Yüksek Voltaj Yüksek Akım Regülatör Devresi - Yardım

Katılım
30 Ocak 2022
Mesajlar
9
Puanları
1
Yaş
42
Merhaba.

Kendi yaptığım Trafo + Tam dalga köprü doğrultmaç + LC filtreli redresör devresinin stabil olmayan voltaj çıkışını regüle edebilmek, her daim sabit voltaj çıkışı alabilmek için Zafer beyin (
) videosundaki devreden esinlenerek ve sadece videodaki bileşenlerin aynı tipte, özellikte olanlarının yüksek voltajlarda çalışan türlerini kullanarak aşağıdaki devreyi fiziksel olarak oluşturdum. Devreyi test ettiğimde beklediğim sonucu alamadım. Devre çıkış voltajı hiç bir şekilde ayarlanamıyor ve potans pozisyonundaki değişime hiç bir tepki vermiyor, potansı 0'a doğru çektiğimde ise potans kıvılcımlarla yanıyor. MOSFET çıkış (S) uçlarında sürekli -2,5V -3V civarında bir giriş-çıkış voltaj farkı var, sürücü entegre TL783C'nin çıkış (O) ucunda ise hep devre giriş voltajına çok yakın bir değerde gerilim var. Devrenin MOSFET'leri süren kısmı için kullandığım şemayı TL783C'nin datasheet'inden aldım (diğer resim).

Edindiğim bilgilere göre MOSFET'lerin Gate ve Source uçlarındaki gerilim farkı max. -20V ya da +20V olması gerekiyor ve MOSFET'ler yaklaşık 3V gerilim farkından sonra uyanmaya ve değişimdeki fark büyüdükçe şarj ettiği gerilimde büyüyerek yaklaşık 10V - 12V farkta doyuma ulaşmaya ve max. çıkış gerilimi vermeye başlıyorlar. Bu noktada TL783C'nin çıkışındaki gerilimin devrede nasıl bir etki oluşturacağını tam kestiremiyordum, merakla denemeler yapıyordum. 5, 6 defa potans yaktım. Belirttiğim gibi driver kısmının şemasını TL783C'nin datasheet'inden yola çıkarak oluşturdum, farklı değerlerde sabit ve değişken dirençlerle denemeler yaptım ancak istediğim sonuca ulaşamadım.

Devre videoda olduğu gibi (giriş gerilimi çıkıştan büyük ve kararsız) çıkış gerilimini potans ile ayarlanmış olan gerilimde sabit tutması ve 24A akım sağlayabilmesi (Paralel bağlı MOSFET'ler buna göre seçildi) gerekiyor.

Arkadaşlar, devrede ne gibi değişiklikler yapmam gerekiyor?
Elektrik ya da elektronik eğitimi almış birisi değilim, basit temel bilgilere sahibim, ihtiyaç duydukça araştırıyorum.

-Videoda sürücü olarak LM317 kullanılıyor, ben voltajım yüksek olduğu için TL783C seçtim. 2 side Positive Pole Adjustable Voltage Regulator
-Videoda'ki güç MOSFET'leri 4 adet IRFZ44N, ben voltajım ve akımım yüksek olduğu için 5 adet IRF100B201 seçtim. 2 side N-Channel Enhancement Type MOSFET

Devrenin regülatör kısmından önceki redresör tarafı özelliklerini açıklamam gerekirse;
Trafo 24A akım sağlayabiliyor, çıkış gerilimi yaklaşık 65V civarlarında, Şebeke gerilimindeki değişim çıkışına yansıyor.
Büyük, soğutuculu bir doğrultmaç (QL6012 model 60A-1200V) var.
Büyük 373uH şok bobin ve 100V 6800uF filtre kapasitörü var.
*Yüksek hacimli filtre kapasitörü, doğrultulmuş yarım dalga sinüs eğrisinin ortalarına yakın olan efektif voltaj değerini eğrinin tepesine taşıdığından dolayı devre yüksüz iken çıkış voltajı 87V civarlarına çıkıyor, devre yük altında iken bu değerde düşme oluyor.
REGULATOR DEVRESI Forum.png
TL783C datasheet (application information - adjustable regulator) Forum.png

 
Son düzenleme:
Mosfetleriniz N channel için yanlış montajlı değil mi?

N channel mosfet gnd hattı ile yük arasında olması gerekmiyor mu? Ayrıca potun yanması yanlış bağlantı olduğuna işaret yada girişteki TL783 arızalı ( patstes ürün ) olabilir.




N--and-P-Channel-MOSFET-Switching-Configuration.png
 

Ekli dosyalar

  • 1643564935928.png
    1643564935928.png
    183.1 KB · Görüntüleme: 17
Son düzenleme:
Arkadaşlar cevaplarınız için teşekkür ederim.

Serkan_48 arkadaşım; Anladığım kadarı ile Zafer bey videoda MOSFET giriş-çıkış uçlarını (D-S) ters bağlayarak olayı halletmiş. İlk başta bende sizin gibi düşünmüş ve MOSFET'leri "-" kutup üzerine yerleştirmiştim ama sonuca ulaşamadığım için devreyi değiştirdim ve Zafer beyin videoda yaptığı bağlantının aynını uyguladım. Ayarıca MOSFET'leri "-" kutup üzerine yerleştirirsem TL783C (Positive Pole Adj. Reg.) iş görmez diye düşünüyorum.

kesmez arkadaşım; N kanallı şema illa gönderdiğin grafikteki gibimi olması gerekiyor? Bana biraz karışık geldi TL783C'nin datasheet'indeki diyagram iş görmezmi?

Ayrıca dediğim gibi, bilinçsizlikten dolayı ilk başta MOSFET'leri "-" kutup üzerine sıralayıp TL783C'nin "+" kutup çıkışı ile sürmeye çalışmıştım, MOSFET'leri yemiş olma ihtimalim var mı?

Ekipmanlarımı Zafer beyin videosunu baz alarak temin ettiğim için birazda öyle oldu.
 
tam reguleli istiyorsanız pkanallı verdiyonu yapın. elimdeki nkanalları kullanmak istiyorum 1-2v çıkış voltajı oynması önemli değil diyorsanız diğerini yapın. devreler similatörde çalıştı.
tl783 ü düşük voltajla tek olarak kurup sağlam olduğunukontrol edin. mosfetleri multimetre ile test edin. yutub da mosfet test videosu var.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,123
Mesajlar
915,195
Kullanıcılar
449,830
Son üye
xkullanıcı45

Yeni konular

Geri
Üst