Triyakla Isıtıcı kontrolü yardım

Hocam şimdi anladım yani bizim yaptığımız burada referans noktasını belirlemek ona göre tetikleme açısı oluşturmak şimdi şöyle yapalım sıfırdan devre tasarımı şeklinde birlikte yapabilirsek çok sevinirim arkadaşlar herşey için şimdiden çok teşekkür ederim.Sonunda bu devreyi burada yayınlayacağım zaten bu nedenle güzel birşeyler çıkartmama yardımcı olursanız sevinirim arkadaşlar
 
arkadaşlar hepinize teşekkür ederim şimdi şu konuya bi açıklık getirelim mümkünse triyakta sıfır noktasını belirleyip buna göre tetikleme sinyali üreteceğim ben burada orantısal kontrolör girecekte benim bunu belirleyebilmem için öncelikle benim sensör bölümü yani termometre bölümünü daha sonra numpad bölümünü ve daha sonra da triyağın tetiklenmesi için orantısal kontrolörü oluşturmam gerekiyor şöyle yapsak size de uygunsa adım adım ilerlesek mümkün müdür acaba? kusura bakmayın sizleri uğraştırıyorum tekrardan teşekkür ederim.

Yanlış mantıkla gidiyorsunuz? Sistem tasrımı yapılırken yazılım ve donanım kısmı birlikte prensip(blok )olarak tasarlanır. Akabinde yazılım ihtiyaçlarını ve donanım ihtiyaçlarını karşılayan veya en yaklaşan mimaride ki model MCU seçilir ve bunun üzerine öncelikle aktif(sürme ve örnekleme kısımları gibi) daha sonra pasif kısımlar (blok çalışabilen veya MCU dan bağımsız olan; RS232, SPI,I2C vb) detay tasarıma eklenir.
Klavye kısmı yada analog(lm35) yada sayısal sensörlerden bilgi alma kısmı oldukça kolay ve donanım gerektirmeyen kısımlardır.
Sizin üzerine düşmeniz gereken kısım sürme ve Vzc kısımlarıdır. Sisteminiz bu kaynaklardan(Vzc) gelen bilgilere göre tepki verecek. Belirleyici olanları referans alın diğerlerini onlara uydurun. MCU yu mümkün mertebe donanımsal modülleri ile kullanın ve hızlı koşabilmesi için ilgili kısımları(INTRQ) assembly ile yazın... Bu kısımları aşabilirseniz algoritma konusunda yardımcı olurum.

Teknik dökümanları üstün körü incelemeyin. MOC3041 entegre Vzc ye sahiptir ve açısal kontrole izin vermez. Teknik döküman incelemeyi bilmiyorsanız takıldığınız yerleri sayfa numarası ile verin, o kısımlara cevap almaya çalışın.
 
bu projeyle ilgili bende bu aralar çalışma yapmaktayım.bu projenin gerçekleşmesinde ETE hocamın projeleri ve katkıları olmuştur.kendisine teşekkür ediyorum.bende sitelerde böyle bir uygulama olmadıgı için değişik bir proje olsun istedim.7 segment ,butonlarla ısı set ayarı ve ısı gösterimi triac tetiklemesi setlenen ısı ve gerçek ısı arasındaki farka göre oluşmaktadır.ilgili arkadaşların inceleyip hatalı kısımlar varsa düzeltilmesi için katkılarına hayır demem.ben buraya kadar taşıdım.herkesin çorbada bir tuzu olsun isterim.
ayrıca bu bitirme ödevi değildir. hobby olarak yapılmış bir çalışmadır.
herkese iyi çalışmalar.
 
teşekkür ederim arkadaşlar katana dostum uyarıların için sağol çok anladığım bir konu değil anlamaya çalışıyorum uyarıların için sağol uygulamaya çalışacağım dostum tekrardan sağol ferit dostum sana da teşekkür ederim henüz verdiğin devre şemalarını inceleyemedim elimdeki proteusun versiyonu eski olduğu için şimdi versiyonunu yeniledim inceleyip döneceğim sana

dostum ben inceledim ama senin son gönderdiğin devreyi çalıştırmayı bir türlü başlatamadım. bu arada katana dostum tekrardan mesajını okuduğumda bana kızdığını farkettim belki kızmakta haklısın ama ben bilmediğim bir konu üzerinde öğrenmek istiyorum ve bu konuda sizlerden yardım istedim.Ben gibi hiç bilmeyenle uğraşmak zor belki... bilemiyorum ama ben bu konuyu öğreneceğim illa ki benim istediğim hiç bilmeyen birine anlatıyor gibi yardımcı olmanız dostlarım emin olun sizden ya da bir başkasından hazır proje istemedim istememde ben kendim yapmak istiyorum ama bilgisizliğim yüzünden bir adım öteye gidemiyorum maalesef kusuruma bakmayın uğraştırıyorum sizleride uğraşmak istemezsenizde anlarım sizleri :( tekrardan herkese teşekkür ederim
 
Son düzenleme:
Kızdığım şahsınız değil, genel olarak eğitim sistemimiz ve bunun yansıması ile oluşan durumdur.
Öğrenmek istiyorsanız; ilkin teknik dökümanları verimli bir şekilde incelemeyi ve yorumlamayı öğrenmelisiniz.
Türkçe kaynaklarda dimmer veya asenkron motor hız kontrol ile ilgili bilgiler var. Bunları öncelikle inceleyin ve açısal kontrolün mantığını anlayın, müteakiben takıldığınız noktaları forumlarda sorun. Kimseden hazır sistem beklemeyin; veren olursa da bunu yorumlamaya çalışın/buraya taşıyın birlikte yorumlayalım vaktimiz elverdiğince.
 
teşekkür ederim katana dostum baştan başlıyorum yardımların için şimdiden çok teşekkür ederim. ben şimdi teknik dökümanları detaylı bir şekilde inceliyorum. dimmer ve asenkron motor hız kontrolünü inceliyorum dostum çok sağol hazır sistem istemiyorum zaten kendim yapmalıyım ve emeğimin karşılığını almalıyım :)
 
dostum ben onların hepsini inceledim asenkron motorun hız kontrolüyle konunun bağlantısını çözemedim ama :( peki şimdi devam edelim ne yapayım sence şimdi
 
Diyaklı devre işinizi görmeyecektir. Size zero crossing detect devresi lazım. Buradan alacağınız referansa göre ise triacı süreceksiniz lakin bu iş içinde 3041 işinizi görmez. 3021 i inceleyin.

sanırım bir yazım hatası yapılmış çünkü 3021 değil, 3041 sıfır geçiş dedektörlüdür.
 
@timpati,
Yanlış olan kısmı anlayamadım.
Açısal kontrol yapılabilmesi için optotriacın alternansın herhangi bir anında sürülebilmesi gereklidir seninde çok iyi bildiğin gibi. Eğer ki içinde entegre olarak (3041 gibi) Vzc var ise siz hangi açıda sürmeye çalışsanızda o sıfır geçiş anında sürülecektir. Bu sebeple sadece optotriac kısmının olduğu bir model önerdim(3021 gibi). Vzc devresini arkadaşın kendisi yapıp sisteme entegre etmeli ki açısal kontrol mümkün olsun.

Sanırım acele ile düşündüğüm gibi yazdığım için ifadem net olmamış, seninle kavram karmaşası yaşamıyacağımızı biliyorum zira diğer forumlardan aşinayız, dilimize ve üslubumuza :)
Aynı başlıklarda eski dostlarla yazışmak fazla mümkün olmuyor bu dönemlerde, insan özlüyor eski forum tadını. Sanırım yaşlandıkça; eski, daha tatlı geliyor...
Sevgilerimle...
 
katana dostum şimdi ilerleme kaydetmek için ne yapmam gerekiyor önerini söyler misin? ilgilendiğin için teşekkür ederim tekrardan
 

Forum istatistikleri

Konular
128,203
Mesajlar
915,806
Kullanıcılar
449,985
Son üye
sSait Başdaş

Yeni konular

Geri
Üst