Yıldız üçgende kol akımları toplamı hat akımını vermiyor?

Katılım
18 Ara 2014
Mesajlar
11
Puanları
1
Yaş
41
R fazının kol akımları neden ana akımı vermiyor.Kirchhoff akım yasasına ters gözüküyor.10 tane farklı yıldız üçgende ölçtüm hep ana akım eksik çıkıyor.Bunun nedeni ne olabilir?

1.jpg
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Şekle dikkat edersen farklı fazlar değil, faz farkı söz konusu değil, 2 adet R fazı tek kabloyla birleştiğinde dediğin gibi akım aritmetik toplanmıyor. bende bunun nedenini soruyorum. Cevabın için yine de sağol.
 
R fazının kol akımları neden ana akımı vermiyor.Kirchhoff akım yasasına ters gözüküyor.10 tane farklı yıldız üçgende ölçtüm hep ana akım eksik çıkıyor.Bunun nedeni ne olabilir?

akımı tam olarak nereden ölçtünüz şekilde motor yazdığın kısımda 6 tane uç gözüküyor.Akımı sargı uçlarından mı ölçtün yoksa sargı çıkışını mı Tek hat şemasını çize bilirmisin bir de pensampermetre ile mi ölçtün
 
motor klemens kutusunda fazlar karşılıklı bağlanır ama R fazının karşısındaki uç başka bobinin ucudur bundan dolayı karıştırıyorsunuz
 

Pens ampermetre ile ölçüyürum. kol akımını kontaktörlerin altından, hat akımını besleme sigortasından ölçüyorum. Sizdede yıldız üçgen varsa çalışan bir motor hemen ölçün. Arkadaşların kimisi faz farkı ve bobin uçlarında kalmışlar. şekildeki 2 adet R fazlarınından belli bir amper geçyor. aynı faz olduğu için yükün şu an bir önemi yok.Bir resimle örnek vereyim.

IMG_20160722_211006.jpg
m.
 
35 amper normal çalışmada çekiyorsa yıldız devrede kök 3 katı düşük olur.Diyelimki nominal çalışma akımı 35 amper yıldız devrede 1.73 katı daha düşük olur.Yani 20,23 amper olur.Nedeni ise sargı direncidir, ve sadece akımı değişmez motor gücüde 1.73 katı düşer.Üçgene geçince düzelir.
 
videonu izledim ,bu dökümanı bir incele, üçgen motorda her bobin başına 380 volt gerilim düşüyor kilit nokta burda 32 amper de kol akımları 32/1,73=18,49 amper sıkıntı yok normal
 

Ekli dosyalar

  • unite05.pdf
    675.9 KB · Görüntüleme: 19
Son düzenleme:
Termik,kontaktör,anahtar,sigorta,vb. ara elektrik elemanları elektriği geçirirken anma (Nominal) değerinden daha düşük ve çok iyi olamayan elektriki (fiziksel) temaslarda amperin bir miktar kıyılması da mutlaka olacaktır demektir,kıyılan bu amper miktarı da joule kanununa göre ısı enerjisi şeklinde açıkça kaybolur.Bu nedenle devrede ne kadar bu elemanlar varsa akım toplamını kollardan toplam olarak aldığınızda tam bu değeri kesinkes okumanız da zordur.Yıldızda elektrik akımının amperi üçgene göre 1/3 oranında daha düşük geçer,bu durumu sargı yapısı/uygulanan değişik (380/220) voltajlar nedeniyledir.(Yıldız/üçgen yol verme işlemi)

Ancak sizin asıl öne sürdğünüz Kirşof kanunu uyarınca genel manada bu kollara giriş ve çıkışta ayni amperin bu sayısal değerlerinin korunamaması,tam ayni değerlerin okunmaması ise,bu durum mutlaka ara eleman bağlantılarında oluşan iç kayıplarla veya joule kanununa göre ısı şeklinde oluşan bu kayıplarla ilgili olmalıdır.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,212
Mesajlar
915,854
Kullanıcılar
449,990
Son üye
alpersirakaya

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst