Türkiye, elektrikte AB'ye giriyor TV ve buzdolabı daha az bozulacak

genç arkadaş

Yönetici
Yönetici
Yönetici
Katılım
8 Mar 2007
Mesajlar
3,573
Puanları
106
Türkiye elektrik iletim sistemi, Avrupa'nın ortak ağına bağlanıyor. 2010'un ilk çeyreğinden itibaren ilk bağlantı yapılacak. 2011 yılında ise tam bağlantı sağlanacak.

Yeni sistem, Türkiye'de elektrik hizmetinin niteliğini artıracak. Elektrik tüketimi, üretimi geçtiği an Avrupa'nın enerjisi devreye girecek. Yeni sistemle voltaj ve frekans sorunları sebebiyle buzdolabı ve televizyon gibi elektrikli cihazlarda sık sık yaşanan arızalanma vakaları da ortadan kaldırılacak. Sanayide ise elektriğin kalitesizliğinden kaynaklanan problemler bitecek.

Yaklaşık 35 yıldır iletim sisteminde devam eden iyileştirme çalışmalarında son aşamaya gelindi. Zaman'ın Enerji Bakanlığı'ndan aldığı bilgilere göre yıl sonuna kadar iletim altyapısıyla ilgili çalışmalar tamamlanacak. 2010'un ilk çeyreğinde Avrupa 'elektrik iletim sistemine' (UCTE) üyelik bağlantısı yapılacak. Deneme çalışmalarından sonra da 2011'den itibaren tam bağlantıya geçilecek. Türkiye'nin elektrikte Avrupa'ya bağlanması ilk olarak 1975 yılında gündeme gelmişti. O tarihten beri ülke içinde elektrik şebekesinin Avrupa standartlarına ulaştırılmasına dönük çalışmalar yapılıyor. Son aşamaya gelinen çalışmaların tamamlanmasıyla birlikte, Türkiye'deki elektrik iletim sistemi, Avrupa elektrik sistemi ile ortak çalışacak.

Yeni düzenleme ile ülkedeki iletim altyapısı, güçlenmiş olacak. Aboneler daha kaliteli ve kesintisiz elektrik hizmeti alacak. Buzdolabı, televizyon ve çamaşır makinesi gibi cihazlar, voltaj ve kalite değişimlerinden kaynaklanan sorunlarla daha az karşılaşacak. Sanayide de makineler daha verimli çalışacak. Örneğin tekstil fabrikalarında voltaj ve frekans değişimleri, ip kırılmalarına yol açıyor. Cam fabrikalarında ise hatalı üretim sorunu yaşanıyor. Avrupa'yla iletim konusundaki entegrasyon, elektrik ithalat ve ihracatını da kolaylaştıracak. Atatürk Barajı'nda üretilen elektrikle Paris'teki Eyfel Kulesi aydınlatılabilecek. Ya da Türkiye'de elektrik tüketimi, üretimi geçtiği anda Avrupa'daki tesislerde üretilen elektrik enerjisi derhal devreye girecek

450 milyon kişi ortak sistemde

Frekans ve voltaj, elektriğin en önemli kalite göstergelerinden biri. Üretim ve tüketimin dengede olması durumunda frekans 50.00 Hz oluyor. Üretim tüketimden fazla olunca frekans yükselirken, azalınca düşüyor. UCTE standartlarında frekans sapması artı-eksi 20 mHz iken ülkemizde yaklaşık 100 mHz'yi buluyor. Türkiye, iletimde sağladığı iyileşme ile Avrupa voltaj sapma aralığını yakaladı. Elektrikli cihazların sağlıklı çalışması ve ömürlerinin uzun olması için voltajın standart değerler içinde olması gerekiyor. Avrupa'nın ortak elektrik iletim sisteminden 450 milyon kişi yararlanıyor.

Alıntıdır
___

UCTE Nedir?

UCTE (Union for the Coordination of Transmission of Electricity) yaklaşık 50 yıldan beri, geliştirdiği teknik kural ve kriterlerle, Avrupa Birliği'ne dahil elektrik iletim sistemlerinin senkron olarak işletilmesi konusunda gerekli koordinasyonu sağlıyor. 2005 yılı sonu itibariyle UCTE çatısı altında, 23 Avrupa ülkesinden 34 İletim Sistemi İşletmecisi yer alıyor. Toplam 200 bin kilometrenin üzerinde yüksek gerilim hatlarından oluşan, 607 gigavat (GW) kurulu güçteki bu sistem, 450 milyondan fazla tüketicinin 389 GW puant yük olmak üzere yıllık 2 bin 533 teravat saat (TWh) seviyesindeki elektrik enerjisi talebini karşılıyor. UCTE tarafından sağlanan koordinasyon, üye sistemler arasında yılda yaklaşık 299.2 TWh alışveriş yapılabilmesine olanak sağlıyor. Birliğin ortak amacı, enterkonekte güç sisteminin güvenli işletilmesini ve tüm katılımcıların piyasaya erişimini garanti altına alacak teknik koşulları oluşturmak.
 
Biraz acele etsinler, bizim buzdalabı geçen ay bozuldu.
Şaka bir yana çok iyi olacak. Enerji eksiğimizi kendi içimizde çözersek, çok daha iyi olurdu...
 
evet gerçekten de iyi olur yani anlık gidip gelmeler yuzunden nerdeyse modemın bu 9. adaptor alışım ben hep modemde sorun oldugnu dusunurdum sureklı ınt kopardı modem kapanmazdı asla normal yanardı sadece data ile link gider gelirdi ama sonradan hassas bir adaptor aldım ve sorunum duzeldı hele calıstıgım yerde yukte ıken 2300A fln cekıyor En ufak kırpmada makınlar oyle bir ses cıkartıyorkı yani sanarsınız makinalar patladı boyle bır projenın olmasını sahsen gonulden istrim böylelikle belkıde hem Tr nın gerilimi artabilir heralde? 34500 den yukselebilirmi sizce?
 
o zaman desenize ab nin elektrik sisteminide vakumlayacaz :)
Türkiye doğuda kaçak elektrik kullananlara elektrik yetiştiremedi böyle bir çözüm bulmuş demekki. Ab Tam bağlantı sağlanmadan biz vazgeçtik al misketlerini ver misketlerimi demezse iyidir :)
 
bu iyi bir iş olmuş boşu boşuna milletin biton para verdiği makinalar daha az arıza görmüş olur ama birde avrupanın bu işi beleş yapmadığı belli bişey artısımı olur eksisimi bilemem.
 
ya bizim sistemleri tekrar yapana kadar
heryerde kablolar acıktan gidiyo hala
her rüzgar estiginde elektrikler kesiliyo:)
kacak elektrikcilerle anca 5 sene ugrasırlar:)
fasa fiso bunlar:)
 
Artık maliyetler arttı diye geçerli bir sebep bulup elekriğe yine zam kapıda gibi duruyor o zaman. Pahalı niyemi Niye olacak çünkü kaliteli kardeşim İTHALLL...
 
Biraz acele etsinler, bizim buzdalabı geçen ay bozuldu.
Şaka bir yana çok iyi olacak. Enerji eksiğimizi kendi içimizde çözersek, çok daha iyi olurdu...



Maksat Enerji eksikliğini gidermekten ziyade daha kaliteli elektriği ve arzın sürekliliğini sağlayabilmek olsa gerek.

Kaldı ki elektrik alırmıyız satarmıyız o mevzu hakkında net birşey söyleyemeyiz herhal.
 
o zaman desenize ab nin elektrik sisteminide vakumlayacaz :)
Türkiye doğuda kaçak elektrik kullananlara elektrik yetiştiremedi böyle bir çözüm bulmuş demekki. Ab Tam bağlantı sağlanmadan biz vazgeçtik al misketlerini ver misketlerimi demezse iyidir :)

Türkiye deki Kaçak Elektrik Konusu Biraz Farklıdır Yücel Bey! Doğu Batı Mevzularına Girmeyin, Batının Elektrik Enerjisi Doğudan Gidiyor;)

Hadi iyi Bak Kendine...
 
Hocam evdeki prizin voltajını ölçüyorum;
Voltaj 160 V kadar düşüyor.
Pc nin powerı geçenlerde yandı.
Artık umudumuz AB :D
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,661
Kullanıcılar
449,944
Son üye
önder sem

Yeni konular

Geri
Üst