Toplayıcı akım trafolu Kompanzasyon panosu şalteri nereden beslenmeli

CEVDET ÇALIK

Profesyonel Üye
Katılım
30 Ara 2009
Mesajlar
1,050
Puanları
481
Yaş
54
Arkadaşlar,

Toplayıcı akım trafolarının beslediği 2 numaralı kompanzasyon panosu besleme şalteri 3 numaralı linyeden besleniyor. Ben bir sıkıntı olmayacağını düşünüyorum. Sizlerin düşüncenizi öğrenmek isterim.

1000A şalter çıkışlarındaki akım trafolarından(2 koldan) akım bilgileri toplayıcı akım trafosuna giriyor. 5+5 olarak. Toplayıcı akım trafosundan 5A akım bilgisi çıkıyor. Bu bilgiyi kompanzasyon panosuna giriyoruz. Kompanzasyon panosunuda 3 numaralı linyeden besliyoruz.(Güç bağlantısı)

1706707975327.png

T
 

Ekli dosyalar

  • 1706707846595.png
    1706707846595.png
    118.6 KB · Görüntüleme: 7
Son düzenleme:
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Ekli dosyayı görüntüle 105077

Turuncu daire içine alındığı şekilde tek şalter ve akım trafosu ile yapmak varken neden böyle karışık bir yapıya ihtiyaç var?
Bu daha mantıklı. 3 akım trafosu ile işi çözerken 6 adet + toplayıcı trafolar. işçilik çok fazla olacak.
2500 A çıkışındaki kompanzasyon zaten orayı çözecek. Geriye kalanları da diğer 2. kompanzasyon çözecek
 
Merhaba Arkadaşlar,

Tesisin şartnamesinde tek noktadan ölçüm yapılarak 2 farklı kompanzasyon sistemi talep edilmesi sebebiyle çözüm üretmeye çalıştık. Tek noktadan ölçüm yapılarak 2 farklı kompanzasyon sistemi uygulaması yapmak için ;

KAEL firması ile yapmış olduğumuz görüşmede tek noktadan ölçüm yapılarak 2 adet KAEL reaktif rölenin akım girişleri bir birine seri bağlanması.

Bu durumda her 2 rölenin aynı anda tesisin akım bilgisini okuyacağı. Birinci reaktif röle ihtiyacı anında tespit edeceği ve ihtiyaç olan kompanzayon gruplarını devreye alacağını. 2 röleye yaklaşık 3saniyelik bir gecikme atanacağını dolayısıyla bu röle sisteme biraz sağır kalacağı için kontrol öncelikle birinci röle üzerinden yapılacağını.

Birinci röle kapasitesinin üzerinde bir taleple karşılaşması durumunda 2 röle gecikme ile beraber devreye gireceğini ve gerekli kompanzayonu yapacağını söylemekteler.

Kael firmasının çözümü ile ilgili bizim bir uygulama deneyimimiz olmadı için farklı çözümler üretmeye çalışıyoruz.
Aşağıdaki ekran alıntısında toplayıcı akım trafosu uygulamasını tipik bir bağlantı şeması bulunmakta. ( Kaynak:TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası İstanbul şubesi Reaktif Güç Kompanzasyon Seminer Notları)
1706775086049.png

Varmış olduğumuz sonuç, yukarıdaki tipik resim incelendiğinde kompanzasyon panosu beslemesinin her 2 kaynağa ait akım trafoları tarafından okunması gerektiği.(kırmızı ve mavi çizgiler) Bu sonuca göre toplayıcı akım trafosu metodu ile sistemin çözümlemesinin yapılamayacağı kararına vardık.

Çözüm olarak: 2 adet 1000A şalter ve kompanzasyon panosu besleme şalterinin üst kısmına 1 adet 2000/5 akım trafosu konularak kompanzasyon yapılması gerekmekte. Çözüm önerisi aşağıdaki görselde bulunmakta.

1706775204913.png


Sizlerin farklı çözüm önerileri var ise öğrenmek isteriz.
 
Normali,ana giriş üzerinden tek nok-
tadan kontroldur.Onun dışındakiler,
boşa masraf ve takip zorluğudur.
2000 / 5 yerine,2500 / 5 olması da-
ha uygundur.Şemanız, gereksiz yere zorlama çözüm olmuş.Daha doğru-
su ( alınmayın.Bilginize herzaman
saygım var ) , gösterişe kaçmış.
 
Devlet işletmeleri için bir şartname hazırlanmış. Fakat anladığımız kadarıyla şartname hazırlanırken tesisin mevcut durumu analiz edilmemiş. Sonuç olarak mütahitde işi teslim ederken şartnameye uymak için bütün şartları zorluyor.

Bizim yorumumuz şartnamenin tesisin yapısına uygun olmadığı yönünde.(Mevcutta 3 adet kompanzasyon panosu var. Pano sayısının 2 yapılması ve tek noktadan beslenmesi talep edilmekte.) Kısaca garip bir şartname olmuş.
 
(Mevcutta 3 adet kompanzasyon panosu var. Pano sayısının 2 yapılması ve tek noktadan beslenmesi talep edilmekte.) Kısaca garip bir şartname olmuş.
Mevcut durumda birden fazla trafo mu var? Yeni durumda trafo sayısı mı düşüyor? Mevcut durumun tek hat şeması ile yeni durumun tek hat şeması bir proje çizilerek gösterilmemiş mi?
 
En uygunu,her çıkışın beslediği pa-
nodan, kendi kompanzasyonu yap- mak olurdu.Bu durumda,kablolarda- ki güç kayıpları önlenebilirdi.Bu durum için,trafo çıkış panosunda da küçük değerde bir SVC li sistem ila- vesi ile daha sağlıklı bir kontrol sağ- lanırdı.
 
Mevcut durumda birden fazla trafo mu var? Yeni durumda trafo sayısı mı düşüyor? Mevcut durumun tek hat şeması ile yeni durumun tek hat şeması bir proje çizilerek gösterilmemiş mi?
Merhaba AD_EM bey

Bu kısma ait tek bir trafo var.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,311
Mesajlar
925,194
Kullanıcılar
451,754
Son üye
vedatsever5454

Yeni konular

Geri
Üst