Solar Sistem

Katılım
22 Nis 2021
Mesajlar
31
Puanları
1
Yaş
24
Merhaba, ben yakın zamanda evime solar sistem kurdum. 4 tane 100 amper akü kullanıyorum. Aynı zamanda off grid sistemin Şebeke bağlantısını yaptım(panelin yetmediği zamanlar için) fakat bu sistem bana pek yarar sağlamadı. Çünkü gece yatmaya yakın şebeken kullanmaya başlıyor ve sabah kalktığımda şebekeden 5 KW çekmiş oluyor. Panellerim ise günde 6-7 KW üretiyor. Ben zaten günde 8 KW kullanan biriyim. Bu sistemde acaba bir hata mı var? Bir de inverter üzerinden aküleri kapasitesini göremiyorum. 53 volt ile 45 volt arasını kullanabiliyorum. Saatte sadece 5 amper kullanırken 53 den 45 e 7-8 saatte iniyor acaba bu voltaj aralığındaki kapasite ne kadar?
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Off grid ve şebeke baglantisi nedir. Ben sisteminizi şahsen anlayamadim
 
Şebeke bağlantısından kasıt sanırım bir kontaktörle belli bir akü voltajında şebeke devreye alınıyor. Tersine şebekeden akü şarjı mantıklı olmazdı.
 
Merhaba.
Siz belirtmemişsiniz ama anladığım kadarı ile inverter 5 kW.
İnverter markası nedir.
Digital ekranda panelden gelen gerilimi,akülerin kaç volt olduğunu, akülerden kaç amper çekildiğini görmeniz lazım.
Geceden sabaha o kadar tüketim varsa şayet burada Akü konusunda sıkıntı olduğunu düşünüyorum.
4 adet 100 amper akü grubu 48 volt 100 amper yapıyor.
Akü sayısının artırılması gerekiyor.
Off grid sistemin hoşlanmadığım trafı bu işte.
Akülere bağlı herşey ne kadar köfte o kadar ekmek misali.
Şebeke bağlantılı off grid sistem:
Solar panellerin yetersiz kaldığı, güneşin az olduğu durumlarda aküleri şehir şebekesi üzerinden şarj eder.
Aküler belirlenen alt limit sınır gerilimine düştüğü zaman sistem otomatik olarak sürdürülebilirliğini şehir şebekesi üzerinden devam ettirir.
Sizin kafanıza takılan olay aküler neden erken bitiyor daha yatma vakti bile olmadan şebekeden kullanmaya başlıyor.
O kadar fazla tüketim varsa eğer akü sayısını artırmadan bu sistemden istifade etmek zor gibi ve buda maliyet isteyen bir durum.
Özellikle şebeke elektriği olan yerlerde off grid sistemlerin tercih edilmemesi taraftarıyım.
Ama ne olur hem hobi hemde üretmenin hazzına varmak amacıyla ufak çaplı bir sistem kullanılabilir (sadece aydınlatma vs için)
Son olarak inverterin kullanma kılavuzu yada Google üzerinden ayarların nasıl olması gerektiği hakkında iyice bir araştırma yapmanızı tavsiye ederim.
İşiniz rast gelsin.
 
1-) 4 akü söylenildiği gibi 48 volt 100 amper 4.8 kW teorik kapasite demek. Siz bunun tamamını kullanamayabilirsiniz.

Gün batımında full şarj olmuş desek yatana kadar demekki 5 kW akü gücünü bitiriyorsunuz.

2-) gece yattıktan sabaha kadar 5 kW çekiyoruz diye beyan etmişsiniz. Bu durumda sizin gündüz harcamanız daha fazla olacağını hesaplarsak 15 - 20 kW günlük kullanımınız gibi görünüyor.

Bu durumda akü kapasiteniz harcamanıza düşük kalıyor. Akü kapasitenizi en az 2.5 - 3 katına arttırmak gibi bir durumunuz var.

Yada panel kapasiteniz yeterli ise günlük işlerinizi gündüze yayarak güneşli zamanı değerlendirmek , gece ise minimum kullanım harcama ile aküleri tasarruflu kullanmak gibi bir yöntem ile ilerleyebilirsiniz. Tarifeli elektrik kullanmak gibi.

Kolay gelsin.
 
Zaten benim asıl problemim orada. Ben gün batımından sabah paneller üretene kadar 5 KW dan fazlasını harcamıyorum. Aküleri kapasitesini 3,5 gibi düşünsem şebekeden en fazla 1-1,5 KW almam lazım. Ayrıca inverter üzerinden gördüğüm kadarıyla harcamam gün batımından saat 12 ye kadar 300 watt (gün batımı 6 desek) ondan sonra ise 120-150 watt civarı bu da toplamda 3,5 KW yi geçmiyor hatta inverter ve mppt cihazımda akülerin doluluk oranı yarı yarıya iken voltaj düşüyor ve şebekeden kullanmaya başlıyor. Yani akülerin voltajı kapasite yarıya geldiği anda düşüyor. Halbuki 100 amper kapasiteli aküden saatte 5-6 amper çekiyorum, gece 12 den sonra ise 2-3 amper. Bu arada inverterimin markası lexron akülerim ise jel power.
 

serkan_48 isimli üyenin söylediklerine katılıyorum. Yalnızca şunu da eklemek gerek.

5KW olup 3000 tl, 5000 tl ve 13 000 tl ye satılan cihazlar var. Aralarındaki fark verimlilik ve programlanabilirlik.

Ucuz inverter yük kapasitenin belirli bir yüzdeyi geçerse şebekeden bypass ediyor. Diğer ikisi Varsa PV ve/veya Akü (SOC'a göre) belirli oranda kullanabiliyor. Ayrıca PV olmadığında akünün SOC'sine göre kullanımını da programan gerekir.

Ayrıca sorunu belirlemen için PV - inverter arasına, inverter - akü arasına inverter-yük arasına powermetre ile hangi saatte ne kadar P kullanıldığını ölçmenini öneririm.
 

Ekli dosyalar

  • a1.jpg
    a1.jpg
    105.4 KB · Görüntüleme: 15
  • a2.jpg
    a2.jpg
    176.2 KB · Görüntüleme: 12
Halbuki 100 amper kapasiteli aküden saatte 5-6 amper çekiyorum, gece 12 den sonra ise 2-3 amper. Bu arada inverterimin markası lexron akülerim ise jel power.

Burada belirttiğiniz 5-6 amper bana çok düşük geldi. Bu sistemde geceleri ne calistiriyorsunuz? En kotu inverter bile boşta 1 amper gibi bir akim ceker. Siz 5 amper çekiyorsanız hicbirsey calistirmiyorsunuz demektir.

Bu sisteme yük olarak ne bagli? Kac watt yükleri calistiriyorsunuz? Ayni anda. Liste yapabilir misiniz?
 
Televizyon (90 - 100 watt)
5-6 tane ampül (7 watt )
Buzdolabı
Ve kombi
Hatta bazen 190 watt civarı yani 4 amper falan çekiyor kombi ve buzdolabı aynı anda devreye girince 450-500 oluyor ama dediğim gibi ortalaması 300 watt civarı, gece 12 den sonra ise sadece buzdolabı ve kombi çalışıyor. Onlarında saatte ortalama 200 watt ı geçeceğini zannetmiyorum. Ama saat 18.00 da tam dolu iken gece 23.30 civarı 46 volta düşüyor ve aküden doldurmaya başlıyor ( aküler zarar görmesin diye 46 volta ben ayarladım) 49 volta kadar 2 amper ile dolduruyor ( bunları da ben ayarladım) Ayrıca 46 volta indiğinde inverter ve mppt şarj kontrol cihazım akü kapasitesi %50 ye yeni düşüyor. Bu yüzden de akü kapasitemin yarısını kullandığımı düşünüyorum. Dediğim gibi güneş gittikten sonra gece 12 ye kadar 300 watt harcıyorum. Hadi fazladan söyleyeyim 400 olsun yine de 2400 watt eder 4 tane 100 amperlik aküm var. Kapasitesi 4800 watt 3500 - 3600 watt kullanmam gerektiğini düşünüyorum. Ama 2000-2400 watt arasında kalıyorum. Acaba inverterde böyle bir ayar mı var? Akünün tam dolduğunu nereden biliyorsun diyecekseniz de normalde 1000 watt ürettiği saatlerde ( aynı koşullarda , hava durumu vb ) tükettiğimin sadece 400 watt fazlasını aküye veriyor. Acaba orada da şarj kontrol cihazına bir ayar mı yapmam gerekiyor?
 

Forum istatistikleri

Konular
129,353
Mesajlar
925,675
Kullanıcılar
451,831
Son üye
ipplayerss

Yeni konular

Geri
Üst