Elektriğini Güneşten Üretmek İsteyenlere Müjde

binbaşı

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
1 Eyl 2011
Mesajlar
6,205
Puanları
3,256
Konum
BURSA
f0WAJb.jpg


Geçtiğimiz ay ülkemizde güneş enerjisinden elektrik üretimi açısından çok olumlu bir gelişme kaydedildi. Resmi Gazete’de önceki ay yayımlanan ilgili yönetmeliğe dayalı olarak 18 Ocak’ta yayımlanan “Elektrik Piyasasında Tüketim Tesisi ile Aynı Ölçüm Noktasından Bağlı ve Güneş Enerjisine Dayalı Üretim Tesisleri İçin Lisanssız Üretim Başvurularına ve İhtiyaç Fazlası Enerjinin Değerlendirilmesine İlişkin Usul ve Esaslar” ile 10 kW altında elektrik gücü üreten lisanssız güneş enerjisi sistemleriyle üretilen elektriğin elektrik dağıtıcıları tarafından satın alınması olanaklı hale geldi.

Bu, vatandaşların ev tipi PV üretim sistemleriyle kendi elektrik ihtiyaçlarını karşılayıp kullanmadıkları elektriği de satabileceği anlamına geliyor. Bu da güneş enerjisinden yararlanma kapasitemizi artırarak temiz enerjiye geçişimizi hızlandırmamız için bir ümit ışığı. Ülkemizdeki elektrik üretiminin başlıca kaynaklarını %38 ile doğalgaz, %32 ile kömür, %20,1 ile akarsular ve barajlar, %5,9 ile rüzgâr oluşturuyor. Lisanslı tesislerle güneş enerjisinden elde edilen elektriğin toplam üretimdeki payı %1’in altında. Lisanssız tesislerdeki üretimse, bazı üretim noktaları sayaca bağlı olmadığı için resmi olarak kaydedilemiyor olsa da yine %1’in altında tahmin ediliyor.

Dört mevsim bol güneş alan ülkemizin güneş potansiyeli göz önüne alındığında bunlar gerçekten düşük oranlar. İşte yeni mevzuat bu oranın artırılmasına yönelik en önemli adımlardan biri. Yeni mevzuatla ev tipi üretim sistemlerinin yaygınlaşacağı düşünülüyor. Bu durum, muhtemelen ilerleyen yıllarda bu sistemlerin pazarının genişlemesini ve maliyetlerin düşmesini, dolayısıyla şu anda piyasada bulunan sistemlerde yaklaşık 7-8 yıl olan amorti sürelerinin kısalmasını sağlayabilir. Böylece daha da fazla insan bu sistemlere yönelebilir.

Güneş enerjisinden elektrik üretiminde dünyanın en iyileri arasında olan Almanya’nın bu noktaya gelmesindeki en önemli etmelerden biri zamanında benzeri yasal düzenlemelerin yapılmış olması.

Alıntıdır. Kaynak:

Bilim ve Teknik, Aylık Popüler Bilim Dergisi, Şubat 2018, Yıl 51, Sayı 603, Sayfa 6, Elektriğini Güneşten Üretmek İsteyenlere Müjde, Haberler
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
devletimiz mi yapar büyük şirketler mi yapar bilmem de aslında hibe yolu ile de desteklenebilir bir nevi çatıyı kiralamak gibi örnek olarak alın ben size gerekli malzemeyi temin ediyorum veya sistemi kuruyorum panel akü vs sizde bana normal şartlarda 5 yıl elektrik üreteceksiniz fazlasınınıda sistem olarak ben sizden alacağım devlete yada dağıtım şirketine satacaksınız gibi.(sedece fikir)
 
Aylık 150-200TL ödemeli banka kredisi
ile kurulum masrafını kredi edecek
bir sistem geliştirirler.

Aslında bir problemde
halen yerleşik hayata geçebilmiş değiliz,
aynı yerde 30 sene ikamet eden yok sanki.
Bu masrafı yapsan, evi satarken söküp taşıyacak mısın,
bırakırsan nasıl olacak.
Birde müstakil ev lazım.
 
Kurulum maliyeti+ 8500tl (proje ücreti+devreye alma) maalesef pek fizibıl degi

8500 ₺ gider maalesef yönetmelikte yazmıyor.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Yönetmelikte yazmıyorsa 8500 tl bedel için bilgi kaynağı neresi?
 
Enerji bakanlığı ile irtibata olan birisi ve bu işin içinde yillardir
 
Devreye alma ve proje bu işi yapacak bizim gibi kişilerin alacağı para değilmi?

Nereye ve ne ad altında ödeniyormuş bu para?
 
Böyle bir sistemi kurmak için müstakil ev, veya en azından o kişiye tahsis edilmiş bir bahçe olması lazım. Bizim halkımızın çoğu apartman dairelerinde yaşadığı, ve müstakil evlerin (villa) de sadece çok zengin kişilerde olduğu düşünülürse, bu teşvik biraz anlamsız olmuyor mu? Villa sahibi zengin vatandaşı teşvik etmek ne kadar mantıklı?

Tamam, köyde yaşayan çiftçilerin de işine yarayabilir, ama gariban bir köylüye teşvik de verseniz, bu sistemin geriye kalan maliyetini gene ödeyemez.

Bence teşvikin, bölgesel güneş enerjisi santrallerine yapılması lazım. Böylece herkes bundan yararlanır.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,165
Mesajlar
915,609
Kullanıcılar
449,930
Son üye
oguuz680

Yeni konular

Geri
Üst