Step Motor Sürücü Sorunu

barbossa

Üye
Katılım
22 Ağu 2008
Mesajlar
5
Puanları
1
Yaş
39
Arkadaşlar elimde ASTROSYN marka step motor var. Etiketinde TYPE 23LM-C355-P9V yazılı. Bu motoru sürebilmek için ekteki devreyi denedim ama çalıştıramadım. Motora max. kaç volt uygulamalıyım ve nasıl bir devre kullanmalıyım.

l298vp4.png
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Arkadaşlar elimde ASTROSYN marka step motor var. Etiketinde TYPE 23LM-C355-P9V yazılı. Bu motoru sürebilmek için ekteki devreyi denedim. Devrede soldaki butona bastığımızda motor sola, sağdakine bastığımızda sağa dönmesi gerekli. Fakat motor bazen düzgün bir şekilde dönüyor, bazende bir kaç adım atlıyor veya bir adım ters dönüyor ya da hiç dönmüyor. Sebebini bir türlü bulamadım. L298 e soğutucu ve fan ekledim ısınma sorununu azalttım fakat yine işe yaramadı. Yardımcı olabilir misiniz?

Motorun özellikleri:
1.5 amper
6 kablolu
unipolar
1.8 derece 200 adım
2.7 volt , tork: 0.6 nm
 
devrende resetleme butonu yok 4 bacaga resetleme butonu koy belki faydası olur.örnek devrelere bak
 
arkadaşım L293B entegresini denemeni tavsiye ederim
bende pıc üzerinden step motur sürücü devresi yaptım
sürücü enteresi olarak l293b'yi kullandım ama benim step motorum bu flopy disklerde kulanılandır

iç yapısı:

image042.jpg
 
arkadaşım L293B entegresini denemeni tavsiye ederim
bende pıc üzerinden step motur sürücü devresi yaptım
sürücü enteresi olarak l293b'yi kullandım ama benim step motorum bu flopy disklerde kulanılandır

iç yapısı:

image042.jpg

bende floopy diskten çıkarttığım bir step motoru sürmek için uğraşıyorum da 4 uçlu olduğu için henüz beceremedim bana bu konuda yardımcı olursan sevinirm kardeş
 
L298 tek başına iyi iş çıkaran bir ic değildir. L297 ile beraber kullanılmasını tavsiye ederim.
 
arkadaşım bendede aynı motordan var bende yenive L297 ve L298 entegreleri ile yapılmış devreyi kurdum gayet sağlıklı çalışıyor.Bunun dışında ULN2003 veya L293 gibi sürücüleri kullanmanı tavsiye etmem .Çünkü bu motor 2A civarında akım çekmektedir.
 
selamlar...

arkadaşlar pic ve uln 2003 ile 6 uçlu stepmotoru sürüyorum ancak step motor devreye göre güçlü olduğundan tahminimce 2a den fazla akım çekiyor ve doğal olarakta uln 2003 çok fazla ısınıyor.forumda epeyce araştırdım mosfet yada ır44 yada bdx transistörlerle güçlendirin diyor elimdeki sürücü kartına yine elimde bulunan bdx transistörleri nasıl monte edebilirim bunu içeren bir şema varmıdır.yardımcı olursanız çok sevinirim .(bu arada yeni üye oldugum için yeni başlık açamadım)
 

Forum istatistikleri

Konular
128,331
Mesajlar
916,754
Kullanıcılar
450,174
Son üye
zemred

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst