Yüksek frekansta bobinden gelen ses

0M42

Katılımcı Üye
Katılım
11 Eyl 2009
Mesajlar
570
Puanları
56
Selam arkadaşlar, indüksiyon ısıtma devrelerimde mosfet kullandığım zaman devreyi çalıştırmak istediğim frekansa ayarlayınca bobinden çok seri bir şekilde "TIRRRRRR" diye bir ses geliyor. Fakat aynı devrede mosfet yerine igbt kullanırsam böyle bir ses ile karşılaşmıyorum (aynı frekans, aynı bobin).

Aslında bu sesin bana bir zararı yok, devrenin çalışmasına olumsuz bir etkide yapmıyor ama bunun nedenini merak ediyorum fikirlerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.
 
Mosfet ve igbt sürme teknikleri ufak farklılıklar oluşturabilir. Bu noktada şu var. Tam konuya vakıf değilim ancak aynı devrede bir mosfet çalıştırmakla igbt çalıştırmak arasında sürme tekniği açısından farklılıklar vardır.

Bu noktada sizin sinyal kaynağınızdan gelen ve bu iki elemanı tetikleyen sinyal iki parçada aynı zamanda anahtarlamayabilir. Bu durum bobin üzerindeki etkiyi değiştirir.

Bu durumu en iyi osiloskopla bobine gelen sinyali görerek anlaşılabilir.
 
Mosfet daha hızlı anahtarlama yaptığı için olabilir. Bobini metal olmayan bir malzemeyle titremeyecek şekilde sabitleyin veya daha kalın tel kullanın.düşük Qgate li mosfet kullanın.
amperine takılmayın daha az ısınacaktır.
 
Hem mosfet li hemde igbt li kartların çıkışlarını osiloskop ile gözlemliyorum sinyallerde anormal bir durum göremiyorum parazit vs. hiç bir şey yok sinyal düzgün temiz kare dalga. Zaten iki kartın çıkışı birbirinin aynısı gibi oluyor

Kesmez hocam IXFK94N50P nin yerine ne önerirsin?
 
Eski kapı zillerinin 555 ve transistörlerle yapıldığını hatta kuş sesi çıkardıklarını hatırlarsak belkide bir yerden biseyler anımsatır. Bu anlattiginizda bu geldi aklıma paylaşmak istedim. Yukarıdaki yazısı olan ark. Katılıyorum tetikleme hızı ve şekliyle ilgili olduğunu düşünüyorum.
 
@kesmer hocam yanlış anlamayın ama @0M42 arkadaşımızın söylediği mosfet 94a sizin onerdiginiz 12a. Yoksa ben PDF lerine yanlismi baktım :s amacım kafa karistirmak değil. Sadece bilgi amacli yazdim
 
@kesmer hocam yanlış anlamayın ama @0M42 arkadaşımızın söylediği mosfet 94a sizin onerdiginiz 12a. Yoksa ben PDF lerine yanlismi baktım :s amacım kafa karistirmak değil. Sadece bilgi amacli yazdim
Mpsfet 2 sebeple ısınır.
1. Si rds direnci sebebiyle.
2. Si iletime ve kesime giderken eğim halindeyken mosfet vds ile id çarpımı sebebiyle.
Eğer yükselen kenar ve düşen kenar. 100 ns yerine 1usn sürüyorsa bu ısı 10 kat artar.

Frekans yükseldikçe birim zamandaki yükselen ve düşen kenar sayısı artacağı için ısınma dahada artar.

Eğer mosfeti sn de 100 defa yada 1000 defa aç kapa yapacaksan bu ısı ihmal edilir fakat 100khz gibi bir frekansda çalışacaksan çok önemli ve ihmal edilmemelidir.
 
@kesmez amperin hiç bir önemi yok yani hocam öylemi? Bu yazdığınızdan onu anlıyorum
 
amperin önemi var. fakat..
devre 4-5 amper çekiyorsa 12 amperlik mosfet de yeterlidir.
Önerdiğim mosfetle deneme yapılsın hangisinin daha az ısındığı görülür.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,315
Kullanıcılar
449,852
Son üye
ddknght

Yeni konular

Geri
Üst