yüksek voltaj

Bende benzer bir sorunla karsı karsıya kalmaktan endişeliyim şu anda tesis henuz hazır degil ve oldukça buyuk bir tesis. Şu anda bu sorunu limitlerinde yasıyorum. Sürekli şikayetten ve bir çözüm bulamamaktan yorgunum. Büyük bi ümitle trafoları bekliyorum.2 adet trafo kurulacak ama henüz kurulmadı 2 trafo arasında OG, Trafolardan tali panolara AG kullandık acaba benzer sorunla karsılasırmıyım?
(Bu sorun hep devam edecekse istifamı yazmayı düşünüyorum da:) )

eğer böyle bir sıkıntıyla karşı karşıya kalmak istemiyorsanız regel (yük altında kademe değştirebilen) trafo kullanın ya da tavsiye edin.TEDAŞ'tan gerilim düşse de çıksa da regel trafolar otomatik olarak kademesini değiştirerek çıkışta size istediğiniz voltajı her zaman sağlar...ama fiyatları baya bir pahalıdır....
 
Buna ılımlı yaklaşacaklarını sanmıyorum paha meselesi:D ups diyorsunuz ama tesiste 2 trafo var ve 1 trafonun gücü 800kwa digeride aynı gücte ve anlamadığım şekilde AG kesitleri yüksek 8 dükkanlık bir yapıya cekilen kablo 3*120+70 :) bu hesabı hala anlamadım her dükkanda 4 priz 8 lamba var bu kesitinde iletim gücü düşündürüyor. işin en kötü tarafı elektrik işinde tesiste tekim,elektrikten anlayan da tek kişiyim ve üstlerim herşeyi yapabileceğimi sanıyor. trafomuz yokken dalganan elektiriği düzeltebileceğim gibi:)
Neyse bekleyip görecez inşallah korktuğum kadar olmaz.
 
tabi belkide kortuğunuz gibi olmaz..ama şu 8 dükkana 120'lik kablo çekme işine biraz düşmen gerekir gibi..mesafeler çokmu uzak? yani gerilim düşümü hesapları yapılarak mı çekilmiş bu kablolar...kısacası bu kabloları kim çekiyor...tesiste elektrikten yetkili olan kişi sizseniz başınız ağrıyabilir...çünkü 3. bir şahıstan kontrol yapıp rapor yazmasını isterlerse ve bu fazladan çekilenn kablolar rapora girerse hesabını sana sorarlar...sen burdan iyi yemişin derler :) ve işine son verirler.
 
Tesiste tesis adına kayıtlı tek çalışanım ancak bu kabloları haliyle ben çekmiyorum. Takibini yapıyorum. Sipariş eden de ben değilim. Valla bigun dediler kablolar geldi teslim al baktım kablolara bunlar nereye çekilecek diye baktım baktım az olsa anlıcam ama 3000mt. sonadan baktım ki olduk olmadık her yere çekiliyor benim yaptıgım hesaplara göre bazı yerlere bu kablonun yarısı bile fazla çıkıyor çok saçma ama ne müdürlerle ne mühendislerle bu konuyu konusamıyorum garip şekilde ilgilenmiyorlar:D projede öle görünüyor maalesef bana sorarsanda biri iyi yemiş:)
 
Büyük tesislerde kompanzasyon otomatiktir. Ancak sabit kondansatörler devrede kaldığı için sistemde aşırı kompanzasyon oluşursa hafta sonları ve geceleri gerilim yükselmeleri yaşanır. Kompanzasyon olayı ilk başladığında özellikle küçük işletmeler sayaç yanına sabit kondasatör bağlayarak çözüm yoluna gittiler. İşletme tatile girdiğinde sabit kondansatör devrede kaldığından gerilim yükselmeleri yaşandı. Elektrik kurumu bunu yasakladı, bu sefer her makine üstüne sabit kondansatörler bağlandı. Bu da makinenin yüklü ve boş çalışma durumuna göre ihtiyaç olan kondansatör değiştiği için gerilim yükselmelerinin önüne geçilemeyinçe kurumlar otomatik kompanzasyon panosunu mecburi kıldı. Ancak Elektronik sayaçlar devreye girince tek fazdan kontrollü reaktif güç kontrol rölesi yetersiz kaldı. Röle bir fazdaki güç katsayısını düzeltmeye çalışırken fazların birisi yüksek diğeri ise yetersiz kompanzasyondan dolayı elektronik sayaçların bir fazda kapasitif diğer fazda endüktif değerler yazdı, işletme cezaya girdi. Bunun ,için üç fazdan kontrollü röleler kullanmak zorunlu hale geldi.
 
Aşağıda bir şirkette yaşandığı söylenen Şebeke geriliminin yükselmesi sorununu ben dairemde yaşamaya başladım. Evim sokaktaki trafoya 200-300 metre mesafede. Bu gece sabaha karşı saat 4 gibi prize takılı birisi telefon birisi laptop olmak üzere 2 adaptör, 1 klima ve noluyor diye bakarken açtığım 1 lamba yandı. Kamera sistemi neyse ki ups'e bağlı olduğu için zarar görmedi. Bu arada dalgalanma o kadar garipti ki ups saniyede 2-3 kez devreye girip çıkıyordu. İlk işim ups'i kurtarmak için panodan sigortasını kapatarak devre dışı bırakmak oldu.

  1. Bu gibi durumlarda ev için ne gibi önlemler alınabilir, prizde cihaz bırakmamak dışında?
  2. Bir de zarar gören cihazların şebekedeki dalgalanmadan dolayı zarar gördüğünü ispatlamak için şebeke gerilim değerlerini kaydeden evde kullanılabilecek regülatör vb. bir cihaz var mı?




Merhaba arkadaşlar ben bir firmada elektrik teknisyeni olarak çalışıyorum burada sorun şöyle şebeke voltajı hafta sonları ve bazen gecelerde 420 430 v a kardar çıkıyor

bunu düzenleyecek bir sistem varmıdır acaba var ise nasıl bir sistem olması gerekir

yalnız firma epey büyük
 
eğer böyle bir sıkıntıyla karşı karşıya kalmak istemiyorsanız regel (yük altında kademe değştirebilen) trafo kullanın ya da tavsiye edin.TEDAŞ'tan gerilim düşse de çıksa da regel trafolar otomatik olarak kademesini değiştirerek çıkışta size istediğiniz voltajı her zaman sağlar...ama fiyatları baya bir pahalıdır....

büyük güçlü trafolarda en iyi çözüm bu ama arkadaşın dediği 800kva trafo için regel kademe değiştirici varmı tam bilmiyorum.
 
Faz koruma rölesi yardımı ile,kontaktörlü
besleme yapabilirsiniz.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,190
Mesajlar
915,724
Kullanıcılar
449,960
Son üye
katzeimar

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst