Yüksek gerilimden kaynaklanan manyetik alanın insan üzerindeki etkileri nelerdir?

bu konuda araştırma az ve yayınlanan istatistikleri de iyi incelemek gerek.örneğin x kanseri vakaları %100 arttı denebiliyor.Şöyle de düşünülebilir; 1 milyon kişiden 5 kişi kanserdi, sonrasında 10 kişi oldu.Bu durumda %100 artış var ama bize aktarıldığı gibi değil gerçekte.


Tabii yine de mümkün olduğunca şüpheli şeylerden uzak durmak lazım.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
yaklaşık 1 ay falan oldu 380 bin v altında çiftliği olan bi arkadaşımız vardı bahçede hayvanları ile ugraşırken kalp krizi geçirmiş.doktorların dediğine göre manyetik alan krize neden olmuş
 
Ben kombine çevrim elektrik santralinde çalışıyorım.Santralden önceki iş hayatımda şantiyelerde 12-13 saat çalışmışlığım olmuştur.Eve geldiğimde Bedenen az biraz yorgunluğum olurdu.Şimdi 8 saat vardiyalı çalışıyorum.Eve gidince sanki santrali kafamda taşımışım gibi hem bedenen hem de zihnen aşırı yorgunluk hissediyorum.
 
Seyitömer termik santralı işl.müd. ne üniversite hocaları,adliyeden hakimler ve savcılar teknik bir konu için ( ağır iş gücü tazminatı olsa gerek) ziyarete gelmişlerdi.380 ve 154 kv Şalt sahası na uzaktan bakarlarken 380 kv . bir ayırıcı manevrasında meydana gelen şerareden korkan savcı bey "hiçbir kuvvet beni buraya sokamaz " diye geri çekilmişti.Hoş zaten içeriye alınmayacaklardı ama o şerare heyeti uzaktan bile korkutmaya yetmişti.Aslında bu heyeti başta TESİŞ ve TÜRKİŞ sendikamızın yetkilileri bizler için kendilerini parçalayan üst düzey böyyüklerimizi ve diğer karar verici mercileri güvenlik tedbirleri alarak şalt sahasında bir tur attırmak ve mümkünse boşta emre amade transfer kesici ,şönt reaktör vb kesicilerini açıp kapatmak lazım ki o havayı yaşasınlar !!!.Herşey masa başında hesap -kitap ile olmuyor bunu biraz yaşatmak lazım ki daha gerçekçi ve doğru karar alsınlar .......
 
Bu konuyla ilgili elimde kısa bir tübitakın yayımladığı bir makale var:
.:TÜBİTAK Bilim ve Teknik Dergisi:.
Selçuk bey müsadenizle ilgili yazıyı önemine binaen buraya alıyorum saygılarımla.....Almayı düşündüğümüz evin yaklaşık 30 metre sağından yüksek gerilim hatları geçiyor. (Evin direklere uzaklığı yaklaşık 200 metre, kablolara uzaklık 30 metre.) Yüksek gerilim hatlarının elektromanyetik etki alanı kaç metredir? Yukarıda yazdığım uzaklıklar sağlık açısından sakınca yaratacak mesafeler midir? Lütfen detaylı bilgi veriniz, şu ana kadar bir sonuç alamadım. İyi çalışmalar. (Aytekin Türkal)

Statik elektrik veya manyetik alanların insan sağlığı üzerindeki olası olumsuz etkileri ile ilgili ilk iddialar, 1979 yılında ortaya atılmış. Konu, o zamandan beridir tartışılan ve üzerinde araştırmalar yapılan bir konu. Yapılan araştırmalar; elektromanyetik radyasyonla değişik kanser türleri, insanın kalp atış düzeni, uyku halindeki metabolizması ve uyku düzeni arasında olumsuz bir ilişkinin olup olmadığını belirlemeye yönelik. Asıl ilgi odağını da, sizin hakkında endişe belirttiğiniz yüksek gerilim hatları oluşturuyor. Bu hatların taşıdığı yüksek gerilim nedeniyle oluşan elektromanyetik alanlar, hattın civarında, ‘korona deşarjı’ denilen bir miktar iyonlaşmaya yol açıyor ve bir miktar da ozon oluşturuyor. Endişe kaynağı bu... Ancak, şimdiye kadar yapılmış olan araştırmalarda, statik ya da dinamik elektromanyetik alanların biyolojik organizmalara zararlı olduklarına dair tutarlı bilimsel bulgulara rastlanmamış. Aksi yöndeki iddialar; ya spekülatif kalmış, ya da tekrar tekrar kanıtlanamamış. Dolayısıyla bu etkenin, insan sağlığı üzerinde, kesin olarak belirlenmiş olumsuz bir etkisi, bilindiği kadarıyla yok. Bu tabii, söz konusu etkenin; tıpkı nasıl ki, ormanda arslan aramaya çıkmış bir grubun arslanla karşılaşmamış olması ormanda arslan bulunmadığı anlamına gelmiyorsa; olumsuz etkilerininin olmadığı anlamına gelmiyor. Ama konu hala, tartışmalı bir şekilde de olsa ciddiyetle araştırılıyor.

Konu akademik çevrelerde dahi hala tartışıldığına göre, ortada küçük de olsa bir sağlık riski bulunabilir. Kesin olan şu ki; şimdiye kadar belirlenememiş olduğuna göre, bu risk varsa bile düşük düzeyde olmalı. Genelde, yüksek gerilim hatlarının civarındaki dar bir şerit, örneğin kablo kopmalarının yol açabileceği kaza olasılıklarına karşı, hatlara belli bir mesafeden fazla yaklaşılmasını engellemek amacıyla çitle çevrilir ve güvenlik açısından bu önlemle yetinilir. Fakat, insan sağlığı açısından, yüksek gerilim kablolarının yol açtığı elektromanyetik dalgaların şiddet düzeyiyle ilgili güvenlik sınırlamaları niteliğinde öneriler de var. Örneğin ‘Uluslararası İyonlaştırmayıcı Işınımdan Korunma Komitesi’nin (’International Comission on Non-Ionizing Radiation Protection, ICNIRP’) statik manyetik alanlar için önerisi, süreki maruz kalma halinde, 24 saatlik ortalamanın 20 miliTesla’yı (mT) aşmaması yönünde. Statik elektrik alanı içinse, İngiltere’de ’Ulusal Radyasyon Komitesi’nin önerdiği üst sınır 25kV/m. İlgilendiğiniz evin durumunu, kablolara uzaklığı, belirttiğiniz gibi d=30 metre olarak alıp, bu sınırlar çerçevesinde değerlendirelim.

Üzerinden I kadar akım geçen bir iletken telin d mesafesinde yol açtığı manyetik alan şiddeti, Amper Yasası’ndan, 2πdB=μ[SUB]0[/SUB]I veya B=μ[SUB]0[/SUB]I/2πd olarak hesaplanabilir. Burada
μ[SUB]0[/SUB], boşluğun manyetik geçirgenliği olup, 4πx10[SUP]-[/SUP][SUP]7[/SUP] T.m/A değerine sahiptir. Dolayısıyla, evin konumundaki B değerinin 20mT’yı aşması için; B=μ[SUB]0[/SUB] I/2πd>20mT veya I>2πdB/μ[SUB]0[/SUB] olması gerekir. Yani I>2πx30mx20x10[SUP]-3[/SUP] T/(4πx10[SUP]-7[/SUP]T.m/A)=3x10[SUP]6[/SUP] A olması gerekir. Halbuki, yerleşim merkezleri içerisinde güç dağıtan ‘alçak gerilim’ hatları, milyon amper düzeyinde akım taşıyamazlar.

Elektrik alanına gelince, kablodaki gerilimi V ile gösterelim. Evdeki insanın, yerle temas halinde olduğundan gerilimi 0 olacağından, kablo ile arasındaki gerilim farkı ΔV=V-0=V kadar olur. Ki bu durumda, aradaki elektrik alanının en büyük şiddeti, E=ΔV/d=V/d kadardır. Bu değerin 25 kV’u aşması için, V/d>25kV veya V>30x25kV=750kV olması gerekir. Halbuki Türkiye’de, bırakınız yerleşim merkezlerindeki alçak gerilim taşıyan dağıtım hatlarını, şehirlerarası güç dağıtımında kullanılan yüksek gerilim hatları dahi bu düzeyde gerilim taşımamaktadır. Halen kullanılan en yüksek gerilim 380 kV’tur.

Kısacası, yüksek gerilim hatlarının yaydığı elektromanyetik alanların, şimdilik bilinen en olumsuz etkisi, civarlarında yaşayanlara verdiği huzursuzluk ve buralardaki gayrımenkul değerlerinde yol açtığı düşüş olsa gerek.


Vural Altın

geri.gif
 
Valla Sayın Meraklı abimiz, biliyorsunuz benim alanım elektrik elektronikle en ufak alakalı değil ve hatırlarsanız birkaç yüksek gerilim hattı tecrübemi anlatmıştım, siz işin içinde yıllardır olduğunuzdan alışkın mısınız ya da bünye meselesi mi bilmiyorum ama ben üç demetli 380 kv hattın altında bir süre bulunduğumda psikolojik diyemeyecek kadar etkilendim, yani yine kelimelerle tarif edemiyorum ama saç diplerimde bile karıncalanma hissetmiştim ve sanki içimde bi huzursuzluk hissettim, kalbim sıkışıyor gibiydi. Gerçi birkaç saat önce yağmur yağmıştı o gün, havada nem de vardı yani ama küçümsenecek bir güç değil aktarılan, ben daha bu yaşımda huzursuz olmuşsam, kalp krizine çok ufak da olsa tetikleyici etkisi olabilir bence çok yüksek gerilimin.
 
Sayın ELBRUZ malesef bu konunun mahiyeti tam anlamı ile anlaşılamadığı ve gerekli tedbirler hem idari hemde işgüvenliği ve işçi sağlığı açısından ele alın(a)madığından " saldım çayıra Mevlam kayıra " hesabı gidiyor.Tam bir dram komedi.Santralımızda bu günlerde 1 ve 2. grup genaraörlerin rotorlarına bağlı keplerin söküm ve değişim işi var. İşi yapacak olan firma yabancı ALSTHON (inşallah doğru yazmışımdır) firma önce uzman bir ekip gönderip çalışma yapılacak bölgede asbestli malzeme varmı havaya karışmış asbest oranı ne kadar AB ni teknik sınırları içindemi değilmi öğrenmek amacı ile testler yaptırdı.Ve mevcut asbestli malzemeleride bizim yerli kahramanlarımıza ! kaldırttılar yoksa çalışma yapmayacaklardı.Aradaki iş güvenliği uçurumunu gözler önüne seren bu çalışmayı malesef yaşadık.Şimdilik bize göre çok yüksek olan bu satndartları yakalamak baya bir zaman istiyor,bizde çalışan teknik elemanlar olarak bir kamuoyu oluşturmak zorundayız.Çünkü sözkonusu bizim sağlığımız çocuklarımızın sağlığı.....
 
Son düzenleme:
Biraz da alınması gereken önlemler hakkında öneri verebilecek biri var mı acaba?
 

Forum istatistikleri

Konular
128,203
Mesajlar
915,803
Kullanıcılar
449,984
Son üye
riki35

Yeni konular

Geri
Üst