Blocking Osilatör Transistör Seçimi?

germinal35

Üye
Katılım
28 Nis 2010
Mesajlar
13
Puanları
1
Yaş
38
upload_2015-3-12_21-34-39.png

Arkadaşlar merhaba, yukarıda blocking oscillator devresine benzer bir devre resmi bulunmakta. Devre 12V, 2-3 A adaptöre bağlı. Ben bu devreyi bir elektronik çit besleyici kartından aldım, proteusta çizdim ve bread board' a kurdum trafo 12:230V veren trafo ayrıca C1 yerine 1uf kullandım çünki 0.47uf elimde yoktu. C1 ve C2 500V değerindeler. Devre elektronik çit devresinin besleme bölümünü oluşturmakta diğer bölümü ise C2 üzerinde yüklenen elektriği bobine boşaltan yüksek voltajlı transistörlü 1-2 saniyelik bir anahtarlama devresi (O bölümü çizmedim çünki birbirinden tamamen ayrı çalışıyorlar pnp+npn+mosfet osilatörü sanırım). Ben bu kısmı bread board üzerine kurdum, elimde kısıtlı transistör olduğu için ve 22k direnci çok küçük base akımı çektiği için ilk önce tip 122 kullandım, ayrıca trafo olarak ta saclı ve yaklaşık 10-12W gücünde trafo kullandım. Devre çalıştı, C2 üzerinde voltaj ölçümü yaptım ve yarım saniyede 800V a yükselme ve aynı zamanda 500V luk kondansatörde çatırdama oldu. Daha sonra belki de çok güçlü bir trafo kullanıyorumdur diyerek cihazın orjinal trafosunu (3-5W, ferrit nüveli) söktüm ve devreye taktım ancak tip122 biraz çalıştıktan sonra yandı. Fakat tip 122 kullanırken D3 diyotunu kullanmayı unutmuşum ve onun ne işe yaradığını çözemedim. Üç tane tip 122' yi yaktım, devre üzerinde oynayarak devreyi bc140 ile sürsem de bu zaferim de uzun sürmedi. Oysa Bc 140 ile çok güzel bir sonuç almıştım ama birden devreden ses seda çıkmamaya başladı. Bc 140 ile devreyi sürerken tabiki 22k yı yaklaşık 600 ohm a düşürdüm fakat yine D3 diyotunu unutmuşum. Asıl sorun şurada arkadaşımın bozulmuş olan elektrikli çit kutusunu boşuna para verme ben yaparım diyerek elinden almıştım, fakat yapan kişiler transistörlerin üzerini kazımışlar ve ne oldukları okunmuyor ve arkadaşım baharın yaklaşmasıyla cihazını beklemeye başladı. İlk hedefim buraya uygun transistör bulmak, çünki arızalı elemanın bu olduğunu tespit ettim, üzeri kazınmış transistör tip 122 kılıfıyla bire bir aynı. Yüksek frekansta çalıştığı için arıza yapmış olmalı. Resimdeki Tip 122 yazan yere hangi transistörü koymalıyım? Ya da mosfeti? Frekansı hakkında pek bir bilgim yok çünki devre isiste çalışmadı. Sadece çok küçük bir base akımı çektiğini 12V/22kohm dan bulabiliyoruz. Ayrıca buradaki ferrit nüveli trafoyu kaç amperle sürmek gerek? Diyelim ki trafo 3W olsun ve 230V:12V olsun. Bu verilere göre trafoyu 3W/12V = 0,25A ile sürmek gerekmekte sizce bu mantıklı mı? Ayrıca devrede çok hızlı bir voltaj yükselmesi oluyor ve devre aniden 800V-900V a dayanıyor bunun sebebi trafoya verdiğimiz akımla veya devrenin osilasyonuyla mı alakalı çünki ben 0,47u f lık c2 yerine 1uf 500v kondansatör kullandım acaba bu osilasyonu ne kadar etkiler?. Cevaplarınız için teşekkür ederim.
 
Arkadaşlar, bulunduğum yerde elektronik malzeme satılmıyor, internetten sipariş vereceğim ve malzemelerin gelmesi 3-4 günü bulacak, bu yüzden sadece görüşlerinizi belirtseniz de yeter. Ben nasıl olsa kendi kafama göre birçok transistör alıp deneyeceğim ama sizin devre hakkındaki yorumlarınız bana çok yardımcı olacak.
 
Kendin demişsin elektrikli çit devresi işte netten şemasına ulaş aynı değerdeki parçaları kullan ;)
 
Cevap için teşekkürler, internette birçok devre mecut fakat arkadaşımdan aldığım arızalı devrede sadece bir transistör değişecek iş hallolacak fakat sıfırdan bir devre yapmak zorunda kalacağım sanırım.
 
kilif uyuyor diye o transistor oldughnu nerden cikardiniz? belki de bir ust numarali ya da alti pnp bir transistor?
ya da bambaska bd serisi baska bir sey?
ayrica o diyotu yerlestirin, elinizdebir tane daha varsa bir tane daha 1 uf kondansatpr koyup 500 e indirin bahsettigoiniz degeri. bdlki o yuzden fazla voltaj geliyor?
yine yuksek voltaj geliyorsa kondansator voltajinin dogru olduguna emin olun.
 
Cevap için teşekkürler, kılıfını tarif etmemin sebebi devreyi inceleyen arkadaşlara bir ön fikir vermek istememdi. Yarın 5-10 kadar transistör siparişi vereceğim. Yüksek frekanslı ve hfe' si 22k' nın olşturduğu küçük base akımı için 500m-1A collector akımı veren transistörler araştırdım bir kaç tane buldum. Umarım çalıştırırım ayrıca dediğiniz gibi 2 tane 1uf paralel bağlayıp denemek gerekiyor. Diyotu da unutmamak lazım.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,129
Mesajlar
915,278
Kullanıcılar
449,846
Son üye
g-silver

Yeni konular

Geri
Üst