Yüksek frekansta bobinden gelen ses

@kesmez hocam bende bu işi yapıyorum dediğinizi çok iyi anlayabiliyorum ve katiliyorum. yukarıda belirtmek istediğim şey ifadeniz akımın bir önemi yokmuş gibi anlaşılıyor. Onu belirtmek istemistim
 
amperin önemi var. fakat..
devre 4-5 amper çekiyorsa 12 amperlik mosfet de yeterlidir.
Önerdiğim mosfetle deneme yapılsın hangisinin daha az ısındığı görülür.

Sayın kesmez hocam sizinle bu konuyu daha önce de konuşmuştuk ancak sizin söyledikleriniz ile benim elde ettiğim sonuçlar nedense örtüşmüyor çok ta soru sorup sizi bunaltmak istemediğim için sessiz kalıyorum.

Kısa bir hatırlatma yapayım ben devremde çıkış gücünü frekansı değiştirerek ayarlıyorum osilatör&sürücü entegrem IR2153 frekans bandım 10khz. ile 60khz. arası. Frekansı yükselttikçe devreden aldığım güç azalıyor, azalttıkça güç artıyor güç ayarlamasını bu şekilde yapıyorum. 2 adet IXFK94N50P mosfet ile 50uH. bobinde 10 khz. anahtarlama ile sorunsuz bir şekilde 3000 watt güç alabiliyorum devreden aldığım gücü power metre ile gözlemliyorum bu arada..

Yukarıda söylediğinizi ilk yazıştığımız zamanlar da denemiştim. Kullandığım mosfet önerdiğiniz değildi IXFH16N90 kullanmıştım. Deneme esnasında kullandığım bobinde aynıydı 50uH. fakat bu mosfetlerle frekansı yavaş yavaş düşürerek (60khz. den aşağıya doğru) deneme yapmak istediğimde 700 watt güçlerdeyken mosfetler patladı.

Toplam watt/volt=amper neyse biraz daha yüksek güçte bir mosfet yeterli gelir diyorsunuz ya peki bu yüksek frekansta anahtarlama içinde geçerlimi? Yüksek frekansta mosfet üzerinde oluşan bir kayıp yok mu?
 
Son düzenleme:
3000 watt çok yüksek bir güç. 3000/220=13,5 amper yapar. bu gücü en az 30-40 amperlik bir mosfetle anahtarlamalısınız.
size göre mosfet var fakat türkiyede yok.
yüksek amperli düşük trr veya Qgate şarzlı bir mosfet lazım size.
Daha önce ir2153 yerine irs2153 tavsiye etmiştim kullandınızmı.
 
Bu ay sonu karaköye gidip topluca malzeme alacağım. IRS2153 ü de o zamana bıraktım çünkü böyle ürünleri malzemecilerden 3 - 5 adet almak istemiyorum sürekli kullandığım bir ürünse aldımmı biraz fazla alıyorum.

2 adet 94 amperlik mosfet ile de maksimum 4000 watt görebildim daha yukarıya çıkmak istediğimde 94 lükleri patlatmıştım.

Şu mosfet konusunu tam anlamıyla bir türlü çözemedim, bu işin okulunuda okumadığımız için anlatan çoğu kimse formülasyonlarla anlatıyor doğal olarak ta pek bir şey anlayamıyorum.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,203
Mesajlar
915,806
Kullanıcılar
449,985
Son üye
sSait Başdaş

Yeni konular

Geri
Üst