Katılım
9 Eki 2011
Mesajlar
231
Puanları
1
Türkiye'de ilk kez üretilen bu ürün yüzde 60'a varan tasarruf sağlıyor.



Türk mühendisleri, TÜBİTAK destekli iki yıl süren AR-GE çalışmaları sonucu, aydınlatma sektöründe yoğun kullanımı olan metal halide lambalar ve sodyum buharlı lambalar için dim edilebilir (ışığı enerji tasarrufu yaparak kısılıp açılabilmesi) elektronik balast geliştirdi. İç ve dış mekanlarda kullanılan lambalarda dim edilme özelliği koşullara göre ışığın kısılıp açılabilmesine izin verdiğinden ürün yüzde 60'a varan tasarruf sağlıyor.

Aydınlatma sektöründe faaliyet gösteren ve elektronik ürünler geliştirip üreten Türk teknoloji şirketi Logiba'nın ortaklarından Lütfi Can Başaran, Konya'daki Ar-Ge merkezinde, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Türkiye'de ilk kez metal halide ve sodyum buharlı lambalar için uluslararası standartlarda elektronik balast ürettik" dedi.

Sektörde 35 yıllık deneyime sahip olduklarını dile getiren Başaran, Enerji Bakanlığı ve TÜBİTAK'ın enerji tasarrufuna dönük Ar-Ge çalışmaları gerçekleştiren firmaları desteklediğini ifade ederek, "Enerjide ülke olarak tasarruf etmek zorundayız. Çünkü enerjide dışa bağımlıyız" diye konuştu.

Dünyada az örneği bulunan ürünle ilgili olarak Logiba'nın en önemli özelliğinin oluşturulan patentli Ezdim teknolojisi olduğunu vurgulayan Başaran, şunları kaydetti:

"Logiba ürünlerinin önceliği çevre ile dost olması. Bu teknolojinin rakiplerinden en önemli farkı ise dim edilme metodunun sadece Logiba ürünlerinde bulunan ve auto dim olarak adlandırılan özelliği ile önceden programlanabilmeyi mümkün kılması."

Logiba elektronik balastlarının 1000 Watt'a kadar aydınlatma sistemleri için ideal çözümler sunduğuna dikkati çeken Başaran, "Yüksek seviyede kontrol ve performans sunan Logiba elektronik balastlar, aynı zamanda kalıcı ışık ve renk stabilitesine imkan tanır. Her çeşit otomasyonla uyumlu çalışır, lamba ömrünü uzatır ve lamba değişim sıklığını önemli ölçüde azaltır" ifadelerini kullandı.

Sokak lambalarından süper marketlere kadar geniş kullanım

Geniş kullanım seçeneğiyle Logiba ürünlerinin sokak aydınlatması, süpermarketler, alışveriş merkezleri, perakende mağazaları, açık otoparklar, sera aydınlatması, liman ve tersaneler olmak üzere bir çok alanda kullanılabileceğini anımsatan Başaran, dış mekanlarda dayanıklılığı ile öne çıkan Logiba'nın 24 saat kesintisiz aydınlatma kullanımı gerektiren iç ve dış mekan uygulamalarında da uzun lamba ömrü ile maliyeti düşürmede önemli bir unsur olduğunu belirtti.

Başaran, ihracatla ilgili çalışmaların sürdüğünü ve ürünlerinin kullanım ömrünün de 50.000 saat olduğunu sözlerine ekledi.
 
Lambaların dim edilmesi cok verimsiz birşey. Bence biri açık biri kapalı olsa sokak lambalarının daha tasarruflu olur.
 
ülke ekonomisine katkısı açısından yararlı olabilecek bir buluş.Umarım her alanda böyle çalışmalara imza atarız.
 
Kapalı olan lamba hiç dikilmese daha tasarruflu olur direk parasıda ortadan kalkar
 
Florasan aydınlatmalarında elektronik balast soğuk ışık veriyor.Ben kullanımda mekanik öneriyorum. Bence tasarruf sağlamaz.Ampulün ömrünü kısaltır.
 
Enerjimizin büyük kısmının üretiminde(Yaklaşık yüzde 50-55'ini)bir şekilde doğalgaz santrallerini tercih etmemiz verimli ve tasarruflu lamba aydınlatmalarına yönelmemizi zorunlu kılmaktadır.Eğer enerjiyi hidroelektrik ağırlıklı olarak karşılayabilseydik daha savurgan bir tutum içine de girmemiz mümkün olacaktı.Komşularımızın doğalgaz fiyat politikaları, bizi istemesek de artan enerji fiyatları yüzünden tasarruflu ve verimli çalışan sistemlere,çözümlere yönlendirmiş bulunuyor.

Güneş enerjisi,rüzgar enerjisi santrallerinin şartlara(Güneş,rüzgar olması) ve yüksek yatırım maliyeti ve daha ileri teknolojilere bağlı olması nedeniyle yaygınlaşıp(Pilot olarak uygulamaları kısmen ülkemizdeki bazı uygun alanlarda zaten mevcuttur,araştırmalarımız da ayrıca devam etmektedir.)elektrik üretiminde büyük yüzdeleri sırtlamasını yakın zamanlarda değil,belki daha uzak,gelecek günlerde büyük ihtimalle görebileceğiz ümidindeyiz.

Diğer yeni ve yenilenebilir alternatif enerji kaynakları da işlevsellik,uygulanabilirlik,ekonomiklik ve ilk yatırım maliyetlerinin finansmanlarının karşılanmasındaki zorluklar nedeniyle uygulanıp kullanıma girmeleri de yine şimdilik bize biraz uzak gibi görünebilmektedir.Doğalgaz santrali bağımlılığını ortadan kaldırabilmek veya bir miktar azaltabilmek için araştırmalarımızı ve finansal kaynaklarımızı,eğer hidroelektrik potansiyelimizi kullanmakta bazı güçlüklerimiz bulunuyorsa ve devam edebiliyorsa alternatif(Yeni ve yenilenebilir) enerji üretim kaynakları yoluyla enerji üretim metodlarına(Çöp değerlendirme,yakma,biyogaz çevrim santralleri,vb.) yoğunlaşmamız, ülke menfaatleri açısından bizim için bir zorunluluk olarak görülebilmelidir.
 
Son düzenleme:
rica ederiz BülentK
user-online.png
 

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,885
Kullanıcılar
449,600
Son üye
psychedelic

Yeni konular

Geri
Üst