Vestel WM 540t Çamaşır Makinesi Motor Arızası

Katılım
12 Tem 2008
Mesajlar
14
Puanları
1
Yaş
39
vestel çamaşır makinam 7 yıllık fazla çamaşır atınca motor bir türlü dönemiyor.sağa ve sola dönme komutları gelince motor inildiyor.motorun tambur kayışını çıkarınca yani boşta normal dönüyor.çamaşır sayısı azaltılırsa motor normal tamburu çevirebiliyor.20 mf,400 volt sanırım yardımcı sargı kondansatörü bozulmuş olabilir mi.sanısam bu makinenin motoru fırçasız yardımcı sargılı bir fazlı motorlara benziyor çünkü çok sessiz çalışıyor.servise para vermekten bıktım artık.
 
usta söyleyeceğim şeyi bir dene yardımcı olur belki

eğer motor dediğin gibiyse , kayışı sök motoru dönme pozisyonuna getir yani yıkama veya sıkma konumuna motor minildiyor demiştin inildeme anında elinle motor miline yol ver motor normal şekilde çalışırsa kondansatör arızalıdır. Eğer çalışmassa merkezkaç anahtarındanda yapabilir yardımcı sargıyı devreden çıkmamış olabilir . bu sefer motoru söküp anahtarı yenilemen gerekebilir biraz bobinaj bilgin varsa üstesinden gelirsin

kolay gelsin
 
teknomen kardeş,bu makinenin motoru yardımcı sargısı daimi devrede olan tiplere benziyor.merkez kaç anahtar sadece bazı tip bir fazlı motorlarda uygulanır.ben aynı zamanda bobinajcılık yapıyorum.çamaşır makinesi düşük devirde programa göre sağa veye sola döner ,merkezkaç anahtar daha hızlı dönerek kalkınan motorlarda kalkınma momentinden yararlanarak ince telli yardımcı sargıyı yanmaması için devreden çıkarmakta kullanılır.ben henüz çamaşır makinelerinde uygulamasına raslamadım.bu makinenin bir elektronik kartı olduğunu da göremedim.sanki tüm kontroller program seçici modülden geliyor gibi.
 
sayın teknik usta elinizdeki motor tek fazlı yardımcı sargılı asekron motor yıkama anında enerji program şalterinden kontrol edilir ayrıca kondansatör uclarıda programlayıcının kontaklarından sag sol yön ayrımını ve ilk tahriki alır . sıkmaya,yıkama konumlu başlar kazan balansını minumum'ma indirdikten sonra kondansatörü ve yıkama sargılarını devredişı bırakıp sıkma sargılarını devreye alır
 
arkadaşlar ilginize teşekkür ederim 20mf'lık kondansatörü değiştirdim makinenin motoru eski gücüne kavuştu ve gayet normal olarak çalıştı.bu arızayı kendi imkanımla gierdim öyle mutluyum ki.
 
ya arkadaşar ben sanki çamaşır makinelerin motorlarını AC Üniversal motor olarak hatırlıyorum ?? yardımcı sargı vs.. hatırlamıyorum ama ? doğru ve net bilen biri cevap verirse sevinirim..

Kolay gelsin...
 
tamam arkadaşlar öğrendim AC Üniversal motorun yanısıra tek fazlı yardımcı sargılı motorlarda kullanılıyormuş..

Kolay gelsin..
 
arkadaşlar çamaşır makinesinden söktüğüm kondansatörü ölçü aleti ile kapasitesini ölçtüğümde 20mf olan kondansatörün değeri 9mf'ta düştüğünü gördüm yaklaşık 9-10 yıllık mir çamaşır makinesi bu.demekki bundan şunu anlıyoruz ki bir fazlı daimi sargilı kondansatörlü motorların ömrü kondansatörün ömrü ile orantılı. :( ne kadar kötü bir durum.
 
bu motorlar genelde yüke binince zorlanıyor ve devri düşüyorsa
en büyük sorun kondansatör ve yardımcı sargılarından kaynaklanıyor
 
elime birtane çamaşır makinası motoru geçti fakat klemens girişi soketli ama soketi yok üzerinde numaralar var zannedersem 6tane.ben bu motorun uçlarını nasıl bulabilirim ,örneğin hangi uçlar yardımcı sargı uçları gibi birde bu motora istediğimiz devirde nasıl çalıştırırım.yardımcı olursanız sevinirim.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,216
Mesajlar
915,874
Kullanıcılar
449,997
Son üye
Ali5534

Yeni konular

Geri
Üst