ilgili yardımlarınızı bekliyorum.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,212
Mesajlar
915,854
Kullanıcılar
449,990
Son üye
alpersirakaya

Yeni konular

Geri
Üst