Tek hat şeması

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan SworP
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

SworP

Üye
Herkese Hayırlı İşler,

Tek hat şeması çizmek istiyorum. Rica etsem örnek çalışmaları paylaşabilir misiniz? Tercihen dikkat etmem gereken önemli notları da iletirseniz memnun olurum.

Makine mühendisiyim, son dönemde elektrik süreçlerine merak sardım. Adp dağıtım ve kompanzasyon için bileşenleri öğrendim. Kaynaklar da kullanıyorum. Ama örnek bir kaç çalışma ve saha tecrübesi de kendimi geliştirmeme destek olacak.

Tek hat şemasında kullanılan malzeme çeşitlerini ! ve sembollerini bilyormusunuz ? Malzemeleri,tiplerini,çeşitlerini ! ( nerede hangi özellikte malzeme kullanılır ! ) bilmeden,ne tekhat ne proje çizilebilir.Mesela,başımızın derdi kaçak akım şalterinin kaç çeşit ve nerelerde hangi tipin kullanılması gerekiyor / kanunlar / yönetmelikler / en önemlisi ! ,projeninin çizildiği bölgedeki tedarikçinin kuralları ! hakkında yeterli bilgileriniz varmı ?
Hesaplamalara,hiç girmedim bile ! Kompanzasyonla ilgili bilgileriniz neler mesela ?

Son düzenleme:
Tek hat şemasında kullanılan malzeme çeşitlerini ! ve sembollerini bilyormusunuz ? Malzemeleri,tiplerini,çeşitlerini ! ( nerede hangi özellikte malzeme kullanılır ! ) bilmeden,ne tekhat ne proje çizilebilir.Mesela,başımızın derdi kaçak akım şalterinin kaç çeşit ve nerelerde hangi tipin kullanılması gerekiyor / kanunlar / yönetmelikler / en önemlisi ! ,projeninin çizildiği bölgedeki tedarikçinin kuralları ! hakkında yeterli bilgileriniz varmı ?
Hesaplamalara,hiç girmedim bile ! Kompanzasyonla ilgili bilgileriniz neler mesela ?
ee hani faz nötr al götürdü..?? hayddaaa bunlar nereden çıktı

Tek hatta kullanılan sembollere hakimim. Nerede hangi malzeme kullanılacağını da biliyorum. Pano girişinde toroid ile yangın koruma kurguladık. Haricen dağıtım tarafında 30 mA kaçak akımlarla ilerleyeceğiz. Adp dağıtımındaki otomat sigortalar 10 kA seçildi, haricen tali panolardakiler 6 kA. Selectivite ve kesme kapasitelerine önem veriyoruz. Tüm direkt giden beslemeleri, tali pano beslemeleri ayrı ve yedirilmiş olarak ayrı ayrı gerillim düşümü hesabı yapıldı. Emodan temin ettiğim dökümanların hepsini inceledim.

Ben meraklı ve öğrenmeyi seven bir mühendisim. Piyasada iş yapan elektrik mühendisleri dahil sektörden görüştüğüm çoğu arkadaşın mesleğiyle alakalı kilit noktaları bilmediğini görmem beni öğrenmeye itti. Çünkü maalesef bilmeden doğru iş yaptırma ihtimaliniz azalıyor.

Kompanzasyon tarafında ortalama çekilecek güç üzerinden toplam kvar ve kademeleri belirledik. Malzeme listelerimiz dahi hazır.

Ancak tarzınızın forum mantığına uymadığını üstüne basarak söylemek istiyorum. Bu ve benzeri platformların amacı bilgi paylaşımı. Siz bildiğinizi paylaşmaktan ziyade alttan "Boyunu aşar bu işler" demeye getirmişsiniz sorduğunuz sorularla.

Sizi de anlamaya çalışıyorum çünkü piyasada pek çok iş bilmez yalan yanlış işler yapıyor.

Ancak sorduğunuz sorular teknik bakış açısına sahip, araştıran ve hesap kitap yapabilen birinin bilmesi öğrenmesi zor olmayan hususlar.

Ziraatçılar ! ,Veterinerler ! bu işleri yaptığına göre,tabiki sizde yapabilirsiniz.O maksatla söylemedim.Kim kaça yapıyorsa, 1/4 üne yaparım sektörüne hoş geldiniz.Belliki,Makina konularıda ! aynı durumda.Umarım,forumları ziyaretle ! , bende bu işleri yapıyorum aabi durumlarına gelmezsiniz.Kolay gelsin.

Forum istatistikleri

Konular
133,383
Kullanıcılar
459,236
Son üye
denizkapikiran

Yeni konular

Geri