yıldız üçgen

atas120

Üye
Katılım
6 Eki 2008
Mesajlar
10
Puanları
1
Yaş
39
arkadaşlar;
motorda 6 uc var ve bazı uclar aralarında kısa devre gösteriyorlar (2 tanebir) motora 6 uc geliyor aynı fazda olan uclar kısa devre gösteren uclara mı bağlanacak teşekürler
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
arkadasım sen ılk once bu motoru yıldız mı ucgen mı calıstıracan boyle kafamıza gore ucları baglayamayız.
 
yıldız üçgen bağlantı yapıcam
 
arkadasım bura;

yıldız:

senın dedıgın 6 uc U--V-W ve X-Y-Z dir .bu ucları U--V-W ve X-Y-Z aralarmda kçöprüledigimizde yıldız baglamıs oluruz.

üçgen:

U-V-W uclarnı serı bagladıgımızda da üçgen baglamıs ooluruz yıldız:220 v ucgen 380 v ıle calısırır yanıltmasın umarım anlatabılmısımdır saygılar
 
sizin kısa devre olarak tabir ettiğiniz uçlar bir sargının başlangıç ve bitiş ucudur. yani kısa devre gösteren iki uçtan biri "U" diğeri ise "X" ucudur. Diğer kısa devre olanlar ise "V"-"Y" , "W"-"Z" uçlarıdır.
Bağlantısını yaparkende motora gelen aynı faz uçlarını kısa devre olan uçlaramı bağlayacam diye sormuşsun. Aksine kısa devre olan uçlara denk gelmemesini sağlayaccaksın. Daha fazla bilgi için nasıl anlatabilirim bilemiyorum. Umarım birazda olsa yardım edebilmişimdir...
 
sayın fahri bey motor sargılarını herbirinin ucuna iki ayrı faz yani 380v geliyor. sayın mucit bey yanlış olabilir diyor. yanlış değildir. isim yeri değişik bunu bilemem kodlama ne kadar burda önemli ama her sargıya 380 v uyguluyorsun.
şimdi aklıma geldide bu şemayı tahminim geçen yıldada görmüştüm 2 kontaktörle yıldız üçgen diye. mesut kardeşimiz şemayı çizmişti. zaten o zaman da mesut , şimdi m-usta-fa nın dediğini demişti pratikte kullanılmaz diye.hatta o zaman demişlerdi ya kardeşim hangi kontaktörde 6 tane açık güç kontağı var demişlerdi. şimdi hatırlıyor gibiyım galiba. m-usta- fa ya katılıyorum.
ama şu da varki ben motoru klemensine bakarım sargılar nasıl bağlanmış diye her sargıya 380 v. geliyormu önemli olan bu. kodlama teknik tabiki. diye düşünüyorum
 
sn, soycul  ve sn.Yüksek Gerilim
motor sargılarını herbirinin ucuna iki ayrı faz yani 380v geliyor demişsin
eğer yukarıdaki şemadan bahsediyorsan dikkatli baktığımızda üçgen kontaktörü çekdiğinde motorun bobin uçları u-x, v-y,w-z  uçlarına r-s-t fazı verilmiş olur .motor önce yıldızda çalışır.sonra hiç çalışmaz. .yani o devre şeması yanlış
ayrıca kumanda şeması da yanlış.
 
dikkatli bakarsanız,bütün yıldız üçgen şema ve uygulamalarında ,üçgen kontaktörü çekerse,tüm fazla kısa devre olur.Tabii ki yıldız kontaktörü bırakmazsa.
Bu şemada da,zaten yıldız kontakları açılacak ve üçgen kontakları kapanacak.Bu şemanın 3 kontaktörlüden farkı,yıldız üçgen kontaktörünün 3 normalde kapalı ana kontağı ve,3 normalde açık ana kontağı olması.Kontaktör çekili değilken kapalı kontaklar yıldızı köprülüyor,kontaktör çekince yıldız açıyor,üçgen çalışıyor.Bu şema zaten prtaikte kullanılmaz sanıyorum.Deneysel amaçlı,yani bir nevi beyin jimnastiği.
Şemadaki tek hata ,harf hatası,yani şu zxy olayı.Teknik olarak zaten motor klemensi o şekilde bağlanıyor.Ortada kısadevre yok.
Ben de ilk baştan yanlış sandım da,mesut pürmüslü imzasını görünce ,yanlış olmamalı iyi inceleyeyim dedim.
 
erolbin ' Alıntı:
eğer yukarıdaki şemadan bahsediyorsan dikkatli baktığımızda üçgen kontaktörü çekdiğinde motorun bobin uçları u-x, v-y,w-z uçlarına r-s-t fazı verilmiş olur .motor önce yıldızda çalışır.sonra hiç çalışmaz. .yani o devre şeması yanlış
ayrıca kumanda şeması da yanlış.

Bir zamanlar forumda, 2 kontaktörle yıldız üçgen devresi yapılabilinir mi sorusuna, ayak üstü, alel acele hazırladığım çizimdir. Yanlışlık yok, sadece isimlendirme gözden kaçmış. (Mantıken yapılabilinirliğini göstermek için) Kısa devre söz konusu bile olamaz. Çizim konusunda neyi nasıl çizeceğimi de çok iyi biliyorum.

Bakmak ile görmek arasında ki farkı keşfedelim lütfen, o yanlış - bu yanlış demekle olmaz, Şema yorumlasını bilmeyen arkadaşlar için, devrenin animasyonu hazırladım. Devrenin çizimi için saatlerce uğraşı verilen bir çalışmayı , emin olmadan kuru muhalif sözlerle karalayıp, paylaşım şevkimizi kırarsanız, günü gelir, sorusu cevapsız kalan birinin, vebali boynunuza kalır.
 
Mesut bey aslında erolbin sargı uçlarındaki harflendirmeye değinmek istemiş. Sanırım bundan dolayı anlaşmazlık oldu. Yoksa sargıların şekline göre değerlendirildiğinde bir problem yok.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,198
Mesajlar
915,767
Kullanıcılar
449,979
Son üye
schule48

Yeni konular

Geri
Üst