Trifaze ev ile ilgili

etkga

Üye
Katılım
3 Eyl 2016
Mesajlar
291
Puanları
6
Yaş
45
Arkadaşlar trifaze bir evde giriş kablosundan fazın biri giderse diğer fazlarda gerilim değişikliği olur mu? Kaçak akım rölesi atar mı?
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
kacak akım atmaz faz dengesinde bisey olmaz yalnız evin yarısının ısıkları yanmaz prizleri calısmaz
 
Sadece giden faza ait sigortalarda enerji olmaz evet peki bu giden faz yüzünden neden faz dengesi değişmiyor?
 
Sadece giden faza ait sigortalarda enerji olmaz evet peki bu giden faz yüzünden neden faz dengesi değişmiyor?
Abi faz dengesinin değişmesi için nötr hattının kopmasi gerekiyor..faz eksikliği olursa evinizde trifaze bir pompa vs korumasız bir motor varsa en fazla o zarar görür..bu gerilim değişikliğinden değil motorun iki faza kalmasından dolayıdır.
 
Merhaba. Bakın, burada faz dengesi şöyle bozulabilir, nötr noktasındaki barada bir kopma ve gevşeme olursa ve fazlara dengesiz olan yükler tam bu anda yüklenilip dengesiz ve eşit olmayan güçler çekildiğinde, bu nötr noktasına göre toprakla 0 olan voltaj farkı ortadan kalkarak toprağa göre, yani nötr-toprak arasında ac voltaj farkları oluşmaya başlar, yani sadece fazın birinin gelmemesi, ya da tam boşta kalmasıyla 2 faza kalan 3 fazlı asenkron motor, 3 fazlı bir fırının fonksiyonunu tam yapmaması, fırının tam ısınmaması, motorun 2 faza kalıp faz koruma rölesi motor öncesinde yoksa sargılarının yanmasıyla sonuçlanması demektir.
(Bu röle sadece faz eksikliğini koruma rölesidir, bir de faz sırasını koruma rölesi vardır ki faz sırası bozulunca motorun asıl dönüş yönü tersine dönmesin diye motora giden akımı hemen keser, örneğin.)

Yoksa bir fazın eve eksik gelmesi tek fazla beslenen alıcıları (Lamba, tv, motor, PC, vb.) nötr noktasında kopma, gevşeme yoksa çalışma voltajı açısından etkilemez. Yalnızca 3 fazla çalışan 2 fazda kritik duruma düşen 3 fazlı asenkron motorlar röle koruması yoksa eğer büyük riskte (Yanması açısından) kalırlar. 3 fazlı kaçak akım rölesinin düşme şartı bir faz yokluğuyla değil, fazlardan birinin toprağa 30-300 mA'lik sınır akımını geçirmesiyle içindeki 3 ayrı toroidin elektrik terazisi dengesinin bozulmasıyla olacaktır.

Bir fazda ise tek toroidin içinden geçen faz veya nötr bobinlerinden birininn toprağa kaçan (akan) kaçak akımı yine 30-300 mA arasında olursa toroiddeki her 2 koldan geçen elektrik akımının terazisindeki bu hassas dengelerinin bozulmasıyla atma durumu sadece bu şartta olabilecektir. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Çok teşekkür ederim cevaplarınıza
 
Faz dengesinin bozulması için nötr kablo kesiti düşük seçilmiştir veya tamamen kopmuştur bu durumda dengesizlik oluşur.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,182
Mesajlar
915,678
Kullanıcılar
449,949
Son üye
mrterenky_

Yeni konular

Geri
Üst