Yüksek trafolu Akü şarj devresi

Katılım
1 Mar 2020
Mesajlar
2
Puanları
1
Yaş
36
Merhabalar forumda yeniyim hurdaliktan bozuk bir cihaz buldum tam olarak ne için kullanıldığını tespit edemedim bunu kurtarmam için sizlerin engin tecrubelerinize ihtiyacım var yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
 

Ekli dosyalar

  • 15830813755972122392856894705983.jpg
    15830813755972122392856894705983.jpg
    459.7 KB · Görüntüleme: 53
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Akü şarz devresi yerine amplifikator güç katı desek daha doğru olur gibi. Transformotor gerilimleri uygun ise diyot ilavesi ile akü şarzı yapılabilir. 25 volt 300000 mikrofaratlık kondansatör bataryası ses sistemi çağrışımı yapıyor.
 
Hocam çok teşekkür ederim ses sistemi için ugrasicagim
 
Trafo gerilimine uygun bir amplifikatör koyarsanız düşük maliyetli bir sisteminiz olur. Hazır kitleri araştırın muhakkak işinize uygun bulursunuz.
 
Voltajına bakıp küçük güçlü kaynak makinasıda yapabilirsin trafo carsa maliyet 50 yi geçmez sadece kasa ve kablo bide anahtar vs...
 
Merhaba. Bunun neyi beslediğini tam olarak bilemiyoruz, çok kesin tahmin yürütmek zor olur, ancak herhangi bir sistemi çalıştırmada kullanılan herhangi bir güç kaynağının trafosu ve yanında yüksek kapasiteli elektrolitik kondansatörlerin paralel bağlı çıkış uçları, redresör kısmı sökülürken boşa alınmış gibi görünüyor. Ne amaçla kullanıldığı tam bilinmeyen başka elektrolitik kondansatörler ve 220 volt AC giriş soketi de bu resimden görünüyor.

Önce bu trafonun primer (220 volt AC giriş) sarım giriş uçlarını bulup (genellikle daha ince emaye tel sarılı kısmı) avometreyle bu uçlardan omaj ölçümünü yaptığınızda sıfır omaj veya sonsuz omajı avometrede göstermemelidir, belirli sayısal değerleri göstermellidir. Sıfır omaj okunursa trafo içten ya kısa devredir, ya da yandığı için bu çöpe veya hurdalığa atılmış da olabilir, sonsuz omaj veya hiçbir omaj okunmazsa sarımları içten kopuktur veya primer sarımları boştadır, primer sarımın girişinde, çıkış bağlantısı yapılmış en dıştaki terminal uçlarından ayrılmış emaye tel/tel uçları varsa eğer, bunları terminale lehimleyip primer sarımın omajını tekrar ölçün, makul bir omajı gösterirse iş yapar, göstermezse işe yaramaz.

Sekonder (çıkış) sarımıın omajını da ayni şeklide avometreyle ölçün, bu omaj genellikle daha düşük omajarda okunur, ancak önemli olan 220 volt primer giriş sarımı uçlarını bulup omaj kontrolüyle uygun olduğunu görüp emniyet için de 100 watt.lık duy-ampulle seri olarak prize takıp lamba o anda hiç yanmazsa o zaman güvenle direk prize takıp, sekonder sarım uçlarından kaç volt AC çıktığını avometrede uygun skaladaki AC ölçüm kısmından bunu görmektir.

Çıkan AC eğeri kaç voltsa bu değerlendirilmeyi de ona göre yaparsınız, örneğin akü şarj cihazı, amfi güç beslemesi, sabit DC çıkışlı bir güç kaynağı, lm317'li ayarlı bir güç kaynağı, vb. ölçülen Ac volt değeri ve tarfonun ebatlarına göre tahmini amper değerine göre en uygun olacak değerlendrimeleri yapılabilir.

Not: Monofaze besleme tarfosunun primer (220 volt AC) sarım giriş uçlarını bulup bir omaj değeri ölçseniz bile direk prize takmayın, zamanla hurdalıktaki nemden etkilenip kısa devre olan sarımlarıyla evdeki sgortaları olasılıkla attırabilir, seri lamba ile bağlayıp bu lamba hiç yanmıyorsa direk olarak 220 volt AC'lik prize o zaman takın veya izolasyon trafosu (220/220 ; AC/AC) varsa onunla direk primerini takıp deneyin, primer sarımlarda bir sıkıntı olsa bile evdeki sigortalar atmaz o zaman. Kolay gelsin.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,967
Mesajlar
913,970
Kullanıcılar
449,613
Son üye
Liderpano

Yeni konular

Geri
Üst