Trifaz bina girişi Nötr hattı koparsa...

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Bu konuyla ilgili sorular soruldu, gerekli açıklamaları dayanağı ile yaptık. Son direk, son box'da işletme topraklaması zaten yapılıyor yada yapılması gerekiyor. Benim binamın nötr'ü koparsa sıkıntı yaşamamamız için panodan nötrü topraklamak istiyorum derseniz bu durum çöldeki bedevinin kutup ayısı ile buluşma ihtimali kadar azdır derim. Yönetmeliklere uymak gerekir.
Tamam kalemine kurban olduğum. ;)
 
merhaba konu hakkında yazdım ama ben elektronikçiyim mantıklı duşunerek yazdım benım mantığıma gore kaçak akim rölesı uzerınden insan sağliğina zarar vermıyecek sevıyede akim geçince röle devreyı kapatıyor AC220 ile çalişan elektronik cihazlarda koruma amaçli yuksek voltajı toprağa veren elemanlar var örnek AC230 volt varistor bu eleman uzerıne duşen 230 volt uzerını toprağa verır buda %90 cıhazlarda mevcut sistem trifazeyede kalsa benım duşuncem bahsettığım elektronik cihazlar aracılığıyla mutlaka toprağa kaçak olur duşuncesıyle yazdım demekkı topraklama çok önemlı


UOTE=YaşlıUzman;563674]Kaçak akım röle öncesi nötr koptuğunda röle açmıyor, üç faz dengesiz yıldız bağlantı sistemi oluşuyor. Üç faz vektörel toplamı sıfır olduğu için kaçak akım toroidi üzerindeki açtırma sargısı üzerinde gerilim indüklenmiyor.[/QUOTE]
 
Son düzenleme:
Ben bu çok tehlikeli duruma şöyle bir çözüm düşündüm. Her daireye bir kotaktör ilave edilecek 3 faz o kontaktör üzerinden transfer edilecek nötr hattı bi şekilde gelmezse kontaktör de çalışmayacak ve daireyede 3 faz gitmeyecek.Umarım işe yarar. Saygı bizden...

KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.
 
Benim daireye teias ekibi faz-notur vereceğine faz-faz vermişti.. Tüm aydinlatma vb. Cihazlar sizlere ömür... ikincisi direklerde bulunan tellerde çok ek var. Bu sıkıntı olmaz mi ? Yani bi yerde elk.tel koptugunda hemen ek yapip cekip giderler.Yada neden gerek buluyorlar ki ek yapmayi.. bana göre hic sağlıklı dgl..
 
arkadaşın anlattığı nötr kopması değil bence , nötr hattının gevşekliğinden kaynaklanan bir durum :)
 
Üç katlı bina, her kat ayrı faz ile besleniyor. Enerji dışarıdan havai hattan izoleli kablolar ile geliyor, bina girişinde ayrı bir direk eki ile içeri giriyor.

Dikkatinizi çekerim diyor ki her kat ayrı faz ile besleniyor bu da katların 1 fazlı olduğu gibi bir kanı oluşturuyor algılarda ve mono faze sistemlerde nötrün kopması enerji kesilmesine neden olur cihazların patlamasına değil...

Sanki arkadaş bir kelime oyunu yapmış zeka testi yapıyor gibi :D

Yada soracağı soruyu yanlış da sormuş olabilir yani konuyu yanlış açıklamış olabilir

Eğer olayda bir yanlış açıklama söz konusu ise ve katlar 3 faz besleniyorsa cidden nötürün kopması katliyam demek büyük geçmiş olsun...
 
Direkten ana panoya gelen notr uc kola ayriliyor. Eger notr kopmasi veya gevsemesi bu ayrilan kollarda gerceklesmis ise sadece enerji kesilir. Giris hattinda kopma olursa monofaze alicilar seri baglanti durumuna duser ve 2 faz arasi gerilime maruz kalir.
 
Evet @oonurr haklısın direkten ana panoya gelen nötr ana panoda üç kola ve üç kata ayrılıyor kollarda kopma olursa enerji kesilir ama direkte yada giriş hattında olursa dediğin sonuç muhtemeldir...
 
Çoktandır bu sitede trimbox adında bir şeyin bazı üyelerce diğer forum üyelerine şiddetle tavsiye edildiğine tanık oldum. Bu konu hakkında bu zamana kadar kendimi tuttum;ancak nedense bu şeyle ilgili kimsenin fazla yorum yapmamasına ve tavsiyelerin de günden güne artmasına dayanamayarak, yeri de gelmişken bu şeyle ilgili bildiklerimizi forum üyeleriyle paylaşmak istedim.

Biz FKS Otomasyon olarak bu şeyi inceledik. İçinin varistör ile donatıldığını gördük. Kısacası çarşıda pazarda satılan prizlerden hiç bir farkı olmayan tamamen aldatmacadan ibaret bir şey ( cihaz bile demek istemiyorum )
Şimdi bunu üreten firmanın evvelâ bizim yaptığımız gibi (bkz.fksotomasyon.com) internet sitelerine bu şeyin test videolarını koymuş olması gerekirdi.Bu işler " yaptım oldu ! " demekle olmaz. Bilimsel bir buluşun ispatı gerekir. İspat yok, reklâm çok.
İkincisi, bu cihaz denildiği gibi yüksek voltajda koruma yapacak diye kimse umutlanmasın çünkü yüksek voltajda bu cihaz hiçbir işe yaramayacaktır.Koruma yapacak bir cihaz öncelikle pik dalgalarında dahi kendini koruyabilecek şekilde, yazılım kullanılmadan ve tamamen entegre olarak dizayn edilmelidir.
Toprak zayıflığında veya faz-nötr gelişlerinin değişmesinde hiçbir işe yaramaz.
Bu cihaz gerilimi içinde kırpıyor ise varyak yardımı ile voltajı arttırarak, 300-320V ile test edip sonucu videoya kaydederek internet sitesine eklemek o kadar da zor olmasa gerek. Pik denilen anlık aşırı yüklenmeleri nasıl kırpabiliyor bunun da izahı yok.

Kısacası komik ötesi bir durum. Tasarruf cihazı aldatmacasının bir benzeri. Fakat beni asıl rahatsız eden ve bu kadar ağır yazmama sebep olan aldatmacanın trajikomik olması.Çünkü aldatılan kişiler ne yazık ki bu işin içinde olanlar.

Gerçekten fazı kontrol edecek; faz dalgalanmalarında,faz açılarındaki frekans kaymalarında,üç veya üç faz arası dengesizliklerde,yüksek veya düşük voltajlarda,anlık aşırı gerilimlerde ( pik ),topraklama yetersizliğinde,faz-nötr gelişlerindeki değişmelerde ve daha birçok Şebeke kaynaklı sorunda kendi özelliğini kaybetmeden yüksek bir hassasiyetle iç tesisatı koruyacak bir cihaz arıyorsanız bu sitenin yeni ürünler kısmına, "Faz Kontrol Sistemi" alt başlıklı bir tanıtım yazısı ekledik. Bu sistemi incelemenizi öneriyoruz. Bu cihazın tüm testleri int. sitemizde var. Ayrıca sanayi tesislerinde yaptığımız sunumlarda -eğer gerek görülürse- sürekli yanımızda bulundurduğumuz test aparatlarımız ile cihazın testlerini her ortamda kolaylıkla yapabiliyoruz.


Saygılar...
Nasıl bu kadar iddialı şeyler yazıp ta trimbox tan cevap gelmez diye merak edip, iletişime geçtim ve sizin bu ve buna benzer iddilarınızdan dolayı mahkemeden ceza aldığnızı öğrendim. Bazı iddilarınıza ve tarzınıza 58 yaşında bir mühendis olarak katılmadığımı belirtmek isterim. Bir kere bir Türk üretici bir Türk üreticiye bu şekilde yaklaşmamalı. Bunun dışında siz internet sitelerinde video yok, testleri yok, tasarruf cihazları gibi aldatmaca diyorsunuz ama internet sitelerinde videoları da, ODTÜ ve TSE gibi kurumlardan testleri ve onayları da mevcut. Ayrıca referansları incelediğimde Dağıtım şirketleri dahil, birçok Dünya sıralamasında olan Türkiye'deki ve Dünya'daki fabrikalar tarafından kullanılmış ve refere edilmiş. Bu tarz yaklaşımlar kimseye hayır getirmez. Müslümanlar güçlü olmalılar, güçlü olmalılar ki Dünya onlara zulüm edemesin. Bu arkadaşlarımız iyi bir şey yaptığında onu takdir edelim, ki bence mükemmel birşey yapmışlar. Eksikleri de varsa ifşa etmeye gerek yok, gelişmeleri için onlara bunu iletelim. Eleştiri herkes tarafından yapılabilir, yapıcı eleştiri ise mutlaka bilgiye muhtaçtır. Bunu unutmayalım
 
Ayrıca nötr gevşemesi ya da kopmasına trimbox çözüm sağlıyor.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Forum istatistikleri

Konular
128,437
Mesajlar
917,621
Kullanıcılar
450,366
Son üye
msclsglts001

Yeni konular

Geri
Üst