Topraklama ölçümü yardim

Bir de topraklama değeri niye 2 ohm dan aşağı olmalı , nerede yazıyormuş ulen tayfası var ki hastasıyım arkadaşların :)
Hocam topraklama değeri su değerden aşağı olmalı gibi birşey söylenemez, bunun için hesap gerekir, şalter açma egrileri, tipi, akım değerine göre hesaplanır, eğer KAKR var ise hesaba göre 1667 ohm'dan küçük olsa yeterlidir, ancak bu değer çok büyük olduğu için yönetmelik 200 ohmla sinirlandirmistir.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
benim itirazımda ona .
elalemin yaptığı standartın aletin üstüne yatıyoruz. kimse demiyor arkadaş bu iş boylede olur. söylede olur. söylede olur diye.
adam prizden topraklama ölçen cihaz yapıyor satıyor, ona kimse itiraz etmiyor. Acaba o alet o işi nasıl yapıyor. Cidden merak ediyorum.


önerdiğim yöntemde ölçüm var, hesaplama var, somut ölçüm var, kilo ile ölçmüyoruz voltajı akımı.
Teoriye aykırı durum yok. Var mı?

neden gidip bilmem kaç para verip elalemin kazıgını alalım? Neden kimse bu iş böyle yapılabilir.
Kullanılacak yük budur (bende bu yük ampul oluyor) , söyle ölçüm yapılır, sunlar hesaplanır diyemiyor, demiyor? illa elalemin standartına aletine mahkum ediyor bizi?
Özgül direnci neyle ölçeceksiniz:)))
 
Hocam topraklama değeri su değerden aşağı olmalı gibi birşey söylenemez, bunun için hesap gerekir, şalter açma egrileri, tipi, akım değerine göre hesaplanır, eğer KAKR var ise hesaba göre 1667 ohm'dan küçük olsa yeterlidir, ancak bu değer çok büyük olduğu için yönetmelik 200 ohmla sinirlandirmistir.
Bu muhabbet kaçak akım rolesinin olmadığı bir topraklama sisteminde sigortanın açma akımının gerilimle mukayesesinden çıkıyor. Mesela 16 A B tipi sigorta 48 A de ani açma yapar . 220/ 48 = 4 . 84 Yani yaklaşık 4 ohm olmalı .
Edit : Hangi kafayla yapmışsam dokunma gerilimi / sigorta açma değeri hesaplamam gerekirken (50/48) , Şebeke gerilimi / sigorta açma değeri (220/48) yazmışım .
 
Son düzenleme:
özgül direnc?
neyin özgül direnci ?
ben tesisat artı topragı beraber ölçüyorum.
 
Bu muhabbet kaçak akım rolesinin olmadığı bir topraklama sisteminde sigortanın açma akımının gerilimle mukayesesinden çıkıyor. Mesela 16 A B tipi sigorta 48 A de ani açma yapar . 220/ 48 = 4 . 84 Yani yaklaşık 4 ohm olmalı . Demin yanlış yazmışım . 2 nin değil 5 in altı olacaktı.
Hocam 220/48 yazmissiniz, ancak şebeke tipiniz TT sebeke ise bu hesap 50/48 olmalı, o da şebeke tipine göre değişiyor.
 
napayım arazinin özgül direncin beni çok bağlamaz ki. ben kendimi koruma derdindeyim.
elektrik geldiği yere benim üzerimden dönmesin yeter. döndüğü yerin direncini ölçüyorum zaten aradaki iletkenler dahil. diğer yerlerin özgül direncinden bana ne ki ?
 
Hocam 220/48 yazmissiniz, ancak şebeke tipiniz TT sebeke ise bu hesap 50/48 olmalı, o da şebeke tipine göre
değişiyor.
Doğru diyorsunuz , temas gerilimi yerine şebeke gerilimini almışım. Demek ki arada insan biliyorum dediği mevzuları dahi gözden geçirmeli :)
 
Son düzenleme:
Kan kusturan 1 ohm direnç değerine de ulaştık böylece. Kaçak akım rölesi varsa 50\0.03 = No problemo
 
Sonuçta kaç olacak peki? inşaatta temel topraklamayı (şerit) çektik. Ana panoya bağladık 300ma 40a ve30ma 32ada var. İşlem tamammı yoksa topraklama ölçümü yaptırmak zorundamıyız?
 

Forum istatistikleri

Konular
128,182
Mesajlar
915,683
Kullanıcılar
449,952
Son üye
alihan özkan

Yeni konular

Geri
Üst