Torna masasını düzlemek?

Katılıyorum sana ama torna olduğu için ve hassas malzeme işleyecekse o zaman daha iyi ayar yapılmalı şuna katılmıyorum torna gibi makineler yere tam sabitlenmeli ki çalışırken sorun çıkarmasın tekerlek üstünde olmaz bence
''Polemik yolunda ilerlerken''

Hangi tezgah olursa olsun ''ayakları yere basmalı''.
Profosyonel kullanlan tezgahlar öyle tut kuyruğundan çek götür olmaz.
Burada dedimki ''yanlış anlaşılmasın''
Konu mankeni tezgah, @Suat_kormaz ın 100kg. tornası olunca, kangoo/doblo bagajında gezdirdiğimiz, dağda kırda işletmelere servise gittiğimizde sanayi aramayalım diye avadanlık niyetine dolaştırdığımız bir tezgahtır ki, tezmaksanda sattığınız kurduğunuz, bazılarının sadece şasesinin bile 8 ton geldiği tezgahlarla aynı sınıfa konmasın.
Saygılar.
 
Cevaplarınız için teşekkürler. Keşke bu tavsiyeleri masayı yapmadan 1 ay önce açtığım "Torna Masası" konulu başlıkta alabilseydim. Belki de farklı bir yola yönelirdim.

Şu saatten sonra tekerlekleri çıkarmak istemiyorum ama belki tekerlerin yanına ilave olarak ayakla basmalı zemin ayaklarından ekleyebilirim. Bunlar Amerika'da çok popüler ama Türkiye'de bulamadım. Gören bilen varsa söylesin lütfen.

http://www.ebay.com/sch/i.html?_odk....TRC0.H0.XFloor+Lock&_nkw=Floor+Lock&_sacat=0

@window_s
Denediğim parça 6mm kalınlığında ve 150mm uzunluğunda bir çelik çubuk. İnce ve uzun olduğu için işlerken kalem parçanın ortasına geldiğinde parça ileriye doğru esneme yapıyor ve o kısımda paso eksik kalıyor. Çubuğun iki ucu puntalara takılı olduğu için uç kısımları düzgün kesiliyor. Sonuçta parçayı çıkarıp ölçtüğümde uç kısımların normal (istediğim ölçüde) ama orta kısımların kalın olduğunu görüyorum. Haliyle ben de makine düzgün kesmiyor kanısına varmıştım ama yazdığım durumun farkına varınca aslında makinede çok büyük bir ayar problemi olmadığını anladım.

Dün akşam 20mm kalınlığında ısıl işlem görmüş bir çubuk denedim. 100mm'lik kısmından ince talaş aldım. Bir ucuyla diğer ucu arasında 0,02mm fark vardı. Bana sanki tatmin edici gibi geldi. Bilmem siz ne dersiniz? Bu arada çubuğun diğer ucu gezer puntaya takılı değildi. Boştaydı yani. Belki gezer puntaya takılı olsaydı sonuç daha iyi olabilirdi.

Önceki minik tornamdan kalma 8mm'lik kalem takımını kullanıyorum halen. Ufak kalıyor onlar. 10 veya 12mm takım almam lazım.
 
Tartışmayı çekişmeden ziyade gelişme tarafına ayırırız inşAllah(c.c.)

Tasarımı ideal bir makinenin hassasiyeti için su meyli vb verilen gönyeleme ön planda değil. Her işin en iyi yapılması ve ufak da olsa sonuca etkidiği düşüncesi ile biz de en iyisini tavsiye ederiz. Tasarlanmış bir makine kare-u-ı profillerine mahkum cnc router vb atölye işi değil..

Tek demirli bahçe beton direklerinin ne kadar esnediği incelenebilirse muhteşem bir gönyenin dahi ne üzerine konulduğu hakkında fikir verecektir. Bahsedilenden çok daha ağır makineler bulunmaktadır. Tezgahlarında da yine vinçle-robotla alınan ağır parçalar işlenebilmektedir. Bu tezgah işleme anında parçayı lineer kaydırdığında o gönye için ne düşünülür? Yani ağırlığın yer değiştirmesi ile tezgah ayaklarına olan yük ve hatta gönye bir miktar değişir. Bu şekilde değişen hassasiyetle bir makline olabilir mi? Nihayetinde tezgahların da ağırlık merkezi ayrı mesele ve de bahsettiğimiz beton esnekliği, değişik genleşme durumları başlı başına bazı kabulleri değiştirecektir.

Kızaklarının birbirine göre pozisyonlarının korunması ile gönye direk alakalı değil. Zira döküm malzemesinin hassasiyet namına uygun mekanik özellikleri ve yeteri mukavemet mevzu olmasa taşınırken bu makinelerde birçok artık gerilme oluştuğu da mevzu olurdu. Zira tasarım zaafiyeti ve ya aşırı yükleme sonucu zemin ile alaka kuran makine en alt rijid kısmı eğilmeye maruz kalırsa ki pozisyonuna göre bu eğilme iki kızak arası paralelliği bozarsa zaten bir problem beklenir. Ancak çalışabildiği yükler altında makine tezgahlarının sabitliği tahmin edilenin üzerindedir.

Herşey sonuca etkiyebilir ama herşey ön planda değildir.
 
Lİnkdeki meretlere ben rastlamadım. Bilemiyorum
Öteki sorunun cevabını, @mckayrak vermiş. (Sesini çıkartma, maşallah as bi kenarına tezgahının)
 

Forum istatistikleri

Konular
128,611
Mesajlar
919,018
Kullanıcılar
450,614
Son üye
goktug59

Yeni konular

Geri
Üst