Son 45 yılın akılda kalan 10 teknolojisi

binbaşı

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
1 Eyl 2011
Mesajlar
6,205
Puanları
3,256
Konum
BURSA
fguxc.jpg


Teknoloji son 45 yıl boyunca birçok değişime şahit oldu. Bunlardan en akılda kalan 10 tanesini inceledik.

Geride bıraktığımız 45 yıl boyunca teknoloji, kimsenin tahmin edemeyeceği kadar hızlı bir şekilde evrim geçirdi. Sayısalıyla, analoğuyla, el ile çalışanından otomatik olarak çalışanına pek çok cihaz veya yazılım icat edildi. Bu zaman zarfı içinde icat edilen pek çok şey şimdiden tarih bile oldu.

Yeniliklerin en önemli olanları, hayatlarımızda önemli bir şekilde yer alarak pek çok şeyi pratik bir hâle dönüştürdü. Artık teknolojide gelişmenin temel ilkesi, insan gibi düşünmek…

Son 45 yılda yaşanan en önemli 10 yeniliği ele aldık:

Bilgisayarlar

Bilgisayarlardan kasıt ne PC’ler ne de anabilgisayarlar. Hatta 1849 yılında üretilen Charles Babbage’in mekanik bilgisayarları da değil. Tarihte en çok çığır açan ilk bilgisayar 1946 yılında ENIAC idi. Daha sonra pek çok “otomatik” bilgisayar onun izinden gitti. ENIAC’tan önce en alışagelmiş bilgisayar ise aslında insanın ta kendisiydi. Pek çok hesaplama ve kağıt işleri insanlar tarafından bazı cihazlar yardımıyla yapılıyordu. Son zamanlarda tabletler ve akıllı telefonlar bilgisayar neslini tehdit ediyor olsa da, daha uzun yıllar boyunca bu akıllı cihaz hayatımızın bir parçası olacak gibi.

Kelime İşlemci

Diğer bir insan işi olan yazı olayı da bilgisayarların kontrolüne geçti. İlk başta 1971 yılında Wang 1200 bu konuda başarısız olsa da 1979 yılında TRS-80 kelime işlemciyle kelimeler ile bilgisayarlar arasındaki bağlantı kurulmuş oldu.

Sil Tuşu

Bu, her ne kadar basit bir buluş gibi görünse de ilk bilgisayarlarda mevcut olmadığı için hata yapmanın bedeli oldukça pahalıya mâl oluyordu. Sil Tuşu sayesinde beyaz körlük, silgi ve OS rebootlara olan ihtiyaç azalırken insanların da özür dileyecek daha az şeyi olmuş oldu.

Unix

1969’daki Unix’in icadından önce bir bilgisayar programını çalıştırmanın tek yolu onu delgili kartlara dönüştürerek ana bilgisayarı beslemesi için MIS kullanmaktı. Unix sayesinde yazılım yeteneği olan herkes, ERP, CRM ve SCP gibi pek çok sisteme ve istenilen özellikle iş uygulamalarına erişebilir oldu. Daha sonra her şey bulut sistemine geçti ve karşımıza Salerforce.com, Facebook, World of Warcraft gibi modellerle çıktı.

LAN(Yerel Ağ)

PC’lerden önce bile insanlar bazı dosyalarını, çıktılarını ve bağlantılarını paylaşmak istediler. Ayrıca birbirleriyle, önce MIS’a ulaşmadan iletişim hâlinde olmayı düşündüler. DataPoint’in ARCnet’i ilk olarak 1977 yılında LAN sistemini başlattı ve yerel ağ olgusunu yaratmış oldu.

Akustik Bağdaştırıcı

1965 yılında çıkan harici akustik bağdaştırıcı modem ile taşınabilir bilgisayarlar telefonlar aracılığıyla ağa erişebilir hâle geldi.

Cep Telefonları

1983 yılında taşıtlarda kullanılan dev telefonlar icat edilmişti. Daha sonra birden çağ atlayan cep telefonları artık herkesin cebine girebilecek boyuta ulaştı. Dünya çapında 1 milyardan fazla cep telefonu hizmet veriyor ve her geçen dakika bu sayı hızla artıyor.

America Online

1989 yılında America Online, Steve Case tarafından ortaya çıkarıldı. Bu sistem ile internet üzerinde aranılan pek çok şeye ulaşmak mümkün hâle geldi. Daha sonrasında gerek arama motorları gerekse Facebook gibi sosyal ağlarla birlikte internet bir hayli önem kazandı.

Apple Newton

İlk kişisel sayısal asistan ya da diğer adıyla PDA olan Newton maalesef başarısız oldu. Ancak 1992 yılında tekrar sahneye çıktığında, taşınabilir bir bilgisayardan beklentilerimizin neler olacağını ciddi bir şekilde değiştirdi. Bir bilgisayarın, biz nerede ne yapıyorsak yapalım bilgi taşımasının ne kadar önemli olduğunu göstermiş oldu.

Kablosuz Modem

İtalya yapımı olan ISP’den önce kablolu modemler aracılığıyla internet bağlantıları sağlanıyordu. Özellikle büyük binalardaki bağlantılar oldukça karmaşık ve pahalı bir hâl almıştı. Kablosuz internet bağlantısıyla beraber pek çok sorun ortadan kalktı. Artık pek çok evde ve iş yerinde elektrik kadar yaygın hâle gelen kablosuz internet, son yılların en önemli icatları arasında yerini aldı.

Web

Berners-Lee, 1991 yılında internet aracılığıyla dosya bağlantılarını daha kolay bir hale getirmek amacıyla HTTP, HTML, ve URL’yi buldu. Bu sayede internet kullanıcıları herhangi bir şey aradıklarında tarayıcıların geri dönüşünü beklemek zorunda kalmamış oldu.

Alıntıdır.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,191
Mesajlar
915,726
Kullanıcılar
449,961
Son üye
omr70

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst