Trafo panosundaki bir arıza

Öğretmen27

Profesyonel Üye
Katılım
24 Tem 2013
Mesajlar
3,691
Puanları
956
Yaş
40
Ustalarım hayırlı akşamlar. Bugün abimlerin mahallesindeki trafo panosunda bir sigorta yanmıştı. Aynı anda da abimlerin evinde daire içi ana sigorta tutuşmuştu. Sigortanın bu şekilde çıkışının yanması normal şartlarda ya aşırı yüklenme_uygun ortamı sağlayan sebeplerle_ ya da gevşeklik ile tabir edilir.
Ancak sorun trafo panosundaki bu sigortanın yanması esnasında bir gevşeklik ve/veya iletim kopukluğu az da olsa gerçekleşeceği için abimlerin evinde klima ve benzeri cihazlar çalıştığından o onda yüksek akım çekilip sigortanın yanmasına sebep olabilir mi?
Kısacası trafo panosunda bu arıza daire içinde yüke bağlı olarak fazla akım çekilip sigorta klemenslerinin yanmasına sebep olabilir mi?
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Bu sorumun cevabını bilen yok m ustalarım?
 
Trafo panosundaki sigorta bıçaklı sigorta olmalı. Bıçaklı sigorta tutuşmaz. Aşırı akımda sigorta termik özelliği ile açar adi bir ürün değilse yanmaz. Trafoya yakın mesafelerde kısadevre akımı yüksektir, oluşan kısa devre akımı sigorta kısa devre kesme kapasitesinden büyükse sigorta yanar hatta bomba gibi patlar.
 
Yanan TMŞ tarzı bir sigortaydı sanki Hakan abi. Patlar ve yanar dediğin trafodaki sigorta değil mi? Bu durumda bunun konutlara etkisi olur mu?
 
Transformatör AG çıkışlarında genelde bıçaklı sigorta bazen de TermikManyetikŞalter kullanılır. Bıçaklı sigorta tutuşmaz. Termikmanyetikşalter çıkışında kısadevre olduysa ve bu kısadevre akımı şalterin kısadevre kesme kapasitesinden büyükse şaltere hasar verdirir, pano içi sıcaklıkta buna destek verir. Oluşan kısadevre akımı alıcılara olumsuz yansıyabilir.
 
Sn. Hakan abi bıçaklı sigorta yanmamıştı zaten. TMŞ yanmıştı motordan geçerken baktım gözüme öyle çarptı. Benim teorim doğru olabilir mi yani? Bu esnada dairede elektrikli cihazlar yüke binerse ev içi sigortaların yanma durumu olur mu?
 
W otomat aşırı akımda yanmaz, termik açma özelliği ile devreyi açarlar dandik çin malı bir ürünse yanabilir. TermikManyetikŞalterin yanmasının başlıca sebebi kısadevredir, 100kA ve üstü bir kısadevre akımı oluştuysa şalterin kısadevre kesme kapasitesi 25kA ise şalter tutuşabilir,hasar görür.
Trafo çıkışı ile daire içi arasında bahsettiğiniz türden bir bağlantı olmaz. Çünkü arada birsürü koruma elemanı var.
 
Hımm. O zaman gevşeklikten yanmıştır. Sigortalar simens.
 
Tesadüf olmuştur,ya da kısadevre anı veya öncesi gerilim yükseldiyse pik yaptıysa gevşek bağlantıda varsa eş zamanlı bir problem gerçekleşebilir. Trafodaki arızaya yanma olayına bakma şansınız olmadı mı?
 
Ya o sırada motosiklet ile 2 adet sigorta almaya gittik gelişte gördüm göz ucuyla baktım kül olmuştu. Yanında da TMŞ'ler vardı ortadaki yanmıştı. Çok inceleyemedim ve sigortaları değiştirdim o arada.
Bu arada santrifüj vardı o da sigortayı attırıyormuş. 2 dairelik bir apartman abimlerki. 1. daire ve 2. daire ile sigorta ile açılıyor santrifüj. 1. daire açtığında diğeri de açmaya çalışınca sigortalar atmış. Fazlar farklı oldugu için aynı anda açınca faz-faz kısa devresi oluyormuş. Tabi bana böyle anlatmadılar bu şekilde inceleme yaparak buldum. Ondan zamanım olmadı. :D
Bu arada yanlış anlaşılma var. Yüksek akımda sigorta yanar demedim. Aşırı yüklenmeyle kasdettiğim kablo kesiti ince sigorta değeri büyük olursa yüklenmeyle kablonun kaldıracağı akım aşılırsa sigorta değeri büyük olursa kablo ısınıp sigortayı attıramaz ve çıkış yanar. Bunu anlatmaya çalıştım.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,292
Mesajlar
916,489
Kullanıcılar
450,122
Son üye
sokur53

Yeni konular

Geri
Üst