Triyakla Isıtıcı kontrolü yardım

fakkor

Üye
Katılım
6 Eyl 2008
Mesajlar
22
Puanları
1
Merhaba arkadaşlar şimdi sizlerden yardım isteyeceğim bana bunu çok görmezseniz sevinirim.Şimdi benim yapmak istediğim pic 16F877 ile triyak tetiklemesi sayesinde ısıtıcı kontrolü yapacağım.Burada ki amaç 50 dereceye ayarladığımızda ısıtıcıyı 50 derecede sabit tutmaya çalışacağız.Örneğin sıcaklık 51 derece olursa tetikleme açısını büyüteceğiz ve sıcaklığın 50 dereceye düşmesini sağlayacağız.49 derece olursa sıcaklık bu durumda da tetikleme açısını küçülterek 50 dereceye yükselteceğiz.Şimdi bu sistem için öncelikle triyak tetiklemesi önemli çünkü burada orantısal kontrol yaparak pic'e yaptıracağız.Şimdi yardımlarınız bekliyorum fikir yardım öneri şeklinde ben öncelikle şöyle söyleyeyim sizlere pic konusunda bilgim yok denecek kadar az maalesef.Ama elimden geldiğince öğreneceğim ben bu pici.Bilen arkadaşlar yardımcı olurlarsa çok sevinirim.Öncelikle sensör seçiminden başlayalım
1-Lm35
2-Ds1621
3-Ds18b20
4-Sht11
5-sht71
6-sht75
Bu sensörlerden en çok verimi hangisinden alabilirim?
Aranan özellikler
1-Hassasiyet
2-Tepki süresi
3-en az ölçüm sapması
Bu safhadan sonrada Moc3041 ya da moc3042 optocouplerlardan birisi ile triyak tetiklemesi yaptıracağım birde bu safhada orantısal kontrol işi var o kısımda çok büyük yardımlara ihtiyacım var.Daha sonrasında triyak devresi için analog olarak şöyle bir devre yaptım bu devre çalışıyor burada tetiklemeyi diyak üzerinden potansiyometre kontrolü ile yaptım şimdi bu devreye pici entegre etmem lazım

şimdi tüm bunları yazdıktan sonra yardımlarınızı bekliyorum dostlarım herkese şimdiden çok teşekkür ederim
Saygılarımla Fakkor

Yönetici Notu: Paylaşılan fotoğraf, fotoğraf paylaşım sitesinden silindiği için kaldırılmıştır.
 
teşekkürler dostum da keşke bir kaç kelime bir şey yazsaydın
 
Diyaklı devre işinizi görmeyecektir. Size zero crossing detect devresi lazım. Buradan alacağınız referansa göre ise triacı süreceksiniz lakin bu iş içinde 3041 işinizi görmez. 3021 i inceleyin.
 
dostum ben söylediğini pek anlayamadım da biraz daha açıklayabilir misin?
 
triyakla kontrol etmek için. şehir frekansının + ve - alternanslarını kırpmak gerekir. pic in bunu yapabilmesi için sinüs eğrisinin her 0 dan geçiş anını bilmesi gerekir. bunu sağlayabilmek içinde zero crossing detect kullanmak gerekiyor. ancak şu varki pic le triyakı direk olarak kontrol ederken zamanlamaya dikkat etmek gerekir. her 0 dan geçişte picin hesap yapıp kontrol sinyali çıkarıncaya kadar sinüste ilerleme olur. bu gecikmeye dikkat etmek gerekir.
 
peki bu durumda oradaki gecikmeyi nasıl engelleyebiliriz öneriniz nedir?
zero cross devresi var dostum şimdi bunu devreye koyacağımda bunu devreye eklediğimde sürekli 0 derecede yapmayacak mı tetiklemeyi birde son bir şey daha ekleyeyim dostum ben bu moc3021 ile diğerinin arasındaki farkı göremedim
 
yıllar önce ben de hobi olarak böyle bir çalışma yapmıştım. fakat fakat ben triyakı direk picle sürmedim. onun yerine bilgisayardan gelen 8 bitlik datayla kontrol ettim. 8 bitlik programable countera datayı gönderiyordum. her 0 geçişinde yarım alternans süresince 8 bitlik sayım yapıyordu. böylece counter a girdiğim değere kadar saydıktan sonra çıkışı triyaka gönderiyordum. böylece her bir alternansı 256 ya kadar bölebiliyordum. çok hassas güç kontrolu sağlıyordu. keşke devre aklımda olsaydı. ancak yıllar oldu aklımda kalmadı.
 
alternans sıfır geçiş noktalarını saptayıp buna göre tetikleme palsleri üreteceksin.sıfır noktasına ne kadar yakın tetik verirsen o kadar yüksek güç alırsın.sıfır noktasından ne kadar ilerde tetik verirsen o kadar gücü kısmış olursun.
 
arkadaşlar hepinize teşekkür ederim şimdi şu konuya bi açıklık getirelim mümkünse triyakta sıfır noktasını belirleyip buna göre tetikleme sinyali üreteceğim ben burada orantısal kontrolör girecekte benim bunu belirleyebilmem için öncelikle benim sensör bölümü yani termometre bölümünü daha sonra numpad bölümünü ve daha sonra da triyağın tetiklenmesi için orantısal kontrolörü oluşturmam gerekiyor şöyle yapsak size de uygunsa adım adım ilerlesek mümkün müdür acaba? kusura bakmayın sizleri uğraştırıyorum tekrardan teşekkür ederim.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,196
Mesajlar
915,753
Kullanıcılar
449,974
Son üye
umitseyhan

Yeni konular

Geri
Üst