Torna masasını düzlemek?

Ne yapalim canin sag olsun bisi olursa elimizden geldiince gene yardim edebilirim...
 
Bir suredir is ve zaman sorunu nedeniyele uzak kalmistim, oncelikle herkese tekrar merhaba ,

@asenyurt hayirli olsun , onca lazer konusundan sonra aldin demek :) Merak ettim gercekten kaca aldin ? Co2 tupu ve havalandirmali alan gerekiyor degil mi ? Kac watt ? Ne kadar kalinlikta hangi malzemeleri kangi hizda kesebiliyor ( yazilimda en azindan azda olsa birseyler basabiliyorsundur degil mi ? )
birde @suat in konusunu kirletmeyeyim olmadi baska bir konu acarsan super olur :)

Suat aslinda ebay'de bulduklarin basit gorunuyor onlarin burada olabilecegini ama ismini bilemedigimizi dusunuyorum. Tekerlek hep aklimi kurcaliyor. Oyle halaybasi gibi bir oraya bir buraya tasimayacagim ama makineler yanyana oldugundan buyuk parca olursa zorunlu diye dusunmustum. Halada bizim makineler icin olabilir gibi geliyor. CNC'yi sabit demir profilden yaptim. ( bir arkadasimin babasi sagolsun ) ama oyle gonye isi zor. Zeminde duzgun degil. Yeni yerime tasinacagimdan cnc daha testleri tamamlamadan sokulme noktasina geldi. Tasima sonrasi ayar maceralarimi paylasacagim.

1495-es1.jpg


Bi tipte titresim absorbe eden ayaklar var hatta optimum katalogunda bizim makineler icinde onerdigi var. Diyorumki sistem bunlarin uzerinde dursun. Ayaklar ihtiyac halinde devreye alinsin. Makinenin ayaklar uzerinde yuksekmesi icin vidali ilerlemeli bir sistem olabilir , akulu vidalama ile 4 bir yanindan vidalar donup yukselinde ayaklar calismaya baslar zaten ayaklar yere 0'a yakin olursa 1-2cm yukselince ayaklar uzerinde kalir.

Benim diger masa islerini ertelememin bir nedenide bir turlu icime sinen bir yapi bulamamam.( Tabii maaliyetide onemli )

d210x400 icin bf20l icin ht1060 planya kalinlik icin birde mlt100 daire icin masa yapmam gerekiyor.

Merakla bekliyorum.
 
Sigmalarla ya da kutu profil + kaynak ile yapılan gövdelerin muhakkak DÜZ ve oynamayan bir zemine oturması gerekir.
Torna , freze - router gibi değil ayakları dar ve uzun.
İlk sayfadaki resimdeki tezgahı bir tarafından tille ile davar asar gibi asıp çalıştırsanız yine de düzgün çalışır.
Tornada titreşim olmaz , ancak üstü düzgün olmayan parça ilk bağlandığında balans dolayısıyla sallantı olur o kadar.
Flanj gibi bir şekilde , simetrik olmayan yerlerden delik varsa balans olur.
O da yüksek devirlerde.
Tornalarda öyle 10000 30000 devir olmaz 3000 devir bile çok gelir çoğu zaman.
Freze bıçak ağzı parçaya girip çıkar , torna gibi hep pasoda kalmaz.
Bu yüzden tornada titreşim az olur o da özel durumlarda.

Tornalarda uzunca parçalar puntasız işlenmez , konik olur.
Ayna tarafında daralan konik.
Punta tam eksende olmazsa da konik olur.
Puntaların altında sağa sola oynatan ayar cıvataları olur .
Ya eksene getirmeye ya da konik çekmek için eksenden kaçırmaya yarar.

Zemine ses gitmemesi için en iyi yok kum havuzudur ve ya motor takozu / kulağı denilen lastikli civatalar.
Kalın kauçuk tekerlekler takoz yerine geçer.
Kilitlenmesi yeterlidir.
 
makine ölçüleri 300x200mm diyor ama birkaç ufak hilelerle işleme alanı büyütülür.
kontrol kartı olarak gerçekten berbat ötesi
makineyi cuma sabahı aldım kurdum.
cuma öğleden sonradan beri yazılımla uğraşıyorum.
bir türlü yazılımın kafasına erişemedim :D

internetten araştırma yaptım. çinden makine getirtenlerin hepsi bu karttan şikayetçi. genelde herkes mach3 e çevirmiş ya da DSP denen ekranlı kontrol kartları var bunlar hangi yazılımı kullanıyor kullanışlı mı halen çözemedim ama fiyatları tuzlu 300 dolar ile 400dolar arasında
bir de LaOS diye açık kaynaklı bir board yapmışlar. VisiCut diye bir programla çalışıyor gayet kullanışlı birşey ama kartı satanlara ulaşmam lazım
daha başka seçenek gelmedi aklıma varsa sizin bir fikriniz her türlü dinlerim. yoksa makine gayet güzel ama yazılım ve kart beş para etmez

Makine üzerinde gelen kartın nesinden şikayetçi abi kullanıcılar. Sorunu neymiş kartın ?
 
akşama eve geçince yeni konu açıcam detaylı bilgilendirme yapıyım
 
Genlik ve frekansı ile tarif edilmesi beklenen titreşim yerine, frezelerde (multicutters-çoklu uç ile) yapılan ve ya parça geometrisi sonucu oluşan aralıklı kesme işlemine vuruntulu (interrupted-kesintili) çalışma demek daha uygun olur.

Titreşim nihayetinde parçadan ziyade; elektrik motoru, tezgahın mekanik salınım özellikleri vb sebebiyledir. Dengesizlik, düzgün olmayan (simetrik olmayan vb) sürtünme vb türlü kararsızlıklar sebep olabilir.
Titreşim temel olarak tezgahta işlenen parçaya sabit olmadığından; elektrik motoru (motor-kasnak-kayış..), şanzuman(özellikle dişlilerin çalışması ile- döner parçaların (debriyaj tasları vb...) sorunları)kısımları ile çalışan torna da titreşime maruzdur ama sonucu bozan bir kararsızlığa sebep olacağı anlamına gelmez.

Bahsedildiği gibi tornanın vuruntulu çalışması genelde görünür bir iş değil, kama kanalı (ve ya setüskür tipi uygulama) olan çapın işlenmesi, köşeli geometrilerden paso alınması, eksantrik işleme, diş açılmış kısımda dişin kaldırılması(kısmen), bir dişlinin dışından pao alınması vb akla gelen vuruntulu çalışmalar. Tırtıl çekme de başlı başına titreşim sebebi olsa gerek. Mesela sübyan diye anıldığından bahsettiğimiz çakının da vuruntulu çalışmaya uygun olmadığından bahsedilir.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,611
Mesajlar
919,018
Kullanıcılar
450,614
Son üye
goktug59

Yeni konular

Geri
Üst