Statik Tristörlü Kompanzasyon

Sn. enginn

* Bilgiler için teşekkür ederim. Benim bildiğim ve şu anda uygulamada olan bir işletmede, kompanzasyon için sıfır geçiş noktasında özellikle devreye giriyor ki, kondansatörler üzerinde aşırı akım çekilmesini engellemekte ve kondansatörün ömrünün azalmasında önemli derecedeproblem meydana getirmemekte fakat kontaktörlü anahtarlamalarda, kontaktör devreye girdiği zaman, kondansatörlerde aşırı akım meydana getirmekte ve kondansatörün ömrünün hızlı azalmasına neden olmaktadır. Bunun için, kompanzasyon kontaktörleri var, normale ek olarak, akım sınırlayıcı bobinleri vardır ama sonuçta, tristörlü bir kompanzasyonda kondansatörlerin ömürleri daha fazla olmaktadır. İndüksiyon ocakları için bildiğim kadarı ile güç değişimi amacıyla açısal kontrol yapılıyor, 30 ve 60 derece olarak. Burada sadece güç değişimi mi yapılmakta, amaç sadece güç değişimi midir?

* Bildiğm kadarı ile; dv/dt ve di/dt koruma yapılmaktadır. Bu koruma modül halinde içinde midir, ek olarak mı yapmaktasınız.

* dv/dt ve di/dt koruma hakkında bilgi alabilir miyim, çalışma sistemi tam olarak nasıldır.

Bilgileriniz için tekrar teşekkür ederim.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Meslektaşım Roboelektronik dediğiniz gibi bu indüksiyon ocaklarının kompazesinde kullanılıyor bu tesislerde
VDRM=VRRM : 2300V
IT(av) : 665A

yükesek olduğu için koruma tristörlerde de yapılıyor.

Anahtarlama elemanları kesime girme esnasında anahtar uçlarında hızlı bir gerilim yükselmesine ve iletime girme esnasında hızlı bir akım yükselmesine maruz kalırlar. İletim esnasında snubbersız durumda, akımın yükselmesi anahtarın müsaade edilen di/dt'sinden çok daha büyük olabilir. Bu durumda bir turn-on snubber devresi kullanılarak akımın yükselme hızı sınırlandırılabilir. Benzer olarak anahtar, kesim esnasında aşırı gerilimlere veya dv/dt'ye maruz kalabilir. Bu durum da bir turn-off yada overvoltage (aşırı gerilim) snubber devresi kullanılarak düzeltilebilir.

Snubber devrelerinin kullanımı çok amaçlıdır. Bu devreler, koruma, akım ve gerilim dalga şekillerini biçimlendirme (anahtarlama kayıplarını azaltmak için) ve geçici rejim esnasındaki taşmaları (overshoot) azaltmak için kullanılır.

Bizim kullandığımız tristörler o.g olduğu için biz sadece tetikleme kartının devresinde 1A lik sigorta var.

Sizin İndüksyon ocakları ile ilgili bilgileriniz var ise bizimle paylaşırsanız memnun olurum. Çünkü yakında bir ark ocağı kuracağımız için bilgilerinizi yada deneyimli meslektaşlarımızın paylaşırsa sevinirim

şimdiden teşekkürler...
 
Sayın meslektaşım Palles fotorafları ekledim tetikleme kartı ile ilgili


Yönetici Notu: Paylaşılan fotoğraf, fotoğraf paylaşım sitesinden silindiği için kaldırılmıştır.
 
Sn. enginn

* İlginiz için teşekkür ederim. İndüksiyon ocaklarının kurulumu ile ilgili ayrıntılı bilgim yok, genel olarak bilmekteyim.

* İlgilenen arkadaşlar için, Tristör kataloglarındaki sembollerin, kısaltmaların anlamı ekteki dökümanda mevcuttur.
 

Ekli dosyalar

  • Letter Symbols and Terms.rar
    30 KB · Görüntüleme: 3
teşekkür ettim inşallah bende bişeyler ortaya çıkarırsam bu bilgilerle sizinle paylaşırım.....
 
Arkadaşlar kondansatörleri devreye alıp çıkarmak için bir tarafta bildiğimiz kontaktörler var diğer tarafta da tristörlerden bahsediliyor. Tabiki tristörler kontaktörlere göre daha avantajlıdır çünkü hareket eden mekanik parçaları yok arıza riski daha az.
Benim sorum şu olacak kompanzasyon sistemlerinde niye triyak hiç geçmezde tristör geçer. Tristörün triyağa göre avantajı nedir bunu öğrenmek istiyorum
 
Triyak Şebeke alternansının iki yönünde geçirme yapar.P ve N kristal yapılarını bu şekilde oluşturmak
yüksek akım ve gerilimlerde daha zor olur.
haltın ' Alıntı:
Benim sorum şu olacak kompanzasyon sistemlerinde niye triyak hiç geçmezde tristör geçer. Tristörün triyağa göre avantajı nedir bunu öğrenmek istiyorum
 
Enginn... bey
Bana acilen tristör tetikleme kartının açık şeması gerekiyor nasıl temin edebilirim yardımcı olurmusunuz..
 
Triyak birbirine ters yönde paralel bağlanmış iki tristöre eşdeğer elemandır. Tristörler AC gerilimde çalışırken sadece bir yönde akım geçirmekte ve sadece pozitif geyt gerilimi ile tetiklenmektedir. Bu eksikliği gidermek için her iki yönde de akım geçirebilen triyaklar geliştirilmiştir. Triyakların Gate uçları +DC, -DC, AC gerilimin her alternansı veya —, + darbe gerilimleri ile tetiklenebilir. Uçları A2, A1 ve Gate olak isimlendirilir. Triyaklar aşağıda belirtilen yöntemlerle tetiklenebilir.
 
Sayın meslektaşım Palles fotorafları ekledim tetikleme kartı ile ilgili

Sn. enginn

* İlginiz için teşekkür ederim. İndüksiyon ocaklarının kurulumu ile ilgili ayrıntılı bilgim yok, genel olarak bilmekteyim.

* İlgilenen arkadaşlar için, Tristör kataloglarındaki sembollerin, kısaltmaların anlamı ekteki dökümanda mevcuttur.

Arkadaslar ben niye sizin eklediğiniz dökümanları göremiyorum?
 

Forum istatistikleri

Konular
128,198
Mesajlar
915,773
Kullanıcılar
449,980
Son üye
shield325

Yeni konular

Geri
Üst